woensdag 15 mei 2013

Hoppen aan het kanaal - deel 2

Nu ik even een pauze heb ingelast wat betreft het project De lange adem, is het weer tijd voor het kanaal. Het is alweer bijna een maand geleden dat ik daar voor het eerst een nachtje viste. De omstandigheden waren toen winderig, koud en nat. Van karpers geen spoor. Hoe anders verliep mijn tweede nacht aan het kanaal. Van slapen kwam het nauwelijks…


Deze tweede nacht aan het kanaal heb ik doorgebracht op een nieuwe stek waar ik een dag van tevoren twee kilo’s boilies heb gevoerd. Natuurlijk koos ik niet zomaar een stek. Deze stek ligt in een bocht. Het mooie van deze stek is dat de binnenbocht lekker ondiep is. Zo ondiep dat zelfs gras, tot op meters uit de kant, in het water groeit. Veel natuurlijk voedsel dus, maar ook een prachtige paaiplek! Bovendien is deze plek niet te bereiken met een auto en is de kans op stekkenpezers daardoor gering.  Iets verder de bocht om, waar het iets dieper is, groeien plompen. Dat is ook de plek waar ik het meeste voer en waar ik mijn rigjes neer ga leggen.


Op dé visdag rijd ik met een onbestemd gevoel naar de stek. Ik heb geen idee wat ik kan gaan verwachten van deze sessie, maar zin heb ik er wel in. Met het karretje moet ik, vanaf de auto naar de stek, twee keer op en neer voordat ik alles ter plaatse heb. Ik zou ervoor kunnen kiezen minder mee te nemen, maar dingen zoals een waadpak voor het nauwkeurig inleggen van de rigjes, een gasflesje voor het zetten van een lekkere bak koffie en een stoel, dragen wel bij aan het hebben van een plezierige sessie. Ach, en een beetje sjouwen is goed voor de spierballen. Nietwaar?
Als de rigjes vlak achter de plompen liggen en ik er flink wat boilies omheen heb gestrooid ben ik klaar voor de nacht. Ik schenk een wijntje in en luister naar de herrie, want wat kan de natuur een ‘lawaai’ maken! Terwijl ik geniet van de natuurgeluiden en ik net een slokje wijn wil nemen vertrekt mijn rechter hengel.  Het eerste glas wijn zal nooit mijn maag bereiken want  deze gooi ik, terwijl ik naar mijn hengel duik, rakelings langs mijn stretcher.  Doodzonde natuurlijk als ik een op hol geslagen brasem gehaakt zou hebben, maar dat heb ik niet!  Een log gevaarte trekt met grof geweld mijn nylonlijn door de plompenbladeren. Deze hebben nog niet de taaiheid die ze verderop in het seizoen zullen krijgen en vormen nauwelijks een gevaar. Ik laat de karper, want dat het een karper is daar twijfel ik niet aan, lekker doorrossen. Terwijl de plompenbladeren (bij wijze van spreken) mij om de oren vliegen, ervaar ik mijn visserij als iets bijzonders. Zo’n lang en voor mij onbekend kanaal, zoveel stekken, en precies op mijn voerplekje is het meteen raak! Langzamerhand gaat het rossen over in rustiger zwemgedrag, maar toch blijft de karper nog steeds diep. Stapje voor stapje win ik uiteindelijk terrein en trek ik de vis naar de oppervlakte. Vlak voor het scheppen zie ik dat ik een spiegel heb. Even doe ik mee aan het natuurrumoer door het maken van een luide vreugdekreet, want wat ben ik blij met deze eerste kanaalkarper van dit project!



Terwijl ik opnieuw een glas wijn probeer te nuttigen (en dit is tevens ook de laatste wijn die ik bij me heb, en dus probeer ik extra hard te genieten…), krijg ik weer een aanbeet. Nu op de linker hengel. Deze keer vliegt er geen wijn door de  lucht. Ik zet het glas met het kostbare goedje rustig weg en hoor dat de in eerste instantie keiharde run overgaat in een haperend gepiep. Ik ken deze aanbeten zo langzamerhand wel. Vaak doen graskarpers dit, maar ik heb geen idee of die hier zitten! Tijdens het drillen komt de vis in vergelijking met de spiegel veel sneller naar de oppervlakte en kan ik aan de rugvin zien dat het inderdaad een graskarper is. En geen kleintje!  Graskarpers van dit formaat kunnen wel degelijk vechten en het is  dan ook een hele toer om de vis het schepnet in te krijgen. Run na run moet ik pareren, maar als ik het gevaarte eindelijk weet te landen neem ik in rap tempo een paar foto’s en meet de lengte op. Een kleine meter, niet verkeerd! Toch zijn mijn gedachten na het terugzetten meteen weer bij de spiegel. Want wat een vis was dat!



Na het verder nuttigen van het wijntje bereid ik me voor op een lange nacht waarin ik hopelijk nog een keer gewekt word door een aanbeet van een ‘gewone’ karper. Eerder dan ik had verwacht krijg ik, vlak voordat ik mijn slaapzak in wil kruipen, weer een aanbeet. Het zijn niet meer dan een paar piepjes, maar aan de stuiterende top te zien zit er wel iets aan mijn rigje. Ik draai binnen en vang een dikke winde. Een prachtige vis, maar qua dril stelt het niets voor op het zware materiaal waarmee ik vis. Ook de vorige sessie ving ik een winde. Ik concludeer n.a.v. deze twee vangsten dat er bèst veel windes op dit kanaal zitten… niet wetend dat ik het woordje bèst beter kan vervangen door súper



Voor de witvisser is dit kanaal namelijk een waar paradijs, maar een karpervisser wordt echt niet blij als er zich een zwerm windes op zijn voerplek genesteld heeft! De hele nacht door ving ik namelijk windes. Ik ben de tel kwijtgeraakt. Allemaal windes van boven de 50 cm! Flinke snowman-montages werden met gemak naar binnen gezogen.  De volgende sessie op deze stek gaan  er zeker een paar 30 mm boilie-rigjes mee. Misschien hebben ze daar iets meer moeite mee…
De volgende ochtend krijg ik eindelijk weer een fatsoenlijke run. Geen winde dus, maar het is wel een run die vrij snel begint te haperen. Wat zou dat kunnen zijn (zeg ik cynisch)? Graskarper natuurlijk! En een beste ook! 



Misschien klinkt het nu alsof ik niet blij ben met deze joekels, maar zo is het niet hoor! Tuurlijk ben ik blij met zo’n enorme vis die zorgt voor een mooie dril, maar graskarpers brengen ook nadelen met zich mee. Ze vreten namelijk zo ontzettend veel! En dan worden ze op deze stek ook nog eens geholpen door enorme aantallen windes. Het maakt de jacht op de gewone karper er niet makkelijker op. Toch reis ik binnenkort weer af naar deze stek, want met de vangst van de spiegel ben ik zo blij! Als er nog meer van dit soort vissen rondzwemmen, dan laat ik me niet tegenhouden door een paar grassies en windes. Dan maar wat minder slaap…

10 opmerkingen:

  1. Hi Koen,

    Inderdaad een prachtige spiegel, maar die torpedo's vind ik ook bijzonder. Begrijp dat je 's nachts liefst alleen van je stretcher komt voor de karpers, dus wellicht een idee om het eens overdag te proberen of azen de karpers dan niet? Man o man, hoe krijg je het toch telkens voor elkaar, wat zwemmen er een prachtige vissen bij jou in de buurt.

    Grtx,
    FER

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie sessie weer! En die spieg zeg... een plaatje met die mooi licht goud-bronsachtige flank. Om van te smullen XD

    Eens kijken wat zaterdag mij gaat brengen op het kanaal bij mij achter.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige vissen Koen! Voor zo'n graskarpers hoef je je echt niet te schamen. Gave foto's van deze torpedo's.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. WOW !,was het eerste wat in mij opkwam bij het zien van deze spiegel.Enne...bij mij is er ook al van alles door de lucht gevlogen bij het krijgen van zo`n fluiter,van mobieltjes tot hele maaltijden aan toe lagen op eens meters verderop in het gras.Prachtige grassie`s ook hier weer.Ze zijn eigenlijk nog best fotogeniek dus prettig om naar te kijken.

    Grtz!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hey Koen,

    Klasse hoor je flikt het toch maar weer en wat een prachtige spiegel , maar die grassies zijn ook erg gaaf hoor wij hebben hier in het westen niet erg veel van deze jongens zwemmen helaas????

    Groeten Marcel

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wijn bij een sessie. Ja waarom ook niet. Genieten in de tent. Want genieten man daar gaat het vaak om. Ik lees hierboven weer een verhaal met passie. Die eerste winde is erg gewild daarna zwakt het af. Rust en slaap zijn dan toch snel meer waard. Man ik heb bijna weer zin om ook de statische zooi op te tuigen bij dit verhaal. Mooi. Blijf genieten kerel.

    Groeten Michael

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een sessie........

    En wat een karper!! Godsamme!! Wat kunnen ze timen,he ;-)

    Ik begrijp je gevoel omtrent graskarper en windes. Je vist tenslotte op KARPER.

    Heerlijk verslag!

    Groet,
    Dale

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @FER: Nou, misschien azen de karpers wel overdag, maar als ik uren wil maken dan gaat dat in combinatie met een gezin makkelijker ’s nachts. Tenminste, in mijn geval is dat zo ;) Heb ik een keer overdag een paar uurtjes over dan zou ik er wel willen vissen, maar het is zo’n eind rijden voor een korte sessie!

    @Tsak: Ja die spiegel! Mooi hè :) Ik had eerder een kanaalschub verwacht. In mijn regio komen die nu eenmaal meer voor. Overigens vind ik kanaalschubs ook ontzettend mooi hoor. Het is de variatie die het zo interessant maakt.

    Ennuhh, de zaterdag is alweer voorbij. Ik hoop voor je dat je wat gevangen hebt!

    @Frank: Ik schaam me er ook zeker niet voor hoor. Vind het zelf ook mooie vissen, maar zoals ik in het verhaal aangeef maken ze het vissen op de ‘gewone’ karper er niet makkelijker op.

    In helder water heb ik een keer gezien dat ze mijn voer (een kilo boilies) in een oogwenk opgevreten hadden. Weg voerplek!

    @Dennis: Dat was ook het eerste wat in mij opkwam ;) En wat een run allemaal wel niet met een mens kan doen hè, haha! Geinig dat jij ook van alles in de lucht gooit!

    @Marcel: Hé bedankt man! En je schrijft terecht het woordje helaas met veel vraagtekens. Graskarpers… prachtige vissen, zeker als je er gericht op vist, maar als bijvangst geven ze altijd een dubbel gevoel bij mij.

    @Michael: Eén of twee wijntjes moet kunnen vind ik. Een ander gaat lekker naar de kroeg, ik vis en drink een wijntje. Da’s echt genieten en volgens mij begrijp jij dat wel als ik je reactie zo lees :) Overigens keur ik drankmisbruik aan de waterkant absoluut niet goed, maar wat mij betreft valt het drinken van één wijntje, of maximaal twee wijntjes, daar niet onder. Mensen die niet de discipline hebben om op tijd te stoppen kunnen beter helemaal niet drinken aan de waterkant vind ik.
    En tja, het statisch vissen gaat bij mij heel goed samen met het penvissen. Lekker afwisselend :) Hé Michael, bedankt voor je leuke reactie!!

    @Dale: Je begrijpt me weer helemaal Dale! Zoals dat meestal het geval is :) Super!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooi he dat kanaalvissen?! Ik vind je stek ook heel gaaf. Zoals je zelf al aangeeft een echte magneet. Zou het ook voor mij zijn. Ook mooi om te pennen! De spiegel is al in eerdere reacties geprezen, maar die ene hele grote schub op zijn schouder!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Boudewijn,

    Ja, pennen zou daar ook goed kunnen. Ik heb er inmiddels weer een sessie statisch gevist. Ik plaats daar dadelijk een verslagje over. Het was weer genieten!

    Gr. Koen.

    BeantwoordenVerwijderen