maandag 11 april 2016

Een koude nacht in april

's Avonds kon ik nog genieten van het zonnetje. Aan de oppervlakte van het water was zowaar wat leven te bekennen. Bij het inleggen van mijn rigje zag ik zelfs een kolk van een grote vis... misschien wel karper! Ik had er een goed gevoel over, maar de nacht zou koud worden. Volgens de voorspelling twee graden Celsius.

In veel delen van Drenthe mag je gerust rekenen op een aantal graden minder dan voorspeld. Deze nacht bleek dat ook maar weer eens het geval. Rond een uur of twaalf had ik een trage aanbeet. Na oppakken van de hengel voelde ik wel veel gewicht, maar weinig vechtlust. Op de blank van de hengel had zich een ijslaagje gevormd. Het was echt koud! Een karper 'vocht', alsof het nog hartje winter was, als een brasem. Binnen enkele seconden trok ik de naar schatting dikke twintigponder over het koord. 

De aanbeet kwam op de maisrig. Twee korrels kippenmais dienden als aas. De twee boilierigjes (ik viste met drie hengels deze nacht) bleven onaangeroerd.

Na het terugzetten legde ik de hengel snel opnieuw in. Ik verlangde naar mijn warme slaapzak. Niet zo vreemd bij deze temperatuur. De volgende ochtend was mijn materiaal wit van de rijp. Ik had heerlijk geslapen... door de frisse lucht en doordat een aanbeet verder was uitgebleven.

Na een kop thee pakte ik mijn spullen in. Ik wilde snel weg. De buit, een karper, was binnen en het zou mooi zonnig weer worden. 


Deze dag zou ik, n.a.v. een goede tip, op zoek gaan naar een blauwborstje. Een vogeltje dat ik nog nooit gezien had en ik graag wilde vastleggen op de gevoelige plaat. Meer daarover in een volgende update...

6 opmerkingen:

 1. Zo met die lage temperatuur had je zelf bijna een blauw borstje ;-) Lekker hoor, gevangen en prinsheerlijk geslapen. De hele dag rozig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ;) Voor mij geen betere start van het weekend denkbaar! Inderdaad de hele dag een heerlijk ontspannen rozig gevoel. Ondertussen een beetje vogeltjes 'jagen'... kan niet beter.

   Verwijderen
 2. Heerlijk in je slaapzak met zo een frisse nacht.. je kan goed merken dat de vissen net zoals het weer in een overgangs fase zitten tussen stil liggen en azen..

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt hoor. En als het zonnetje dan schijnt liggen sommige karpers liever aan de oppervlakte te zonnen dan dat ze gaan azen. Het is niet bij ieder water meteen makkelijk vangen, hoewel het soms ook in een keer helemaal los kan gaan in het vroege voorjaar.

   Verwijderen
 3. Het zijn de lekkere nachtjes die je zo kunt meepikken. Blauwborst heb ik ook nog nooit gezien, ik denk een nieuwe target voor je?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Boudewijn! Inmiddels geen target meer ;) Gezien en gefotografeerd!

   Verwijderen