zondag 3 juni 2012

De boerenbrug 13 (nachtje in de openlucht)

Ik loop een beetje achter met updaten. Werk en gezin hadden even mijn prioriteit. Het is nu zondagmiddag en ik bekijk de foto's die ik de laatste tijd heb gemaakt. Met name het bekijken van de foto's die ik een weekje geleden maakte tijdens een nachtje vissen bij de boerenbrug geven mij een goed gevoel. Ik kon die nacht zonder tentje slapen. Het was warm, bijna windstil en grotendeels onbewolkt. Het was op en top vakantiegevoel. Beter kan gewoon niet. Nou ja, de vangst van een karper had het nachtje nog mooier kunnen maken...

Ik moest er drie keer uit 's nachts. Eén keer om de druk wat te verlichten. En dan heb ik het over een te volle blaas. Plus twee keer om een graskarper te bevrijden van een haakje. Na de grote schub van een tijdje terug had ik gehoopt op nog een mooie karper, maar helaas...


Terwijl de laatste dauwdruppels 's ochtends verdampten nam mijn hoop op het vangen van een karper gestaag af.

Toch bleef mijn humeur goed. De sprookjesachtige ochtendsfeer zorgde hier wel voor.

Inmiddels stond de zon al hoog aan de hemel.  Ik ken dit water een beetje en de kans op het vangen van een karper was nu nihil. Het was tijd om mijn spullen in te pakken. Alles behalve de hengels. Deze liet ik er voor de zekerheid zo lang mogelijk inliggen. Niet dat ik nog iets verwachtte, maar een visser blijft altijd hopen. Plotseling toch nog een runnetje. Een mooie zeelt heeft de 20 mm boilie met 15 mm pop-up-boilie naar binnen weten te werken. Niet de meest effectieve manier om op zeelt te vissen (en dat deed ik dus ook niet), maar grote slakken worden ook zonder problemen door zeelten opgegeten, dus waarom mijn snowman niet.  

Eindconclusie is helaas wel dat de boerenbrug qua karpervangsten geen goede stek is en waarschijnlijk ook niet meer gaat worden dit seizoen. Maar daarom niet getreurd want wat heb ik veel mooie dingen gezien in dit prachtige stukje natuur. Zo liep ik een tijdje terug door het veld. Ik wilde gaan voeren. Ik sneed de route wat af en liep over de grens van een weiland en een bietenveld. Halverwege vielen twee kieviten mij aan. Normaal gesproken proberen ze juist een indringer bij hun jongen vandaan te lokken. Dat ze nu zo reageerden moet een paniekreactie geweest zijn. Ik stond waarschijnlijk zowat bovenop één van hun jongen. Ik moest even goed zoeken, maar uiteindelijk vond ik een klein vertederend hoopje donsveertjes verscholen onder de bladeren van een suikerbiet. Het beestje hield zich zo stil mogelijk en vertrouwde op zijn camouflagekleuren en beschermende ouders. Snel maakte ik een foto en liep door. Vanaf een gepaste afstand keek ik nog even om. Vader, moeder en jong waren alweer van de schrik bekomen en liepen vrolijk als gezinnetje verder. Toch weer even meegemaakt...

Nog even dit: De boerenbrugverhalen stoppen nog niet. Ik zal er nog geregeld, meestal met de penhengel, op jacht gaan. Het reële doel zal zeelt zijn, maar wie weet vang ik nog een verdwaalde karper. Ik blijf daar toch nog, waarschijnlijk tegen beter weten in, stiekem op hopen...

7 opmerkingen:

 1. Fantastische foto's Koen! Die druppel! Echt heel mooi met die tekening er in van de omgeving. Die suikerbietfoto had ik eerst doorgescrolld, toen las ik je tekst en zag toen pas dat vogeltje! Over camou gesproken, daar kan Fox nog een puntje aan zuigen :))

  Je hebt gelijk, de Boerenbrug is klaar. Je hebt er een paar echte kerps gevangen, zelfs één hele mooie, maar klaar is klaar. Ik ben benieuwd waar je nu weer heen gaat. Ik wens je nog veel onrustige nachten zonder tent onder een twinkelende sterrenhemel en ga uit van een zooitje varkens binnenkort! Jiehaa!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Koen,

  Prachtige plaatjes! OK de karpers hebben het een beetje laten afweten maar de zeelten zijn hier TOP! Ben ook benieuwd waar je je nu op gaat storten maar volgens mij ga je alleen al terug komen bij de boerenbrug vanwege de fantastische omgeving.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige zonsondergang ,en gelukkig maar voor het vogeltje was jij goed volk ;) Hij ligt daar zo van als dat maar goed gaat haha.Wat betreft de karpers ,op die voorjaarstek waar ik het eerder over had heb ik nu wel karpertjes gevangen maar nog nooit waren ze zo klein,onbegrijpelijk...ik kijk nu al uit naar het volgend voorjaar of er dan weer als vanouds de grote karpers aanwezig zijn.Ben dan ook benieuwd hoe het weer bij jou vergaat nu ik het allemaal zo volg ,maar voorlopig eerst maar eens van de zomer genieten :D en stekken genoeg die nog grote karpers gaan opleveren uiteraard.Hoe dan ook succes weer bij de boerenbrug .Grts!


  Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alles is al gezegd Koen !!!
  Prachtige foto,s en verhaaltje TOP !!!

  Mvg Sander Kunst

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Koen,
  wat een geweldige foto's. Als ze nu toch eens een geurlaptop uitvinden..

  Prachtige zeelt weer....

  Ik heb weer geweldig van je verhaal genoten!! Ik begrijp heel goed dat je daar nu minder gaat vissen. Op een gegeven moment houdt het op. Totdat je weer eens teruggaat omdat het misschien ergens anders niet wil lukken en dan opeens daar goed karper vangt.. Hoe vaak gaat het niet op die manier??

  Ik zit momenteel zelf in zwaar weer qua karpervangsten... Het is niet normaal meer. Maarja,wat ik zo vaak tegen jou zeg,geldt ook voor mij; de doorzetter wint ten alle tijde!!

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Rolf: Wat betreft de karper ben ik inderdaad klaar bij de boerenbrug. Ik heb al langere tijd een nieuwe uitdaging op het oog. Of ik daar een aantal varkens ga vangen is nog maar de vraag, maar juist die vraag maakt het zo interessant. Het is een water waar ik nog nooit op karper heb gevist. Op een paar vage verhalen na is het karperbestand er niet bekend. Binnenkort kun je hier meer lezen over het nieuwe avontuur…

  @FER: Zeker kom ik terug bij de boerenbrug. En inderdaad voor die prachtige zeelten. Binnenkort plaats ik nog een filmpje over het zeeltvissen. Deze keer met onderwaterbeelden.

  @Dennis: Tja Dennis, het gaat dit jaar (tot nu toe) allemaal anders dan andere jaren. Het waarom is mij nog niet duidelijk. Ik hoop dat weersomstandigheden een rol hebben gespeeld en niet bijvoorbeeld karpersterfte. We zullen zien volgend jaar. Nu maar eens kijken of ik ergens anders meer karpers weet te haken. Jij ook succes!

  @Sander: Dank voor de complimenten! Doet me goed :)

  @Dale: Nou, zo fris ruik ik meestal niet na een nachtje vissen. Zeker niet na het landen van twee graskarpers ;)

  Wie weet vang ik er tijdens het zeelten nog een karper, maar het is, of beter gezegd was, een voorjaarsstek. Echt een paaistek. Dus dit jaar verwacht ik er niet veel meer van…

  Weet je Dale, het vangen komt heus wel. Je hebt in ieder geval karpers gespot. Dat geeft hoop! Succes. Ik gun je een paar hele dikke toe die het hele seizoen weer goed maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gelijk heb je dat je nog teruggaat. Het is een mooie omgeving zo te zien en je maakt er niet alledaagse dingen mee tijdens het vissen en ookal vang je geen karper, het blijft vissen. Op naar het vervolg, hier en waar dan ook.

  Boudewijn

  BeantwoordenVerwijderen