zaterdag 25 oktober 2014

Dikke vis op de pen...

In het vorige verslag - Penvissen met Björn in de polder - schreef ik over het vissen met de broodvlok. Als het in de polder werkt dan moet het ook hier in Drenthe werken, is mijn gedachte. Tussen duim en wijsvinger pluk ik een stukje witbrood uit een sneetje en vouw het om een haakje maatje 8. Even licht aanknijpen en klaar. Langzaam zakt de broodvlok naar de bodem. Het water voor de duiker is anderhalve meter diep. Een stuk dieper dan veel wateren in de polder, bovendien is de bodem hard. Het grootste verschil met het vissen in de polder is dat de karpers hier bijna nooit te zien zijn. Ook het ontbreken van aasbellen zegt hier niets. Toch biedt de duiker mij houvast... als ik een karper zou zijn zou ik daar gaan liggen...
 
Ik kan mij blijkbaar goed verplaatsen in een karper want na niet al te lange tijd loopt de pen weg. De broodvlok is ook hier in Drenthe onweerstaanbaar voor vriend karper. De dril is heftig voor het lichte penmateriaal. Een stevige karper maakt optimaal gebruik van het diepe water en aan de waterkanten waar het ondieper is duikt ze meerdere keren de planten in. Ik bewaar de rust... raak niet in paniek... blijf contact houden... als de karper maar goed gehaakt is komt het goed. Dit contact houden wordt wel bemoeilijkt door de waterplanten die zich beginnen op te hopen rondom het pennetje. Van het pennetje naar de haak is de afstand groot en ik ben dan ook bang voor een losschieter. Gelukkig is de haak goed doorgedrongen in de onderlip en gebeurt dit niet. Tijdens de dril is het hard gaan regenen, maar als ik de vis schep deert mij dit totaal niet. Ik vind het zelfs wel lekker. Met de camera, geplaatst onder een paraplu, maak ik m.b.v. de timer wat foto's. Gaaf!
 
 

12 opmerkingen:

 1. Prachtige vis Koen gevangen met de penhengel mooi zo.
  Doe zo verder

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dikke schub Koen, prachtig!! Gevangen met brood, het geheime aas :-) Eigenlijk vreemd aas dat brood!! Het smaakt en ruikt bijna nergens naar, maar karpers vinden het toch interessant genoeg om het op te zuigen! Moet je wel eerst de karpers vinden natuurlijk. En dat is je gelukt. Super!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, de geur en smaak lijkt mij ook niet de meest bijzonder eigenschap van witbrood. De kleur, het zachte, lekker licht etc. zullen denk ik een grotere rol spelen.

   Verwijderen
 3. Mooie bak, zelf een periode met gestoomd brood gevist. Dit plakt super om de steel en blijft lang vers dus ook fluffy rond de haak. Echte killer idd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip. Volgens mij heb je er ook over geschreven op je blog :)

   Verwijderen
 4. Mooie loebas Koen! Broodvlok is al beste een oude en misschien soms ook wel een vergeten truc. Probeer em maar eens op half water...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet zeker dat veel vissers er niet meer aan denken. Verblind door alle boiliereclames misschien? Ook bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 5. Mooie dikke vis Koen. De broodvlok is voor mij het meest gebruikte aas. Altijd goed te gebruiken eigenlijk. Behalve als er veel witvis aanwezig is. Kleine tip (overbodig)..Zorg dat de vlok zweeft of zinkt maar niet drijft. Dat had ik twee jaar geleden veel. De vlok drijft dan vanaf het laatste loodje omhoog langs de lijn en veroorzaakt veel vals gehaakte vissen. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik check altijd even of het uit zichzelf en op het gewicht van de haak naar beneden zweeft. Toch goed dat je het noemt voor medelezers die zich hier nog niet bewust van zijn.

   Verwijderen
 6. Plekje van geweekt brood doet het altijd en overal. Lekker bezig zo!

  BeantwoordenVerwijderen