zondag 16 juni 2013

Kalm an…

Ik ben dit karperseizoen begonnen met drie projecten, namelijk: de sloot, de lange adem en hoppen aan het kanaal. De afgelopen periode heb ik weinig geschreven over deze projecten. En toch heb ik wel veel gevist. Helaas waren dit sessies zonder succes. Althans, ik ving geen karpers. Maar dit is niet de reden dat ik weinig geschreven heb. Genieten deed ik zoals altijd volop en daar schrijf ik normaal gesproken graag over. Dat ik dit niet heb gedaan heeft te maken met het stellen van prioriteiten. Daarover zo meer… eerst heb ik nog iets negatiefs te melden.  Ik word namelijk knettergek van onze te populaire hobby. Voerplannen maken? Vergeet het maar! Het normaal gesproken zo rustige water van de lange adem is nog steeds drukbevist. Of nee, drukbevoerd! Er wordt namelijk meer gevoerd dan gevist, laat staan gevangen! Bij het hoppen aan het kanaalproject ben ik ook al meerdere keren teleurgesteld toen bleek dat de stek die ik op het oog had bezet was. Dit gedoe heb ik gelukkig allemaal niet meegemaakt bij de sloot. Ik heb daar lange tijd dagelijks gevoerd en heb met mijn onderwatercamera (het water werd wat helderder) gekeken naar de vissen die op mijn voerplek rondzwommen. Het miegelt er van de voorns, dikke brasems tot naar schatting 60 cm en af en toe zag ik een zeelt. Op de camera heb ik geen karper kunnen vastleggen. Opvallend was dat de grote boilies overdag niet gegeten werden, maar de volgende dag wel weg bleken te zijn. Ik vermoedde dan ook dat de karpers ’s nachts aan het azen waren en heb daarom het penvissen overdag gestaakt en ben er een nachtje gaan vissen. Resultaat: twee dikke brasems! Geen karper!  Pech gehad? Ik denk het wel, want met de onderwatercamera kon ik zien dat de boilies juist deze nacht niet waren opgegeten. Waarom dan niet? Tja! Eigenlijk heb ik geen idee. Misschien moet ik nog maar eens een poging wagen… Samengevat kan ik concluderen dat het voorjaar van 2013 bij lange na niet mijn meest succesvolle voorjaar is geweest. Ben ik hier rouwig om? Helemaal niet! Ik heb gekozen voor nieuwe stekken en heb mijn oude, min of meer vangstgaranderende, stekken even achter me gelaten. Achteraf bekeken had ik qua vangsten succesvoller kunnen zijn als ik had gekozen voor het bekende, maar had me dat de voldoening gegeven waar ik naar op zoek ben? Ik denk het niet!
 
Zo vrolijk wil ik mijn kinderen graag houden.
Tijd voor een beetje extra aandacht...
De titel van dit verhaal luidt Kalm an. En dat is precies wat ik ga doen. Even pas op de plaats. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn gezin. Zo aan het eind van het schooljaar merk ik dat mijn kinderen een beetje extra aandacht nodig hebben. Er wordt veel van ze gevraagd op school, veel meer dan van mij vroeger. Dit betekent niet dat ik niet meer ga vissen, maar het kan zo lopen dat ik de komende tijd wat minder ga bloggen en ik misschien ook minder reageer op de verhalen van andere bloggers. Mocht het zo lopen, geen zorgen! Het gaat prima met mij! Tot later…
 
PS. Ondanks de weinige vangsten heb ik veel mooie dingen gezien. Eén van die mooie dingen kun je zien in het volgende filmpje:

 

11 opmerkingen:

 1. Rustig aan Kerel. Het vissen is voor mij al lang niet meer een instant gelukzoeker. Ik maak een plan en trek daar gerust een maanden of jaar voor uit als dat moet. Het zoeken en uitproberen van nieuwe stekken kost vaak tijd en die tijd die neem ik gewoon. Jij ook zo te lezen. Gerust blank ik 5-6 keer op een nieuwe stek. Dan zoek ik even een altijd-prijs-sloot voor de afwisseling en de drangstiller. Daarna gewoon weer lekker het onbekende ontdekken. Zo wissel ik het voor mijzelf af. Geen tijd nemen omdat je alleen maar wilt vangen, zorgt naar mijn idee voor afstomping. Het kunstje zat raken. Enzovoorts. Binnenkort wil ik mij gaan focusen op de maas, oude maas en de binnenmaas met de pen. Geheid dat ik hier flink op mijn bek ga en een zee van geduld nodig zal hebben. Het is dan maar zo. De verhalen van jou komen vast wel weer.

  Mazzel, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ongelooflijk....... Jij schrijft in principe wat ik denk...... Vandaar! Check nog eventjes snel mijn posting...

  Mooi verhaal....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Koen,

  Vader zijn is prachtig, voor je het weet zijn ze groot. Vissen kan altijd nog, en minder tijd steken in het vissen zorgt ervoor dat je extra geniet als je wel naar de waterkant kunt.

  Groeten uit de polder,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tijd is prioriteit, geen tijd bestaat niet. En een keuze maken geeft rust. Wow, wijze woorden, maar wel waarheden. Wel weer cool dat je dit deelt, frustatie, plezier en andere gevoelens. Have fun met de familie!
  Ha, een snoek die gegeten wordt, een keer andersom, mooi.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het getuigt van klasse om voor je gezin te kiezen Koen!

  Ps: die snoek moet toch jeuk hebben gehad!

  Greetz,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat het voor veel mensen geldt... Dat het voorjaar minder was dan voorgaande jaren dus. De winter die 6 maanden duurde is daar vast voor een debet aan. Vissen doe je vooral voor jezelf en delen is leuk maar niet ten koste van alles. Persoonlijk zet ik ook niet alles meer online, een keer verhalen over een blank is leuk maar niet te vaak. En soms is het gewoon lekker om een bijzondere vangst te koesteren. Tja.

  Tof filmpie! Die dikkopjes zijn nergens bang voor! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Altijd weer mooi om te zien hoe
  een snoek vanuit rusttoestand plotseling wegstuift!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Koen,

  Ondanks de tegenvallende vangsten vind ik dat je toch een paar hele mooie karpers heb gevangen. Tsja, wat is dat toch de drang om elke keer weer naar het water te gaan! Ik vis tegenwoordig bijna alleen nog maar de avonden. En nu de kinderen wat ouder worden vragen ze inderdaad meer aandacht (sporten en zo) doe rustig aan en we zullen binnenkort wel weer wat van je horen en zien :)

  Groet, Björn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Koen,

  Schitterend filmpje zeg. Dat heb je erg mooi gedaan.
  Ook je vorige filmpje mer de reebok is erg leuk.

  groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Koen,
  Groot gelijk heb je. Denken aan vissen of lopen langs het water is ook vissen en dat kan je overal en altijd doen, dat is het mooie van onze hobby!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Michael: Je snapt het precies Michael! Het gevaar van het hebben van een blog is dat je te graag vis wil laten zien. Ik ben me bewust van dat gevaar en heb er dus ook geen last van. Overigens doe ik het nog steeds rustig aan maar de drang naar het water is sterk. ‘k Heb daarom wel gevist, maar kort. Even lekker oppervlaktevissen en even met de pen. Als de situatie bij mij thuis het toelaat plaats ik er wel een verslagje over binnenkort :)

  @Dale: Ja Dale, haha. ‘k Heb je posting gelezen…

  @Peter: Zo is het! Kwaliteit i.p.v. kwantiteit… En wat heb ik genoten van de laatste keer oppervlaktevissen! Overigens spat bij jou de beleving en het genieten van mijn beeldscherm als ik je verhalen lees/bekijk! Prachtig Peter! Geniet ik echt van :)

  @FER: Je bent altijd zo onder de indruk van je eigen wijze woorden! Accepteer nou eens gewoon dat je een wijs man bent! ;)

  Tja Fer, ik kan niet alles delen op het gevoelige internet, maar dit stukje moest ik even kwijt en mag iedereen weten. Ik denk dat het dan ook leuker is om mijn blog te volgen. Tenminste… ik vind het altijd wel leuk als andere bloggers een stukje persoonlijkheid in hun verhalen verwerken.

  @Frank: Dank je Frank! Het is een keuze, maar wel een vanzelfsprekende… stel dat ik deze keuze niet zou maken. Ik zou uiteindelijk een schuldgevoel krijgen en helemaal niet meer kunnen genieten van het vissen.

  @Rolf: Dat denk ik ook hoor. Het is bij mij dubbelop… en nieuwe stekken bevissen, en een lange winter. Ach, en wat je verder vertelt is ook zo… over vissen doe je vooral voor jezelf etc. Helemaal mee eens!
  En tja, verstand komt met de jaren en die dikkoppies zijn nog erg jong. Ze onderschatten denk ik toch echt hun tegenstander ;)

  @Dennis: Ja, de sprinters onder de vissen! Prachtig.

  @Björn: Dat is ook zo. ‘k Heb hele mooie vissen gevangen en daar ben ik erg blij mee, maar ik heb betere tijden gekend qua vangsten. Dat constateer ik gewoon. Keiharde feiten. Maar dat zegt niks over het genieten hoor. Dat doe ik nu misschien wel meer dan toen.
  Ik volg je advies op en blijf rustig aan doen. Toch komt er een verslagje aan hoor… met vis! :)

  @René: Dank voor je reactie! Ben altijd erg onder de indruk van jouw werk en vind het daarom erg leuk een compliment van je te krijgen!

  @Boudewijn: Daar weet jij alles van! Denken aan vissen zit in mijn systeem en wandelen (vaak ook met het gezin) langs het water doe ik vaak. Of ik plaats ergens mijn onderwatercamera en kijk de beelden ’s avonds laat terug. Allemaal vissen, vissen, vissen.
  Vissen met een hengel doe ik op het moment iets minder, maar ook dat komt wel weer :)

  BeantwoordenVerwijderen