woensdag 20 juni 2012

Vannacht deed ik iets goed…

Het is alweer vier jaar geleden dat ik mijn eerste dertig-ponder ving. Wat was ik blij met die vis! Inmiddels heb ik al heel wat dertigers gevangen en zelfs al een machtige schub van ruim boven de 20 kilo, en ook nog eens van openbaar water in Nederland! Ik mag niet klagen over de laatste visjaren, maar dit jaar gaat het allemaal wat stroef. Er is in de laatste winter en in het vroege voorjaar nogal wat karpersterfte geweest op een paar van mijn favoriete wateren. Er wordt op die wateren dan ook slecht gevangen. Op de wateren waar, voor zover ik weet, geen sterfte is geweest vallen de vangsten ook tegen. Niet alleen van mij, maar collega-vissers vangen ook slecht. Het zit niet in mijn aard om te klagen. Zo moet je het bovenstaande ook niet lezen. Het zijn nu eenmaal de feiten van dit moment. Ik geniet volop van het vissen, of ik nu blank of niet. Niet dat ik genoegen neem met een blank. Dat zeker niet! Ik probeer, ik zoek, ik pas aan, ik speur, ik vecht, ik droom, ik reflecteer, ik informeer, ik… ik doe alles wat ik kan. En vannacht deed ik blijkbaar iets goed. Ik ving een monster, een varken, een buffel. Er is niks sierlijks te vinden aan deze vis. Ze is lekker zwaar, dikke buik, grote bek. Een zwijn dus. En weet je wat nu het leuke is? Na vier jaar vissen heb ik mijn eerste dertig-ponder weer teruggevangen. Kan het nog mooier?


Ik was helemaal tevreden over het behaalde resultaat, maar werd in de vroege ochtend verrast door nog een keiharde fluiter. Geen zwijn deze keer, maar een mooie stevige schub. Het type vis waar ik van houd. Toch is een zwijn op de mat af en toe ook best lekker moet ik zeggen…

7 opmerkingen:

 1. Zooooooooooo,Koen slaat toe en hoe!!

  Machtig verhaal van je eerste dertiger en die nu weer terugvangen!! Ongelooflijk....

  Gefeliciteerd man!!

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Koenie!

  Een zwijn op de mat is fijn. Ontkennen is geen optie. Ongeacht de schoonheid van al die andere vissen, is het gewoon lekker om af en toe een varkentje te slachten!

  Hoe mooi dan dat je je allereerste dertiger weer terugvangt? Dat-ie er uberhaupt nog is? Ik kan daar echt blij van worden.

  Goed gedaan man. Je geniet, van iedere vis maar stiekem toch net even harder van die ene beuker. Kortom, je bent een man! Hatsjee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Koen,

  Prachtig die verschillende vissen, dit houdt het ook knetter spannend. Massa en power, TOP! Proficiat!

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Flinke bak koen! :)

  Wat een genot om altijd die verhalen van jou te lezen!

  Hou vol zo. Mijn dikste dit jaar is pas 18 pond... maar goed het jaar is nog lang. Heb een video gezien bij een vijver bij ons waar ze een 50 ponder vingen.

  Toch maar eens een keer daar proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Dale: Bedankt man! Ben er erg blij mee. Hier kan ik nog een hele tijd van nagenieten :)

  @Rolf: Als jij er al blij van wordt!! Dan kun je je ook wel voorstellen hoe blij ik ben, hehehe. Psssttt, even als mannen onder elkaar Rolf… er gaat niets boven een dikke vette beuker ;) Niet doorvertellen hoor!

  @ FER: Inderdaad massa en power, hoewel… die dertiger vocht goed. Misschien ziet ze er niet zo afgetraind uit, maar een conditie, hehehe. De tweede vocht minder lang maar roste wel even 20 meter lijn door de plompenbladeren. Stapje voor stapje kon ik de karper uit de bladeren drillen. Geeft een geweldig gevoel als je zo’n vis uiteindelijk toch nog weet te landen.

  @Roy: Bedankt voor je compliment! Leuk om te horen hoor :) Lekker blijven vissen Roy. Die dikke komt nog wel, maar of het die vijftiger zal zijn? Dat zou wel heel bijzonder zijn. Een droom…

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het toch altijd bijzonder om een eerder gevangen vis terug te vangen, helemaal als het een paar jaar later is. Het is toch bevredigend dat zo'n beest nog steeds rondzwemt en je kunt constateren dat hij gegroeid is, of tenminste er goed uitziet. Kan je nagaan wat hij zou wegen als die buik verder naar achteren zou doorlopen, zoiets als je andere vis op de foto. Prachtbeest!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Boudewijn,

  Mooi dat je dat nog even noemt van die niet doorlopende buik. Als je deze vis op de mat legt en je trekt het net weg dan zie je een kop! Je zou de vis dan heel hoog in de dertig schatten, misschien wel tegen de veertig aan. Maar goed, het blijft een dertiger en dus ook met die korte buik een zware vis.

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen