zondag 5 oktober 2014

Geen poespas

Soms lees ik verslagen (en soms doe ik er zelf aan mee...) waarin vissen beschreven wordt alsof het hogere wiskunde is.
Soms is het leuk om onze hobby op deze manier te benaderen, maar soms is vissen ook gewoon vissen. Vissen moeten eten en als je een beetje eten aan een haakje hangt en de vis probeert dat eten naar binnen te werken dan prikt het haakje met een beetje geluk in de lippen van de vis.
De vis is eventjes iets minder blij maar komt er wel weer bovenop.
De visser heeft plezier voor tien.
Filosofisch benaderd... de visser leeft even in het moment, kan de dagelijkse sleur en/of stress loslaten, wat meehelpt bij het bereiken of vasthouden van een goed en gelukkig leven...
  
Zo'n avondje beleefde ik kort geleden...


Op mijn tenen sluip ik langs de sloot. De karpers zijn overduidelijk actief. Staarten zwiepen door de lucht, rietstengels worden opzij gebeukt en bellen versieren de wateroppervlakte.
Een mestpier wordt op de haak geprikt en gestuit door een korreltje blikmais. Het pennetje schuif ik op de gewenste diepte en ik gooi in. Als snel krijg ik een aanbeet door. Net als vroeger bij het vissen met pieren op baarsjes laat ik de pen lekker in de diepte verdwijnen alvorens ik aansla. Meteen raak! Woest vecht een schubkarper zich door de waterplanten heen. De penhengel veert prachtig door en de nylonlijn houdt zich kranig. Zonder veel problemen rond ik de dril af en schep dit prachtige schepsel.


Geland...

Poseren...
En weer terug!
Ik monteer opnieuw een mestpier met maïskorrel op de haak. Ondertussen heb ik mijn feederstok met daaraan een subtiel vastloodsysteempje ingelegd. De hengel ligt gewoon naast me in het gras. Nog voordat ik de penmontage opnieuw kan inwerpen buigt mijn feederhengel door. De licht afgestelde slip begint te ratelen. Ik gris de hengel uit het gras en draai de slip strakker. Het water explodeert!


Weer een mooie schub die vecht voor wat ie waard is.


Even later ligt ook dit prachtige beestje op de mat. De haak keurig in de onderlip geprikt.

De bouw van de karper wijst op een behoorlijke groeipotentie. Ik zet ook deze karper met alle respect terug en laat vervolgens de feederhengel voor wat het is. Ik pen meerdere stekjes af maar het water blijkt, wat ook niet gek is, behoorlijk verstoord te zijn. Een half uurtje later zie ik vanuit de verte toch weer een boeggolf aankomen. Ik plaats mijn te diep afgestelde pen in de lijn van de boeggolf. Zou de karper tijdens het zwemmen het aas opmerken?
De pen ligt plat, geen tijd meer om het aan te passen. De boeggolf nadert en passeert mijn pen. De pen die in tegengestelde richting op het water ligt draait zich om en volgt. Tijdens het zwemmen lijkt de karper het aas opgepikt te hebben. Ik sla aan! Raak! De derde dril van de avond begint. Ook deze rond ik succesvol af.

Ik heb lekker gevist... alles zat mee...  zo simpel kan vissen ook zijn!

11 opmerkingen:

 1. Gewoon even er uit en doen wat je leuk vindt. Ik betrap mijzelf er ook wel eens op dat het vissen soms haast een kunst wordt voor mij. Ik probeer alle mogelijkheden uit te knijpen en juist als het makkelijk gaat ben ik er helemaal niet mee bezig. Lekker gevist en wat heeft die laatste karper een lange baarddraden zeg. Mooi.

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Michael: Dit stukje tekst van mij is ook relativerend bedoeld. Van vissen een kunst maken is niks mis mee, zelfs leuk! Daarnaast moeten we onze nuchterheid niet verliezen vind ik.

   Verwijderen
 2. Gaaf dat je de boeggolf ziet aankomen en deze vis gewoon vastprikt. Mooie gave schubs met beste snorkels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @FER: Ja, dat was een heel leuk moment. Ga ik niet snel vergeten!

   Verwijderen
 3. Weer leuk beschreven! Gisteren (met vismaat Ernst) voor het eerst sinds tijden weer eens met een pennetje op brasem gevist, lekker simpel inderdaad. Mooie dag, soms heb je weinig nodig om het naar je zin te hebben :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een aller vriendelijkste vismaat met gevulde koeken is eigenlijk wel genoeg.
   Volgende week is het mijn beurt ;-)

   Verwijderen
  2. @John: Precies zo is het! Ik begrijp dat je de volgende keer mag rekenen op een traktatie. Helemaal goed ! :)

   Verwijderen
 4. 3 karpers vangen is inderdaad geen poespas Koen! Een paar mooie gezonde karpers. Lekker verslag weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Bjorn: Dank je Bjorn. Volgende verslag over ons ben ik al mee bezig. Wat een toffe dag was dat!

   Verwijderen