dinsdag 27 maart 2012

Over penvissen, kikkers en een grote karper

Misschien hadden jullie wel weer een verslagje verwacht van De Boerenbrug. Ik in ieder geval wel, maar helaas heb ik weinig te melden. Ik voer er nog steeds iedere dag en heb er na het vorige verslag nog één keer gevist. Nog steeds zit er vis want ik had één korte felle aanbeet. Jammer genoeg loste de vis de haak voordat ik bij de hengel was. Tijdens het voeren heb ik ook flinke golven gezien. De moed heb ik dus niet opgegeven. Die vangsten komen wel een keer…
Afgelopen zaterdag ben ik met het penhengeltje op stap geweest. Ik had deze dag drie doelen, namelijk: een karper vangen, grootwaterstekken checken op karperactiviteit en genieten van de natuur. Het was nog maar de vraag of ik aan de laatste twee doelen toe zou komen want zomaar even een karper vangen is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Nu is het wel zo dat ik dit doel niet probeerde te halen op een groot zandgat met 10 meter diep water dat nog volledig in de wintermodus stond. Ik koos een smalle sloot met ondiep, al redelijk opgewarmd, water. Bij aankomst zag ik een paar snoeken paaien en kleine visjes zwommen actief in de bovenste waterlaag rond. Dit moest goed komen. Meerdere kleine voerplekjes met zoete blikmaïs werden aangelegd om vervolgens één voor één af te gaan vissen. Stek voor stek liet ik mijn pennetje een kwartiertje staan. Op het gekwetter van de vogels na bleef het rustig. Ik liep voorzichtig verder naar de volgende stek. Blijkbaar niet voorzichtig genoeg want op het moment dat ik mijn pennetje wilde laten zakken op het voerplekje schoot een geschrokken karper weg. Die zat vast en zeker op het voer. Stom dat ik mijn concentratie even kwijt was en niet rustig genoeg deed. Alle voerplekjes had ik nu afgevist. Ik liep weer terug naar het eerste voerplekje bij een grote ronde buis. Nu moest ik extra behoedzaam te werk gaan. De zon stond voor mij. Geen schaduw op het water. Prima! Heel zachtjes ging ik op de buis staan. Een karper die in de opening van deze buis zou liggen kon mij nooit zien. Het pennetje liet ik vlak voor de buis rustig in het water zakken. Nog geen tien tellen later schoot deze onder. Ik sloeg aan en moest snel het handvat van de hengel hoog houden en de top onder water doen. Terwijl ik nog op de buis stond zwom een karper met een enorme krachtexplosie de buis in. Zolang de karper in de buis zat kon ik niet van de buis af. Wat als de karper aan de andere kant uit de buis zou komen. De lijn zou langs het beton kunnen schuren. Dit kon wel eens verkeerd gaan aflopen! Gelukkig is de buis zo’n 20 meter lang en deze afstand overbruggen was voor de karper net iets te veel van het goede. Na een impasse van een paar minuten, nog steeds het handvat hooghoudend, voelde ik dat de karper zijn krachten aan het verliezen was. Af en toe kon ik een slinger aan de molen geven. Steeds meer lijn kon ik terugwinnen totdat de vis, die onder mijn voeten zat, besloot de pijp uit te zwemmen. Snel zette ik de slip losser en liet hem wegzwemmen. Weg van de buis, weg van het gevaar. Zelf kon ik nu ook van de buis afkomen en in open water drilde ik de karper verder. Tijdens het scheppen van de vis verbaasde ik mij over de kracht die deze, voor een karper, niet al te grote vis had geleverd. Doel één was behaald.


Doel twee, grootwaterstekken checken op karperactiviteit, kon gaan beginnen. De komende tijd ga ik af en toe een nachtje pakken. Dit doe ik niet bij de boerenbrug. De boerenbrug is meer een watertje waar ik lekker een paar uurtjes na mijn werk kan vertoeven. Tuurlijk kan ik er ook wel een nachtje gaan vissen, maar dit doe ik liever op grotere wateren zoals zandgaten of grote/lange kanalen. Als ik tijdens het stekken checken op de grotere wateren ergens activiteit van karper zou zien dan werd dit de plek waar ik mijn volgende nacht vissen zou gaan doorbrengen. Bij veel van deze wateren zag ik geen karperactiviteit, totdat ik bij een mooi water in het zonnetje plotseling een rugvin uit het water zag steken. Eronder een vage schim van een log lijf. Een paar minuten kon ik het beest filmen (Nog niet gezien? klik hier). Vissen met bijvoorbeeld een vlok aan de oppervlakte kwam er niet meer van. Een paar rustige staartslagen. Ze verdween weer de diepte in. Ik weet waar ik mijn volgende nachtje karperen ga zitten…

Zo, doel twee was ook bereikt. Doel drie was eenvoudig, genieten van de natuur. Ik zag van alles. Kievieten die mij probeerden te misleiden en mij hun zogenaamde nestplek toonden. Veel paaiende snoeken. De eerste voorjaarsbloemen. Vlinders die na hun overwintering weer vrolijk rondfladderden, maar wat ik het meest bijzondere vond was een sloot vol met ontelbare hoeveelheden kikkers. Veel vrouwtjes hadden een opvallend oranje kleur. Ik weet dat de bruine kikker niet altijd helemaal bruin is, maar waren dit ook bruine kikkers? Een donkere vlek van het oog naar de schouder moet ook duiden op de bruine kikker. Ik weet het niet zeker, wie het wel weet mag het zeggen…


7 opmerkingen:

 1. Dat is nog eens een lekker dagje voorzomeren. Mijn ouders hebben ook een oranje kikker in hun vjver. Blijft een maf gezicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker verhaal Koen,mooi beschreven!
  Alle doelen die je voor ogen had zijn behaald.
  De foto van de "rugvin karper"vind ik geweldig.

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Koen,

  Mooi verhaal en spannend buis avontuur. Ziet er ook uit als een snelle vis. Ben benieuwd of je het beest te pakken krijgt.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oei die 2e foto.
  Het zou bij mij dan echt gaan kriebelen.
  Ben erg benieuwd naar het vervolg !!!
  Succes

  mvg Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Koen,
  jij hebt een mooie dag gehad zeg!! Genieten!!!!!

  Lekker verhaal ook.

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja doel nr.3 dat wil wel lukken met het voorjaarsweer van 2012...nu word het wat minder de komende tijd maar met die bewolking en NW-wind is het vaak juist goed karper vangen na een lange periode van veel zon is mijn ervaring,en nu ze geactiveerd zijn heb je kans dat ze zelfs compleet los gaan op je voerstek dus ben erg benieuwd...veel suc6 iig.En die grote karper...wat een duikboot !! Groet,

  Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Boudewijn: Grappig zeg! Dat je ouders ook zo’n oranje kikker hebben. Was inderdaad heerlijk voorzomeren. Voelde wel even heel wat lekkerder aan dan het weer van nu :)

  @Hans: Bedankt voor je reactie! Moest even goed kijken voordat het tot mij doordrong wat voor een joekel er onder die vin zat.

  @FER: Ben zelf ook erg benieuwd. De vis kan heel wat kilometers zwemmen, maar ik hoop dat ze een beetje in de buurt blijft en ik een kans maak.

  @Sander: Klopt Sander, hehehe, ik heb nu al een week lang jeuk. Gaat maar niet over ;)

  @Dale: Dank je Dale. Gelukkig hier niet van die vervelende taferelen… Hoop dat je de vislol snel weer terugvindt en ongestoord je ding kan doen!

  @Dennis: Ik hoop dat je gelijk hebt over het los gaan van de karper. Zou leuk zijn, maar mocht het tegenvallen dan ben ik ook niet teleurgesteld. Ik zie het dan gewoon als uitstel van succes, hahaha. Lekker optimistisch :)

  BeantwoordenVerwijderen