vrijdag 12 september 2014

In de stad

In de zomervakantie was ik met het gezin in de stad. Winkelen, over de markt lopen, terrasje pakken... dat soort dingen. Wat ik ook deed tijdens deze middag was mensen kijken. Observeren en overal iets van vinden. Best grappig, maar op het moment dat wij over een bruggetje liepen richting een ander stadsdeel werd mijn blik toch naar het water getrokken. Wat ik daar zag was een stuk interessanter dan het observeren van mensen. Ik zag karpers! In het zonnetje lagen ze zij aan zij. Flinke exemplaren zaten ertussen! Ik besloot even langs het slootje te struinen. Ook al lag deze midden in de stad, met het wuivende riet en de beschutting van het struikgewas erbij, kreeg ik toch een landelijk gevoel. Een Grolsch flesje dat voor me in het water dobberde deed me beseffen dat ik toch echt in de bewoonde wereld was.


De weken na ons uitstapje vlogen voorbij. Af en toe dacht ik terug aan wat ik gezien had. Brede ruggen dobberend in het zonnetje. Maar goed, voor mij ligt deze stek niet om de hoek en bij mij in de buurt is ook nog genoeg te ontdekken. Toch heb ik kort geleden tijd kunnen vrij maken. Op een donderdag ben ik naar de sloot gereden om even flink huis te houden. Geen subtiele feedervisserij of penvisserij stond in de planning, maar zwaar statisch karpergeweld en dus kilo's boilies dumpen. Een alles of niets poging zou het worden.
Na het voeren ben ik nog even op onderzoek uitgegaan. De sloot bleek een verbindingsloot te zijn tussen twee parkvijvers. Vijvers waar veel gevist werd. Bij de sloot had ik geen sporen van vissers gezien, wel aasbellen!De volgende dag, het is vrijdagavond, ben ik terug. Vlak voor de schemer in zou vallen positioneer ik mij op de stek. Twee vastloodmontages worden met uiterste precisie op het voerplekje ingelegd. Het wachten kan beginnen. Vanaf mijn plekje verscholen achter het riet kijk ik naar de voorbijgangers. Niemand ziet mij, maar ik zie hen wel. Nog geen honderd meter van mij vandaag raast een trein voorbij. Even later het geluid van loeiende sirenes. Ik ben de rust van het landleven gewend en vind dit een hectische, maar toch ook vermakelijke, ervaring. Plotseling hoor ik weer een sirene. Niet die van een politieauto of ambulance. Mijn beetmelder giert het uit. Een boeggolf trekt door de sloot. Even later hang ik in de hengel. Het bonken voelt goed! Zwaar en log. Ik pomp mezelf richting vis en sleur het landingsnet mee. Het wordt een kwestie van een lange adem hebben. Spanning erop houden totdat de karper het opgeeft. Het verloopt volgens plan. De oppervlaktespanning van het water wordt doorbroken en daar ligt mijn vangst schepklaar. Een machtige, zware stadskarper! Kicken!

14 opmerkingen:

 1. Ha, dit is gaaf man, observeren, constateren, je plan trekken en dan zo'n big vangen. Lekker hoor en ook soms irritant omdat sommige ideeën je gewoon niet loslaten. Maar als het dan lukt, helemaal top.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ja, dit is zeker gaaf. In zo’n verhaaltje klinkt het allemaal makkelijk, maar hoe vaak lukt het niet? Net als jij moet ik mijn vistijd zorgvuldig plannen en als het dan ook nog lukt in die beperkte tijd geeft dat een onbeschrijfelijk gevoel!

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Prachtbeest hè! Ik moest tijdens deze sessie af en toe wel denken aan jouw verhalen, vooral die uit je boek.

   Verwijderen
 3. Gave vangst Koen, echt geen beroerd resultaat zo'n eerste vis op een onbekend water

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toffe blog !!! Toffe Schub !!! Koen Goes urban !!! ik zeg superrrrrrrr

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel bijzonder dat je een foto maakt van de straatverlichting. Dat geeft misschien al aan wat je niet gewend bent. Geweldig toch die landelijkheid. Mooi dat je er weer zo mee bezig bent dat je je plannen nastreeft. Gewoon mooi vangen dan ook. Kicken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja joh, ik zit vaak in het echte donker. Vind ik heerlijk zeker als je op een heldere nacht alle sterren kunt zien, maar goed… dit was ook een leuke ervaring.

   Verwijderen
 6. Wat zo'n middagje in de stad wel niet voort kan brengen. Prachtschub Koen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, een visser kijkt altijd om zich heen als er water in de buurt is. Op de gekste momenten zie je kansen en/of nieuwe visstekken. Misschien herken je het wel…

   Verwijderen
 7. "Koen in the city" Alsof je nooit in de stad komt :) Prachtige vis Koen! ( dat flesje Grolsch komt me bekend voor )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de stad kom ik vaak genoeg. ‘k Heb er zelfs gewoond tijdens mijn studies, maar vissen doe ik er eigenlijk nooit. Tot nu toe dan :)
   We ‘moeten’ samen ook nog vissen Björn! Ik mail/sms je binnenkort wel.

   Verwijderen