zaterdag 10 maart 2012

De boerenbrug 2 (eerste keer vissen)

Na een ruime week voeren vond ik het tijd worden om de stek bij de boerenbrug te gaan bevissen. Ik was benieuwd naar de aanwezigheid (of afwezigheid) van vis op de stek. Of dit nu karper, brasem of grote voorn is maakt mij in deze fase niet uit. In het vorige verhaaltje over de boerenbrug gaf ik al aan dat ik geduld heb. Ik hoef niet meteen een grote karper te vangen. Eerst moet ik maar eens gaan ontdekken of er überhaupt vis op de stek zit.
Iedere vissoort is welkom op de stek. Hoe meer activiteit hoe beter. De karpers zullen uiteindelijk tussen de verschillende vissoorten vol vertrouwen gaan azen. Ik leg mijn montage met groot aas ertussen, en dan! Tja, zover ben ik nu nog niet. Vandaag vis ik juist met klein aas. Vang ik bijvoorbeeld een brasem, dan weet ik dat de (gedeeltelijk verkruimelde) boilies gegeten worden en ik niet een berg verzurend/verrottend voer onder water aan het maken ben.

Moe van een zware werkweek, nam ik het besluit om met ‘vast’lood te gaan vissen. Deze stek is ook zeer geschikt voor de penhengel en deze ga ik ook zeker gebruiken. Misschien lok ik door mijn voercampagne ook wel mooie zeelten naar de stek. Vorig jaar heb ik veel te weinig op deze vissoort gevist. Aan de penhengel geeft een zeelt leuke sport en tegelijkertijd maak ik kans op het vangen van een karper. Maar goed, nu dus de statische methode. Een beetje lui, ik weet het, maar dat mag ook wel na de energie die ik gestopt heb in het boilies draaien, knopen van rigjes, dagelijks voeren etc.

Plotseling zie ik het lampje van een beetmelder knipperen. De top van de hengel schudt heen en weer. Ik haal opgelucht adem. Er zit vis op de stek. Voor de zekerheid controleer ik het aas. De kleine, redelijk zachte, boilie is van de hair getrokken. Misschien vis ik niet scherp genoeg en is de hair te lang. Maar ja, ik weet natuurlijk niet wat voor een vis had toegehapt en conclusies trekken is dan erg lastig. Niet iedere vis heeft namelijk dezelfde manier van azen.

Ik besluit op dezelfde manier verder te vissen. Een uur later blijft het niet bij het knipperen van het lampje en het geschud van de top. Ruim een meter lijn wordt in een vlot tempo van de spoel getrokken.  Vervolgens begint de run te haperen. Met horten en stoten wordt er telkens een stukje lijn genomen. Ik zoek contact en reken op een brasem. De weerstand bevestigt mijn vermoeden. Een grote brasem hangt aan de andere kant van de lijn. Ik trek de lap vis naar mij toe, maar vlak voor de kant is er een explosie!  Een keiharde ruk gevolgd door een terugverende top laat mij vol verbazing achter. Dit was toch geen brasem!
Ik probeerde mijn teleurstelling te bedwingen. Hoe langer het proces, hoe zoeter de smaak van het product had ik al eerder geschreven... ammehoela! Wat had ik verspeeld? Misschien een karper! Balen dus!!!
Gewoon doorgaan Koen, nog een paar weken en dan mag ik een beetje gaan rekenen op het succes. Nu zit ik hier met een ander doel. Er zit vis op de stek. De voercampagne verloopt volgens plan. Ik moet juist blij zijn.
Plotseling weer een vergelijkbare run. Nu op mijn andere hengel. Ik zoek contact en zet de slip meteen losser. Weer trek ik een log gewicht naar de kant. Onder de top weer een explosie, maar nu wordt er heerlijk lijn genomen. De slap afgestelde slip tikt er vrolijk op los. Nu de dril wat langer duurt voel ik dat het geen gewone karper kan zijn. Graskarper! Deze veelvraat komt hier veel voor. Ik vang ze graag, maar het met groot aas selectief vissen op gewone karpers wordt door de graskarpers wel lastiger gemaakt.  Ach, de aanhouder wint. Over een paar maanden blik ik hopelijk terug op een geslaagd voorjaar…


9 opmerkingen:

  1. Zo Koen,
    dat er vis zit is duidelijk! Lijkt me idd. wel een verassing,opeens een graskarper aan de haak,haha. Toch blijf ik het altijd vreemd vinden dat die vissen met enige regelmaat(als ik zo her en der lees) dat grondaas pakken. Die bek is daar totaal niet voor gemaakt.Die vissen zullen zich dus wel aangepast hebben aan het aangeboden aas ;-) Hoe noemen ze dat ook alweer? Evolutie?
    Als ik mijn gevoel een beetje mee laat werken,dan denk ik dat dit nog wel eens wat leuke vissen voor jou gaat opleveren. Zeker als ik zie hoe je het allemaal voorbereidt!

    Groet,
    Dale

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Koen,

    Dat er vis zit is nu wel onomstotelijk vast gesteld. Heb weinig sjoegge van graskarper behalve dat het bekende groenvoer eters zijn en dat ze van warme temperaturen houden. Verbaasd me dus dat die jongens al aan het knagen zijn.

    Grtx,

    FER

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker hoor, zo'n uit de kluit gewassen 'brasem' en dat zo vroeg in het voorjaar ;)

    Lees met plezier je verhalen, dus ben benieuwd naar het vervolg. Succes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Joh! Die heb je gefotosjopt jonguh! Graskarpers bestaan helemaal niet, is allemaal propaganda vanuit de roofvishoek of zo. Ik heb nog nooit zo'n ding gevangen, vandaar deze conclusie. Begrijpt u wel?

    Stiekem ben ik jaloers maar dat ga ik natuurlijk niet zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Dale: Ja, graskarpers hebben inderdaad niet een onderstandige bek en zijn dus niet echt gemaakt voor het azen op de bodem. De manier waarop een rigje werkt is in vergelijking met een ‘gewone’ karper dan ook heel anders. Als we maar veel bodemaas blijven aanbieden en de graskarpers blijven van de bodem eten, dan zouden volgens de evolutietheorie, de graskarpers over ongeveer een paar miljoen jaren onderstandige bekken moeten hebben. Maar dan moeten ze ook echt niet meer uit het midden of van de oppervlakte van het water eten, hahaha. Oja, nog een probleem… in Nederland kunnen graskarpers zich niet voortplanten. Gekheid allemaal natuurlijk, maar vergeet niet dat soorten als de zeelt en kroeskarper ook veel van de bodem eten en ook geen onderstandige bek hebben.

    @FER: Lijkt mij ook voldoende bewijs ;) Ik heb ze wel vaker bij deze temperaturen gevangen. Als het warmer is eten ze natuurlijk nog veel meer en groeien ze veel harder, maar een paar lekkere boilies als snoepjes tussendoor kunnen ze blijkbaar niet laten liggen.

    @Tsak: Leuk dat je mijn blog volgt en dat je reageert! Bedankt voor de aanmoediging en zo af en toe een reactie doet mij goed hoor :) Bedankt!

    @Rolf: Even graven in mijn geheugen, maar volgens mij heeft er ooit een persoon bestaan die dacht dat dertigponders niet zouden bestaan, hehehe, heb ik dat goed? Nou, ze bestaan dus wel en graskarpers ook. Als ik gephotoshopt had dan zou ik de vis natuurlijk veel groter gemaakt hebben ;) Begrijpt u wel?
    Jaloers hoef je in ieder geval niet te zijn want jij hebt dit jaar al een paar prachtige karpers gevangen waar ik alleen nog maar van kan dromen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lekker zo'n stek waar je vertrouwen in hebt en je aanspreekt. Als je dan ook nog actie krijgt na al je voorbereidingen heb je het verdiend. Wat je zelf al zegt, die 'normale' karper komt uiteindelijk wel. Ben benieuwd naar het vervolg.
    Groet,
    Boudewijn

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De voerstek is in vol bedrijf zo te zien,dus het kan bijna niet missen dat je in 1 van de volgende verslagen met een karper op de proppen komt.Heb zelf zo`n 12 jaar geleden alweer ook een graskarper op de boillie gehaakt,een vreemde gewaarwording was dat en ook een heel ander soort dril.Ben zelf ook weer eens op pad geweest :),het doel was een mooi aantal brasems te vangen op de match hengel.Maar door de vrij hoge voorjaars temperaturen waren ook de karpers al los en zelfs een zeelt.Dit allemaal op licht materiaal bedoeld voor brasem leverde een spectaculaire visdag op.Vangze ! Groet Dennis.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Meestal moet het stukken warmer zijn het water temp voordat enige grassers aan het azen gaan !!! dacht ik.
    Dus een zeer nette vangst voor het tijd van het jaar !!! well done.

    MVG Sander Kunst

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Boudewijn: Ja het is echt een fijne eenmansstek. Ik voel me er ‘thuis’ en heb het volle vertrouwen dat ik daar uiteindelijk karper ga vangen. Ben zelf net zo benieuwd naar het vervolg :)

    @Dennis: Goed te horen dat je weer op pad bent geweest. Bij jou was er dus geen sprake van een voorzichtige start, haha. Tjonge jonge wat een actie heb je gehad! Zelf heb ik een paar jaar terug ook veel met de matchhengel gevist op zeelt. Prachtige manier van vissen vind ik dat. Nou, als je binnenkort de mogelijkheid hebt om weer te gaan vissen dan wens ik je alvast veel succes!

    @Sander: Dank je wel Sander. Ik rekenende ook totaal niet op een graskarper deze sessie. Was een leuke verrassing :)

    BeantwoordenVerwijderen