donderdag 28 maart 2013

Het plan - karpervissen 2013

De maand maart heb ik besteed aan het opruimen van mijn schuur, het in orde maken van de tuin en het zoeken naar nieuwe visgronden. Wat zou ik graag gedetailleerd ingaan op mijn gevonden stekken. Er is zoveel over te vertellen, maar als ik dat doe weet iedereen waar ik bezig ben en dat wil ik niet!

Beversporen...

                   Toch kan ik wel iets over de stekken vertellen. Je krijgt een indruk van waar ik vis, waarom ik daar vis  en hoe ik er zal gaan vissen. Ik vind het leuk om dit aan jullie te vertellen en het volgen van mijn verslagen wordt op deze manier ook leuker. Want tja, ik zou alleen kunnen gaan schrijven over rigjes, flitsende aanbeten, keiharde drils en een heleboel ponden karpervlees, maar dan zou ik een heel stuk van mijn visbeleving overslaan. Ik vertel juist graag over de ‘kleine’ dingen die het vissen zo groot maken. De geur van vers gemaaid gras, een langs vliegende ijsvogel, het in het voorjaar nog niet dichtgegroeide bladerdek en de zonnestraal die er doorheen priemt… dat soort dingen. Vissen hoeft niet stoer te zijn, zelfs niet als je met drie hengels op een rodpod vist…
 
Ik ga mij de komende tijd op drie wateren richten. De verslagen over deze drie verschillende typen wateren zullen de volgende titels dragen: De lange adem, Hoppen aan het kanaal en De sloot.
 
De lange adem: Dit is het water waar ik al een serie mooie karpers wist te vangen, maar waar ik nog lang niet uitgevist ben. In verhouding tot de oppervlakte zit er weinig karper. Mijn tactiek is op papier simpel. Voeren, voeren, voeren… heel veel voeren en af en toe vissen. In vergelijking met mijn andere gevonden stekken is deze stek qua natuur niet zo mooi. Ik zal er dan ook vooral in het donker vissen…
Hoppen aan het kanaal: Over dit water ben ik het meest enthousiast op dit moment. Het is een lang kanaal dat in verbinding staat met een ontelbare hoeveelheid hectares water. In theorie kan ik karpers vangen uit meerdere provincies en is de route vanuit Duitsland ook niet afgesloten. Of karpers werkelijk zulke afstanden afleggen is de vraag, maar het idee dat het kan is leuk. In ieder geval is het niet een kanaal waar je vissen vangt met een naam. Het woord kanaal moet je overigens heel ruim opvatten. Op bepaalde trajecten is het inderdaad rechttoe rechtaan, maar op andere delen lijkt het kanaal meer op een rivier. Er zijn ook stukken bij waar het water smal is en het meer lijkt op een uit de kluiten gewassen sloot.  De omgeving is er adembenemend mooi. In de maand maart heb ik hier heel wat dagdelen rondgebanjerd. Het stikt er van de reeën, roofvogels en zelfs bevers zijn hier te vinden. De sporen heb ik al gezien. En nu de grote vraag… zitten er ook karpers? Ja, die zitten er! Maar meer kan ik er ook niet over vertellen. Ik weet niks over gewichten en aantallen. En juist dit is wat ik zo leuk vind. Hoppend, van stek naar stek, zal ik het hele kanaal afspeuren naar karpers. Dat ik er af en toe gericht op zeelt zal gaan vissen is ook niet uitgesloten.
Een stukje van het kanaal...

De sloot: Op vijf maart plaatste ik er al een berichtje over. Het was één van de weinige warmere dagen van de afgelopen maand en ik ving, na uitgebreid vooronderzoek, zomaar een dikke karper op de pen! Was dit beginnersgeluk of heb ik echt de gouden sloot gevonden? Ook deze sloot is qua omgeving mooi. Ik zal er veel gaan penvissen, maar voor het statisch vissen valt ook wat te zeggen. Stil zittend, een bosje dat rugdekking biedt en de wind in de neus… zo zal ik ook daar heel veel wild kunnen zien.
 
Naast bovengenoemde drie projecten bestaat er ook nog zoiets als sociaal zijn. Niet iedere karpervisser kent dit woord. Ik ken het wel, maar ben het niet altijd moet ik eerlijk zeggen. Ik heb veel moeite gedaan voor het vinden van bovenstaande viswateren. Bij hoge uitzondering neem ik iemand mee en die moet ik dan ook voor de volle 100% kunnen vertrouwen. Dit betekent niet dat ik niet met anderen ga vissen. Zeker wel, maar dan meestal ergens anders en wie weet wat dat gaat opleveren!

Tijdens het zoeken naar stekken heb
ik veel moois gezien...Tot slot: Het plan voelt goed. Ik ga ervoor. Maar het blijft een plan. Zoals zo vaak bij het vissen heb je niet alles in eigen hand. Ik blijf daarom flexibel. Het plan aanpassen of zelfs afwijken van het plan behoort tot de mogelijkheden. Maar goed, voorlopig staat het plan als een huis en kan ik niets anders dan mij eraan houden. Ik heb er zin in. Het avontuur lonkt…

9 opmerkingen:

 1. Het plan ziet er veelbelovend uit. Zo te zien kun je er meerdere seizoenen goed vertoeven. Heel veel succes! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Koen,
  Ik wens je heel veel plezier en geluk toe en zoals gebruikelijk pak je het weer profesioneel aan. Of je daadwerkelijk het hele kanaal afhopt tot in Duitsland verwacht ik niet, want er zijn ook nog andere verplichtingen maar dat het als een fantastische 'grabbelton' klinkt staat als een paal. Zie de resultaten met plezier tegemoet.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie plannen, ik ben benieuwd of je die bever ook nog weet te 'kieken'... Dat de zon nog maar vaak mag priemen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Koen,

  Mooie worden en mooie wateren , ik wens je veel succes en zal je blog blijven volgen.


  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi,

  De afgelopen midweek waren wij in Borger Drenthe. Wat is er toch een boel water daar in die Provincie van jou. Onder het rijden op de N en A wegen moest ik dan ook regelmatig bijsturen, om weer op het rechte pad te komen. Onderweg nog even gegoogled wat die groene middenlijn ook alweer betekent op de snelweg. 100 rijden dus! Die hebben wij namelijk niet in de randstad. Wij hebben wel straatverlichting en die hebben jullie weer niet. Goed. Mooie plannen op deels nieuwe wateren. Ik ben benieuwd naar de verhalen en succes.

  Groet, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha die Koen,

  leuk,die plannetjes ;-).Ik ben meer dan benieuwd naar jouw aankomende avonturen en eventuele successen.

  Afijn,de voorpret is begonnen!

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Tsak: Ja veelbelovend, maar ik zal ook vast te maken krijgen met tegenslagen, teleurstellingen, en frustraties. Maar goed, als het te makkelijk gaat is er ook geen bal aan :) Hé, bedankt voor je aanmoediging!

  @FER: Bedankt man! Overigens ga ik zelf niet tot aan Duitsland vissen hoor. Wat ik in het verhaal bedoel is dat het kanaal in open verbinding staat met veel wateren, waardoor karpers (in theorie) in en uit het kanaal kunnen zwemmen. Ben zelf zo nieuwsgierig naar de resultaten!

  @Rolf: Ja ja, die bever moet ik zien te vinden! Zo’n beest is namelijk geld waard! Iets met bevergeil of zo (zie programma Keuringsdienst van Waarde)… Maar serieus nu, ik ga mijn uiterste best doen om een bever op de gevoelige plaat vast te leggen. Mooie beesten vind ik het. Niet zo mooi als een karper natuurlijk, maar das logisch ;)

  @Marcel: Dank je! En leuk dat je het blijft volgen. Ik hoop dat ik je veel moois kan laten zien!

  @Michael: We hebben inderdaad leuke kanalen, kanaaltjes, sloten en zandgaten maar deze dragen niet bij aan een grote hoeveelheid oppervlaktewater. We hebben namelijk in vergelijking met andere provincies weinig oppervlaktewater. Dit heeft er denk ik ook mee te maken dat wij niet zoveel grote meren hebben. En inderdaad kan het hier erg donker zijn, hahaha! Ook is het hier op veel plekken ’s nachts nog echt stil. Daar kan ik zo van genieten. Op mijn stretcher zonder tentje, helemaal stil en kijken naar de sterren… en dan plotseling een run! Een groter contrast is bijna niet denkbaar…
  Hé Michael, bedankt voor je leuke reactie!

  @Dale: Ha die Dale! Ik heb inderdaad dikke voorpret! Begint het bij jou (ondanks de kou) al iets meer te kriebelen? Het avontuur beleven gaat sowieso lukken, maar zoals jij al aangeeft zijn de successen niet vanzelfsprekend. Ik ga er alles (binnen mijn mogelijkheden) aan doen om wel succesvol te zijn! Ik hoop voor jou dat ook jij dit jaar een mooi visjaar zult gaan beleven. Ik gun het je echt! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Koen,

  Dat worden weer mooie avonturen van de zomer,succes ermee! We zullen het lezen.

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen