dinsdag 21 mei 2013

Hoppen aan het kanaal - deel 3

Na de vorige enerverende sessie met als hoogtepunt een prachtige spiegelkarper, stond ik te popelen om weer naar dezelfde stek te gaan.  Lekker een nachtje in de natuur doorbrengen en tegelijkertijd kans maken op het vangen van een brute kanaalbak. Ik had voor deze sessie de moeite genomen om om de dag te voeren. Dagelijks lukte i.v.m. de lange afstand in mijn geval niet. Terwijl ik over het schouwpad mijn karretje voortduw – en dit gaat niet makkelijk in het inmiddels erg lange gras – vliegt de natuur me letterlijk om de oren.  Het stikt er namelijk van de rouwvliegen. Tijdens het vliegen bungelen de lange poten onder hun lijfje. Als je niet bekend bent met de soort zou je de bungelende poten kunnen aanzien voor enorme angels. Je zou het bijna op een lopen zetten, maar dat is niet nodig. Deze vliegen (eigenlijk zijn het muggen) doen namelijk geen vlieg kwaad. Waarschijnlijk heb ook jij er dit voorjaar al duizenden gezien. Loop maar eens naar de voorruit van je auto...
 
Terwijl ik (een indringer) naar mijn stek loop sluipen de reeën snel weg...
De hengels liggen op hun plek en ik zit voor mijn pluutje. De vorige sessie was er rond deze tijd al volop activiteit! Zouden de karpers, graskarpers en windes inmiddels doorgetrokken zijn? Zit ik op een leeg stuk kanaal? Al piekerend blader ik op mijn camera door de foto’s van de vorige sessie.  Het inspireert me en haalt de gelukzalige momenten van toen weer naar boven. PLÀÀTSSSJJJJJ!!... ik schrik me een hoedje. Vlak voor mijn voeten springt een enorme karper het water uit. De karper zelf kan ik niet goed zien, maar welk dier anders dan een karper kan het water zo doen knallen en kolken. Meteen stopt het piekeren… ik zit toch goed! Deze nacht gaat er een run komen. Ik voel het. En met deze gedachte val ik een uurtje later in slaap.

Ogen midden tussen oren en neus, vacht één kleur,
rug onder water... geen muskusrat, geen beverrat,
maar een echte bever!
Piep, piep… geen run. Maar er is iets aan de hand. Ik wurm mij uit mijn slaapzak om te gaan kijken. Het wordt al langzaam licht en als ik mijn hoofd boven mijn paraplu uitsteek hoor ik weer een knal op het water. Tegelijkertijd zie ik het water kolken. En dit allemaal precies bij de hengel waar de piepjes vandaan kwamen. Opgewonden blijf ik kijken, ondertussen hunkerend naar een run. Tien meter verderop komt ineens iets boven water. Een rat? Nee, die zijn kleiner. Een muskusrat dan? Of een beverrat? Nee, die zijn ook kleiner. Het is een bever! Ik ben blij deze te zien, maar tegelijkertijd besef ik het. De knallen op het water. De enorme kolken. Dit waren geen karpers! Het waren achterdochtige bevers die mij als een gevaar zagen en met hun staart op het water sloegen om vervolgens onder te duiken. Een waarschuwing voor soortgenoten en onbewust hebben ze mij op deze manier op het verkeerde been gezet.  1 – 0 voor de bevers. Toch voel ik mij geen verliezer. Ik heb zo fijn geblankt! Vissen in de natuur tussen de bevers. Ik heb niet veel te wensen over. Nou ja, af en toe een karper dan. Dan word ik misschien nog wel gelukkiger dan ik nu al ben…

8 opmerkingen:

 1. Hoi Koen,

  Inderdaad over de natuur bij jouw niets te klagen! Reeën, bevers wat een prachtige omgeving. Ik heb af en toe het idee dat jij in Burgers Zoo aan het vissen bent:) Muskusratten hebben wij hier wel in de polder. Ze jagen me elke keer de stuipen op het lijf als ze voor mijn voeten voorbij zwemmen.

  Groet, Björn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi man! Die karpers komen wel, bevers zie je niet elke dag. Oké, bij mij in de buurt dan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaja dat is wel een mooi stukje natuur idd ! Een nachtje fijn blanken haha.Dat is een goede instelling en de vissen melden zich wel weer.Zolang het maar geen gewoonte word maar zie ik bij jou niet zo snel gebeuren ;)

  Grts

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig, 'fijn geblankt', dat wil ik geloven. Zelf naar midden Zweden gereden om Bevers een keer te zien. Maar niet van zo dichtbij zoals je ze gezien hebt. Enneh, wellicht dat boillies met bevergeil wel goed werken.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie sfeer-platen zeg! Vis vangen is leuk, voor mij ook zeer belangrijk. Maar het hoe en waar wegen ook behoorlijk zwaar. Gewoon lekker doorgaan en de karpers volgen vanzelf ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha dat verbouwereerde hoofd had ik willen zien. Mijmerend over de soort. Wat is het? aha een BEVER. Volgende keer misschien weer een vis.
  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Björn: Nee, in Burgers Zoo vis ik niet. Te ver rijden. Dierenpark Emmen komt dichter in de buurt ;) En er kruipen niet alleen bevers en reeën rond waar ik vis. ’s Nachts, om, op en onder mijn pluutje beweegt er altijd van alles. Trek me er niks van aan, want waar moet je nou bang voor zijn in Nederland, haha!

  @Boudewijn: Precies! Als ik door een blank niet zou kunnen genieten van wat ik om mij heen zie, dan zou ik verkeerd bezig zijn.

  @Dennis: Ik ga altijd op pad met het idee dat ik weleens iets zou kunnen gaan vangen. Da’s een lekker gevoel, maar het kan maar zo zijn dat ik de komende tijd alleen maar blank. Ik heb immers geen idee wat er in dit kanaal rondzwemt. Maar goed, door de vangst van de spiegel heb ik goede hoop. Tenminste… als het weer een beetje mee gaat werken en als ik de weersverwachting zo bekijk wordt het warmer :)

  @FER: Ja, zat ook al te denken aan vanilleboilies. Leuk hè! Keuringsdienst van Waarde! En Zweden… ben er lang geleden ook geweest. Zo mooi!

  @Sander: Dank je Sander! :)

  @Tsak: Dat doe ik! Gewoon stug doorgaan. Opgeven bestaat niet! De combinatie van omgeving en vangen maakt het extra leuk!

  @Michael: Ja, het besef dat het bevers waren… dat was even een maf moment hoor! Ik had mijn eigen gezicht ook wel willen zien ;)

  BeantwoordenVerwijderen