donderdag 27 maart 2014

Op mijn gemak - deel 1

Het is voorjaar. De schuur ligt weer vol boilies, mijn drie big-pit molens zijn weer opgespoeld met verse lijn en ik droom over niets anders dan enorme buffels! Een beetje overdreven, maar de afgelopen jaren keek ik altijd enorm uit naar de voercampagnes, de lange nachten statisch karpervissen en de vangst van een buffel. Dit jaar ben ik daar totaal (nog) niet mee bezig. Het enige waar ik behoefte aan heb is ontspanning en die vind ik op het moment in het penvissen.Ik heb fantastische sessies achter de rug. Qua vangsten prut, maar wat heb ik genoten! Het vroege voorjaar is een prachtige tijd. Het ene moment voel je de warmte van de zon en het andere moment word je geteisterd door een hagelbui. De elementen en het staren naar de pen zorgen ervoor dat ik vergeet. Eventjes pas op de plaats en alles loslaten. Eventjes helemaal op mijn gemak! Het enige doel dat er tijdens het vissen voor mij op dit moment werkelijk toe doet. Maar hoe komt dat nou? Ik heb er al vaker over geschreven... mijn nieuwe baan... pfoe! Wat kan werken een hoop tijd en energie kosten! Het is een pittige en tegelijkertijd uitdagende baan. Wel precies wat ik wilde, maar met gevolgen voor het vissen. Op de eerste plaats staat natuurlijk altijd mijn gezin, mijn werk staat tegenwoordig op de tweede plaats, vissen bezet nu de derde plaats. Een prioriteitenlijstje van belangrijk naar minder belangrijk. Deze volgorde is wel eens anders geweest. Is vissen dan nu ineens niet belangrijk meer voor mij? Een vraag die ik moet beantwoorden met néé! Vissen is wèl belangrijk voor mij! Zonder vissen kan ik niet, want hoe belangrijk het werk en het gezin ook is, ieder mens heeft zijn rustmomenten nodig. Momenten waarop je je helemaal op je gemak voelt. Ik vind deze momenten tijdens de mooiste hobby die er in mijn ogen bestaat... vissen!Genoeg filosofische prietpraat! 't Was even nodig om de titel van deze reeks verslagen enigszins te verklaren, maar nu  snel terug naar de praktijk! Een spontane instant pensessie bij een sloot gelegen in een idyllische omgeving met als blikvanger een oude Saksische boerderij. De antenne van mijn pen is nog net zichtbaar. Langzaam beweegt deze opzij richting een half onder water staande buis. Ik sla met een rukje aan en haak een karper. Deze schiet verder de buis in. Ik vis met mijn centrepin en weet de karper te blokken door de druk op de pin met mijn duim te vergroten. Er onstaat een impasse. Ik hoor de echo van het klotsende water in de buis. Plotseling zwemt de karper mijn richting op de buis uit. Meteen ondervind ik het nadeel van een centrepin. De inhaalsnelheid van de lijn is bij een pin een stuk minder snel dan bij een normale molen! Eventjes verlies ik de spanning op de lijn. De karper is de buis uit en door de stand van de hengel te veranderen vind ik de spanning terug. Gelukkig! De karper hangt nog... twee tellen later schiet ze toch los...

Een mooi pennetje van Dobberrob op een bedje van brasem,
gekocht bij Karperstruinshop.nl
Nog een praktijkverhaaltje... op een andere stek voer ik al langere tijd voor. Niet met boilies, gewoon elke dag een blikje maïs. Ik zie het als mijn toekomstige zeeltstek. Misschien fietst er wel een keer een karper tussendoor, maar ik reken er niet op. Mijn doel op deze stek midden in de natuur is zoals ik al eerder aangaf het vinden van ontspanning. Door elke dag met een blikje maïs naar de stek te gaan zie ik de natuur langzaam tot leven komen. Het zien van kieviten, kikkers, reeën, paaiende snoeken en nog veel meer moois maakt het bijhouden van deze stek al de moeite waard. Inmiddels heb ik er twee keer gevist en veel gevangen! Nog geen zeelt of karper, maar wel een groot aantal brasems. Het is wachten op de eerste zeelt, maar de brasems ervaar ik niet als een straf. Want zeg nou zelf... bovenstaande brasemkop versierd met een prachtig pennetje van Dobberrob is toch ook een plaatje!

10 opmerkingen:

 1. Altijd leuk om te lezen hoe je geniet ondanks dat je geen karper heb gevangen! De inhaalsnelheid van een reel of centerpin is inderdaad een minpunt, zeker als de karper naar je toe komt zwemmen! Misschien zat de karper niet goed gehaakt? (Of vals) Je krijgt nog wel een paar kansen dat geloof ik zeker. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach ja, vissen gaat over veel meer dan alleen vangen. Wat je zegt over niet goed gehaakt zou best kunnen. Aan de andere kant viste ik weerhaakloos en dan moet je natuurlijk wel spanning op de lijn houden.

   Verwijderen
 2. Groot gelijk in het voorjaar brasems op (danwel liefst)) licht materiaal is prachtig! Heerlijk die weglopers en opstekers...Heb brasems gehad in het voorjaar die het water uit doken ,een stuk fitter vaak in deze tijd. De zeelt of karper zal zich vast elk moment melden,suc6!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Dennis! Wat je zegt over dat de brasems nu een stuk fitter zijn herken ik wel. Op de centrepin is het dikke pret, maar tegen de kracht van een zeelt (laat staan een karper) kunnen ze natuurlijk niet op.

   Verwijderen
 3. Nu ik zelf nagenoeg niet vis maar klus zijn je verhalen bijna pijnlijk. Want hierdoor wordt de drang wel erg groot, maar geniet er evengoed wel van.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, toch leuk dat je op een pijnlijke manier kan genieten van mijn verhalen ;) Maar goed, het geklus levert je vast en zeker een prachtig huis op en het vissen komt later wel weer.

   Gr Koen.

   Verwijderen
 4. Koen, het is zo herkenbaar...
  Rust, je eigen ding doen, hoe jij dat wilt, ... Prachtig. Jammer van die karper maar ja, ach!
  Elke dag een blikje mais, dat doet mij zo onwijs denken aan een verhaal van Rini Groothuis uit het grote karperboek. Bij hem bleek het erg effectief te zijn. Bij jou misschien ook wel.
  Mooi pennetje van Rob. Ik vis er ook veel mee. Leuk dat je de webshop hebt aangehaald en de lijn op de centrepin was ook al herkenbaar ;) Succes kerel

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als het effectief is zou dat leuk zijn, maar zoals je hebt kunnen lezen is het voeren op zich ook al heel leuk om te doen. Het geeft me een reden om elke dag even naar de stek te gaan.

  Ben zeer tevreden over je geleverde spulletjes hoor :) De opvouwbare emmer is ook ideaal!

  Gr Koen.

  BeantwoordenVerwijderen