Snoeken, ik doe het al heel lang. Op allerlei verschillende manieren. Spinners, soft baits, pluggen, allemaal leuk, maar vooral het statisch doodaasvissen doe ik de laatste jaren erg veel. Daarover zometeen meer. Nu even terug naar mijn basisschooljaren. In de sloot (zie ook de pagina ‘Over mij’), vlak bij mijn ouderlijk huis, viste ik samen met allemaal vriendjes heel veel op snoek. Niet met doodaas, daar hadden we nog nooit van gehoord. Soms met kunstaas in de vorm van de bekende spinnertjes die wij blinkertjes noemden. Waar we vooral veel mee vingen was het toen nog toegestane levend aas. Wij waren in die tijd dan ook van mening dat dat het superaas was. Nu weet ik wel beter, bovendien mag er niet meer met levend aas gevist worden.
Statisch doodaasvissen op grote snoek, helemaal mijn ding. |
Tegenwoordig vis ik vooral met zeevis. Bijvoorbeeld haring of sardine. De eerste reden dat ik hiermee vis is dat ik mijn vistijd volop kan besteden aan het daadwerkelijk snoeken en niet aan eerst aasvisjes vangen. De tweede reden is dat zeevis, in veel wateren, door de snoek erg wordt gewaardeerd. Het is lekkere vette olierijke vis die de snoek op afstand al kan ruiken/proeven. Ook is het mijn ervaring dat snoeken die dit aas niet kennen toch zonder aarzeling deze zeevissen opeten. Toch ken ik ook wateren waar weinig wordt gevangen met zeevis en juist meer met zoetwatervissen zoals voorn. Een logische verklaring heb ik daar nog niet voor kunnen bedenken.
Maar goed, ik vis dus graag met doodaas. In het begin deed ik dit vooral onder een dobber in de wat kleinere watertjes. Ik ving daar veel, maar vooral de wat kleinere snoeken. Ik weet dat er daar metersnoeken zitten, maar ik heb nooit het geluk gehad er één van te mogen vangen. De grootste was daar 98 cm. Nu vis ik meer op groot water en moet dan ook vaak op grotere afstand vissen. De dobbermontage is dan niet zo handig. Ik vis op groot water dan ook liever met de hengels op mijn beetmelders en met de beugel van de molen open om weerstand te voorkomen. Ik klik de lijn dan in de bekende drop arm indicator van Fox, maar gebruik tegenwoordig ook veel goedkope hangertjes in de vorm van een balletje met een clipje dat aan een touwtje zit. Zie de foto hieronder.
Deze simpele hangers heb ik gekocht bij een hengelsportzaak voor 50 eurocent en doen hetzelfde werk als de duurdere drop arm indicators. Eventueel hang je nog wat extra gewicht aan het touwtje om bij een terugzwemmer de aanbeet goed door te laten komen.
Ik had het al even over weerstand. Snoek houdt niet van weerstand. Dit moet je zoveel mogelijk beperken. Niet altijd, maar geregeld is het zo dat een snoek veel voorzichtiger aast dan veel mensen denken. De snoek hoeft niet te jagen als het een dood visje wil pakken en kan het aas rustig inspecteren en oppakken als hij (of liever een grote zij) dat wil. Een beetje weerstand kan de snoek doen besluiten het aas weer los te laten. De snoeken die dat doen zijn vaak ook nog eens de grotere oma’s waar wij zo graag mee op de foto willen. Ik heb dit zelf meerdere keren meegemaakt met een te strak afgestelde clip. De lijn moet dus makkelijk uit de clip kunnen schieten, maar ook de bodemmontage moet soepel lopen. Ik gebruik hiervoor een ruime ring waar de lijn zonder veel weerstand doorheen kan lopen en heb tussen het lood en de ring ook nog een stukje lijn (zie foto).
Bij een wat zachtere bodem trekt het lood op deze manier de ring niet in de modder waardoor er meer weerstand kan ontstaan. Er zijn nog meer manieren om weerstand te voorkomen, maar deze manier heeft mij al veel snoeken opgeleverd. Overigens ben ik niet volledig in dit verhaal. Er is nog veel meer te vertellen over de door mij gebruikte materialen/technieken. In een volgend verslag snoeken meer hierover. Zeg ik nu verslag? Was dit wel een verslag? Het was wel de bedoeling! Maar, waar moest ik over schrijven…….mijn laatste doodaassessie van de afgelopen week was namelijk een blank. Gelukkig heb ik soms meer geluk zoals je hieronder op de foto kunt zien.
Groot water, grote snoek. |
Leuk stukje koen.
BeantwoordenVerwijderenIk vis zelf bijna alleen nog maar op karper de laatste tijd.
In het verleden heb ik ook met zeevis op snoek gevist en prachtige vissen mogen vangen. Wie weet post ik daar nog eens over op mijn blog.
Ga zo door.
Gr Bernard van Kapel
Hé Bernard,
BeantwoordenVerwijderenBij mij staat de karper ook op nummer 1 hoor. Toch vind ik het ook leuk om af en toe even iets anders te doen. Af en toe gericht op zeelt vissen bijvoorbeeld, ook mooi. Leuk om te horen dat jij ook al succes hebt gehad met zeevis. Ben benieuwd of je er nog een keer iets over gaat posten. En uh, bedankt voor de aanmoediging!
Gr Koen.