zaterdag 11 mei 2013

De sloot - deel 5 (met filmpje)

Het is lekker broeierig weer. Een uitgelezen kans om iets meer te weten te komen over de visstand in de sloot. Het water is inmiddels iets helderder geworden waardoor de vissen in de bovenste waterlagen goed zichtbaar zijn. Al struinend kom ik van alles tegen. Veel klein grut, zeelten verscholen tussen planten, en aan het eind van de sloot zelfs paaiende brasems. Een prachtig gezicht, maar zie ik het goed? Het lijkt wel of er ook zeelten aan het paaien zijn!Ook spot ik meerdere karpers. Allemaal schubkarpers. Ik strooi her en der wat kattenbrokjes.  In eerste instantie worden de karpers zichtbaar onrustiger. Hebben ze het gezien? Ruiken ze het? Heel voorzichtig begint één van de karpers te snuffelen aan een brokje. Uiteindelijk, zeker een uur na het voeren van de eerste brokjes, wordt er voorzichtig gegeten. Echt fanatiek wordt er nog niet geaasd, maar toch pak ik mijn hengel erbij. Meestal, bij het oppervlaktevissen, begin ik pas te vissen als er voedselnijd is ontstaan. Deze keer niet want ik moet dadelijk naar huis. We hebben namelijk een gezellige barbecue gepland en heel stereotiep is het de man die bij ons het vlees omdraait.Een karper zwemt recht naar mij toe richting een paar brokjes. En laten dit nou precies de brokjes zijn waar mijn haakje in verscholen zit! Zonder argwaan slurpt de karper de brokjes naar binnen en ik sla heel vakkundig (dus niet!) aan. Stom, stom, stom… ik sla precies in het verlengde van de karper aan, en trek zo het hele zaakje uit de bek. Ik had opzij moeten aanslaan, een hoek maken, dan had ik naar alle waarschijnlijkheid wel gehaakt!Misschien was de karper kortstondig verbaasd, maar geschrokken zeker niet want even later zoog ze rustig nog een paar brokjes met smaak naar binnen. Ik probeerde nog één keer mijn haakaas in de buurt van de karper te krijgen, maar eigenlijk moest ik per direct naar huis. Ik was al te laat! Deze onrust werkte niet echt mee in het nauwkeurig vissen en daarom besloot ik, en dit kostte me echt veel moeite, maar te stoppen. Het doel, meer inzicht in de visstand krijgen, was gelukt. Toch een geslaagde sessie!

 

10 opmerkingen:

 1. `Mooie en scherpe beelden Koen. Volgens mij heb je een nieuwe camera.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Koen,

  Even observeren langs het water levert je een hoop informatie op! Het spotten van de vissen, ik kan zo uren aan de waterkant blijven zitten. En altijd als je weg moet krijg je beet of zijn er karpers in de buurt. En die laatste foto van die karper, dat is wel een aardige geloof ik! Maar die komt in deel 6 wel op de foto :) Mooie foto's en weer een leuk verslag.

  Groet, Björn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tijd gaat altijd veel te snel op die momenten. Mooi die paaiende zeelten. Heb ik nog nooit gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Koen ,van die bovenste foto krijgt elke oppervlaktevisser het toch even warm! (ook van die laatste karper uiteraard )Leuk ook het speldaas in beeld gebracht dat brengt altijd weer herinneringen uit mijn jeugd naar boven,urenlang met een schepnetje en emmertjes water in weer.Ook bootsmannetjes vond ik erg leuk om druk heen en weer te zien zwemmen in het emmertje slootwater :) De volgende keer als je meer tijd hebt daar dan zal het best raak zijn vermoed ik...

  grt Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik bekeek eerst het filmpje voordat ik je verhaal las. Dat laatste beeld van die slurpende karper was een echte cliffhanger, gaaf! Mooie sloot die je zeker en vast meer moois gaat opleveren.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Michael: Dank je! En nee hoor… dezelfde camera :)

  @Björn: Het waren allemaal mooie karpers, helemaal voor op de pen, maar de grotere karpers die ik hier al eerder ving lieten zich niet zien aan de oppervlakte. Ik weet door deze observatie meer van het water, maar nog lang niet alles. Misschien wordt de sloot nog helderder en kan ik met de onderwatercamera wat gaan doen. Zou wel leuk zijn! Bedankt voor je complimenten!

  @Boudewijn: Tijd is iets raars wat dat betreft. Het vliegt voorbij als het niet voorbij moet vliegen en gaat tergend langzaam als het juist wat sneller moet… Prachtig hè, die zeelten :)

  @Dennis: Zulke herinneringen heb ik ook hoor :) Juist deze sloot laat deze herinneringen bij mij naar boven komen. Zo leuk!

  @FER: Ja, is inderdaad een cliffhanger. Ben ook benieuwd naar de volgende aflevering ;) Ben op het moment overigens even niet actief bij de sloot. Hoppen aan het kanaal is weer opgestart. Binnenkort een verslag…

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Koen,

  mooi gefilmd! Observeren is het belangrijkste wat er is....

  Ik heb weer genoten van je verhaal.....

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Dale,

  Observeren... zeker heel belangrijk, maar vooral erg leuk vind ik :)

  Bedankt weer voor je reactie!

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige beelden en jouw filmpjes zijn altijd een genot om naar te kijken. Echt super om zoveel activiteit en leven te zien. Vind ik altijd wel een van de mooiste charmes van dit jaargetijde.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bedankt Tsak! Ik probeer altijd de sfeer van het moment, en de manier waarop ik het beleef, over te brengen. Het is dan erg leuk om te horen van anderen dat ze genieten van mijn filmpjes. Nogmaals bedankt! :)

  BeantwoordenVerwijderen