maandag 24 februari 2014

Oefenen met de centrepin

Er is dit seizoen niet echt sprake van een winter. We hebben nauwelijks ijs en sneeuw gehad en van schaatsen is het al helemaal niet gekomen. Toch zijn de watertemperaturen wel ver onder de 10 graden Celsius en is dus de stofwisseling van de karpers traag. Wat dat betreft kun je wel spreken over wintervissen. Ideaal om eens te gaan oefenen met mijn nieuwe centrepin, want niet alleen de stofwisseling is traag, het vechtgedrag van de anders bijna niet te stuiten karpers is ook traag.
 
De centrepin heeft als kenmerk dat er geen slip op zit. Afremmen doe je bijvoorbeeld met je duim. Iets wat ik dus nog nooit gedaan heb! Het maakt het drillen een stuk spectaculairder, maar het leek mij niet verstandig om als amateur centrepinvisser meteen de grootste zomerkarpers op deze manier te gaan drillen. Oefenen met kleinere, maar ook zeer krachtige, ‘boeren’karpers  zou een mooie start zijn. Zeker nu ze in de winter iets minder hard vechten.

De pensloot ligt er mooi bij. Een krachtige zuidelijke wind raast over het wateroppervlak en maakt een mooie kabbel. Omdat de spoel van de centrepin parallel aan de blank van de hengel staat is de normale manier van werpen niet mogelijk. Ik moet toch wel een eindje uit de kant vissen en pak daarom twee lussen. Eén lus tussen het startoog en het tweede oog, en een lus tussen het tweede en derde oog. Zo trek ik heel wat meters lijn van de centrepin. Als ik inwerp laat ik de lussen los en landt het pennetje mooi aan de overkant van de sloot voor een buis. Het is de eerste keer dat ik de centrepin gebruik, maar het gaat kinderlijk eenvoudig.

De centrepin die ik heb gekocht heeft geen lijngeleider en wat ik daarover heb gelezen is dat bij een stevige wind je dan last zou kunnen hebben van afwikkelende lijn. Ik merk al vrij snel dat dit enorm meevalt. Zeker als je de hengel en de centrepin vasthoudt. Ik kan me voorstellen dat als je de hengel op een steun legt en de klikker (een mechanisme dat voor iets meer weerstand zorgt) niet aan hebt staan de spoel gaat draaien en je dan in de problemen komt. Op de manier zoals ik vis is dit dus niet het geval. Fijn!


Rekenen op een aanbeet kun  je nooit, maar als je maar weet waar de karper zich ophoudt hoeft wintervissen helemaal niet moeilijk te zijn. Onder water is maar weinig meer in leven en wat nog leeft is diep in de modder weggekropen.  Mijn felgele maiskorreltjes vallen dan ook wel enorm op in de ‘dorre’ vlakte. Zolang de karpers niet echt in coma liggen en de zintuigen nog enigszins werken zullen ze, misschien alleen al uit interesse, de maiskorrels ophappen. 

Deze middag leek bovenstaande theorie helemaal te kloppen, want ik ving twee karpers. De eerste was een kleine rakker waarmee ik leuk kon spelen.  Op de automatische piloot drillen kon natuurlijk niet want ik had geen ervaring met deze manier van drillen. Toch had ik het vrij snel onder de knie. De duim, met daarin een enorm aantal tastzintuigen, is de ideale slip! Door de druk op de centrepin iets te verminderen kon de karper vrij lijn nemen. Iets meer druk en de karper werd geblokt, wat ook nodig was bij de buis. Het directe contact was echt kicken! En ik ben dan ook blij dat ik het besluit genomen heb de stap naar het centrepinvissen te wagen.
De tweede karper van deze korte sessie was een stukje groter. De dril was ook harder en ik kon mijn opgedane ervaring met de kleinere karper dan ook goed gebruiken. Het viel me ‘tegen’ hoe hard deze vis onder de koude omstandigheden vocht. Van rustig oefenen was geen sprake meer. Normaal gesproken, met de gewone molen, laat ik de hengel rustig tot het handvat doorbuigen. Deze keer ook wel, maar dan met knikkende knietjes! Doordat ik de kracht van de karper beter met de centrepin voel, ik heb immers geen slip, kwam ik erachter wat voor enorme krachten er op het dunne nylonlijntje komen te staan. Ik had echt het gevoel dat ik het nu helemaal zelf moest doen en de voldoening was dan ook groot toen de karper over het koord van het net schoof. Het penvissen met de centrepin kan ik iedereen aanraden die op zoek is naar iets nieuws. Je kiest niet voor de makkelijke weg, maar zeer zeker wel voor de leuke!

12 opmerkingen:

 1. Gaaf weer Koen!
  Ik had een vliegvishengel verwacht en de reel achterop de hengel. Appart apparaatje dit met de nylon lijn ook maar wel heel gaaf.

  Is het doodaas seizoen voor jou ook een beetje voorbij?

  Groetjes Dylan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Dylan, apart ding maar zoals je zelf ook zegt heel gaaf!

   Het doodaasseizoen is voor mij inderdaad voorbij. Komt nog wel een overzichtsfilmpje aan, maar moet nog wel even de tijd vinden om het in elkaar te zetten.

   Groet,

   Koen.

   Verwijderen
 2. Leuk vissen he' Koen met een Centrepin (of met een reel:) En gelijk karpers gevangen dit moet lekker zijn geweest. Ik moest ook wel even wennen maar was gelijk verkocht! Mooi verslag. Thumbs up :)))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vind het echt heel leuk! Heb trouwens ook iets bijzonders gevangen op de centrepin. Plaats ik binnenkort een verslagje van. Bedankt voor het compliment! Gr Koen.

   Verwijderen
 3. Een nog spannendere visserij dus, weet niet of ik dat aan kan ;-)
  Maar als jij na één keer al een centerpin aanbeveeld dan is de beleving top geweest.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet ook niet of je het aan kan. Je zult deze heldhaftige beslissing toch echt zelf moeten nemen ;)

   Gr Koen.

   Verwijderen
 4. Heel leuk Koen. Je laat erg goed je beleving met het nieuwe "speeltje" uit komen in dit verhaal. Veel plezier met de centrepin de komende tijd.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Michael! Plezier maken met dit speeltje gaat wel lukken... of beter gezegd... is al gelukt! Zoals ik al eerder aangaf bij Björn komt er weer een centrepinverslagje aan...

   Gr Koen.

   Verwijderen
 5. Ik wil erg graag iets zeggen over de eerste foto !!! WAUWWW
  Lijkt me toch knap lastig vissen met een centrepin, Ik vond een abu reel al erg vervelend :)

  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuke reactie over de foto Sander! Het vissen met de centrepin is inderdaad iets lastiger. Het moet bij je persoonlijkheid en visserij passen. Wat dacht je van een dikke meerval op de centrepin... moet kunnen ;)

   Gr Koen.

   Verwijderen
 6. Koen,

  Hoeveel honderdste lijn heb je op je Centrepin?

  Gr. Willie Kuijpens

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Willie,

   Op dit moment 0.30 mm FOX Warrior (had ik nog liggen en is een prima lijn), maar ik zet er binnenkort Super G-Line Flex 0,26 mm van Gamakatsu op.

   Groet,

   Koen.

   Verwijderen