zondag 30 maart 2014

Op mijn gemak - deel 2

Ik geniet van het voorjaar dat in vlot tempo alle sporen van de winter uitwist. Het contrast tussen dood en leven is in geen ander seizoen zo aanwezig. Je zou er bijna melancholisch van worden...
Met een blikje maïs loop ik weer naar mijn voerstek. De stek waar ik binnen nu en korte tijd veel activiteit van zeelt verwacht. Langs de kanten van de brede sloot zie ik trillingen in het water. Geen vis maar padden en kikkers. Een prachtig gezicht en mooi om het paddendril (de lange strengen met eitjes) naast het 'gewone' kikkerdril te zien.
 
Als ik verder loop schieten er een aantal vissen van behoorlijk formaat door het water. De boeggolven zijn te spits voor karpers. Ik denk aan windes. Ook een soort die in deze sloot voorkomt.
Binnenkort gooi ik mijn hengeltje hier weer uit. Wie weet vang ik dan een winde, hoewel ik op deze stek het meest uitkijk naar de vangst van een zeelt.
 
Op een andere stek dan mijn voerstek heb ik afgelopen weekend gepend. Ik had het gemunt op karpers, maar die bleken niet thuis te zijn. Wel kreeg ik aanbeten door van een andere vissoort. Steeds een wiebeltje op de pen waar ik niet gericht op kon aanslaan. Telkens reageerde ik te laat of te vroeg, maar de aanhouder wint! Een trillende top veroorzaakt door een vis die diep zijn rondjes bleef zwemmen verraadde de vissoort die ik uiteindelijk toch wist te haken! Een zeelt had zich tegoed gedaan aan mijn op de hair geregen zoete maïskorrels versierd met een artificial roze drijvende maïskorrel. 
 
Zo zie je maar... ben ik bezig met het opbouwen van een voerstek speciaal voor de door mij zo geliefde vissoort zeelt, vang ik er ook 'gewoon' een zonder voor te voeren en ook nog eens overdag in het zonnetje! Genieten, genieten en nog eens genieten... het centrepinvissen heeft me nog steeds in de greep.
 
 

10 opmerkingen:

 1. Prachtige vis, mooie plaatjes met dat strijklicht. Zeelt blijft op één of andere manier een soort magische vis, heeft iets mysterieus.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige beesten die zeelten. Hier zie ik ze nooit/te weinig helaas.
  Misschien past deze vangst wel bij je voornemen van het jaar...

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vindt het een prachtige vis de zeelt, ook vindt ik de variatie in jou visserij erg leuk om te volgen ! Dan op snoek zelf karper enz
  Keep going ;) groetjes sander

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die zeelt met centerpin erboven das een mooie plaat! Heb zelf onlangs ook drijvend imitatiemais aangeschaft met verschillende kleuren.Woensdag in de praktijk brengen ,zin an ! Ook leuk om zwevende aaspresentaties mee in elkaar te knutselen voor de statische visserij .Hee kwist niet dat het andere paddendril was grappig !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi Koen, nog een bepaald 'zeeltdoel' voor ogen? Of gewoon vissen en kijken wat er op komt?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @FER: Inderdaad heeft deze vis iets magisch. O.a. door hun grotendeels verborgen bestaan, de bijnaam doktersvis, en sowieso de uitstraling… prachtvis!

  @Michael: Ik ben toch heel benieuwd waarom jij ze zo weinig bij jou ziet? Wat is de oorzaak? Als karpers ergens minder voorkomen dan heeft dit vaak ook te maken met het niet uitgezet hebben van karpers, maar zeelt plant zichzelf in Nederlands klimaat in wateren van goede kwaliteit toch vrij gemakkelijk voort. Heb jij een idee?

  @Sander: Dank je Sander. Net als bij jou (vissen op meerval) is het alleen vissen op karper voor mij niet genoeg. Ik hou van de variatie en leuk dat jij daarvan mee kunt genieten :)

  @Dennis: Nou, succes Dennis. Ben benieuwd naar je resultaten! Laat maar eens wat van je horen als je dat leuk vindt.

  @Boudewijn: Ik heb niet een bepaald doel. Sowieso ben ik niet echt een targetvisser, omdat vissen bij mij om zoveel meer gaat dan het vangen alleen. Dit jaar ervaar ik een veel hogere werkdruk dan voorheen. ‘k Heb veel doelen te halen op mijn werk en heb even geen behoefte aan extra doelen tijdens het vissen. Samengevat: gewoon lekker vissen dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooiste vis van Nederland, op een klassieke wijze gevangen. Dat is genieten van sportvissen... het draait dan om de beleving en niets is mooier dan dat. Prachtig artikel, prachtige blog.

  BeantwoordenVerwijderen