maandag 12 december 2011

De Jacht- Metersnoek 7

In een ‘normale’ week vis ik doordeweeks vaak een middagje en in het weekend een ochtendje. Soms vis ik in het weekend een hele dag, maar dat is meer uitzondering dan regel. Ik probeer regelmatig een nieuwe stek uit. Tot nu toe zonder veel succes. De voor mij bekende stekken bezoek ik ook regelmatig. Ik weet dat op de bekende stekken in de winter vis zit.  Deze zekerheid heb ik wel nodig om plezier te houden in het doodaasvissen op groot water. Het kan namelijk best zo zijn dat ik op de nieuwe stekken geregeld vis in een visloze zone. In de winter trekken vissen vaak naar bepaalde delen van het water. Iedereen weet dat bruggen, havens e.d. hotspots zijn in de winter. Nu vis ik wel eens op dit soort stekken, maar ook vis ik vaak in wateren waar deze optisch makkelijk te herkennen hotspots er niet zijn. Als ik aan zo’n groot water sta is het dan ook lastig om te bepalen waar ik het beste kan gaan vissen. Peilen en windrichting helpen wel een beetje bij het maken van een keuze, maar dan nog blijven er zoveel hectares water onbereikbaar voor een kantvisser. Zoals ik al aangaf vis ik tot nu toe regelmatig op een nieuwe stek. Ik hoop zo door trial and error en m.b.v. een beetje verstand/instinct weer een grootwaterhotspot te ontdekken deze winter. De nu voor mij bekende stekken, waar in de winter vis zit, heb ik ook op deze manier ontdekt en door hier nog steeds met regelmaat te vissen vang ik tot nu toe gelukkig wel mijn grootwatersnoeken. Zo ook deze keer…
 
Eerst nog even terug naar mijn doordeweekse middagje vissen. Ik zat vorige week op een nieuwe stek bij een groot water. Het waaide verschrikkelijk hard. Eerst heb ik statisch op de bodem gevist. Later nog met de winddobber. Het waaide zo hard dat deze niet rechtop bleef staan. Zo heb ik heel wat nieuwe vierkante meters water uitgekamd. Helaas ving ik niets.

Zelfs de winddobber had het moeilijk...
Terug naar afgelopen weekend. Deze keer weer naar een bekende stek. Daar aangekomen werd ik begroet door een prachtige zonsopkomst.  
Prachtige zonsopkomst in een hoekje van de plas...
Het was een heerlijk ochtendje. Ik zat lekker uit de wind en met af en toe het zonnetje erbij kon zelfs mijn warmtejas uit. Mijn nieuwe vriendje (of is het een vriendinnetje?) kwam ook weer even kijken. Prachtig beestje zo’n roodborstje.

Mijn nieuwe vriend(innetje)...
Deze bekende stek levert vaak een snoek op, maar is wel een stek waar je voor iedere vis toch heel wat uurtjes moet zitten. Ik zat er inmiddels alweer drie uurtjes zonder actie en had nog een uurtje de tijd voordat ik weer naar huis moest gaan. Aan één van mijn hengels viste ik met een nieuw ledger systeempje van Fox. Hierbij wordt vanaf het lood de lijn een stukje van de bodem gelift door een drijflichaampje. Zeker op bodems met een laagje wier, blad of op zachte bodems (lees wegzakkend lood) kan dit de weerstand verminderen. Een wantrouwende Oma-snoek pakt dan zonder argwaan de dode aasvis. Tenminste, zo zou het moeten gaan volgens de theorie. 

Een ledger stem van Fox...
Ik stond al op het punt op te gaan ruimen toen ik toch nog een aanbeet kreeg op de hengel met het ledger systeempje. Het was een rustige aanbeet. Ik dacht meteen aan een grote snoek. Het afwikkelen van de lijn stopte. De snoek had zich maar een metertje verplaatst. Ik had het idee dat de snoek, nu deze stillag, misschien wel het visje aan het inslikken was en sloeg daarom zo snel mogelijk aan. Langzaam kwam een groot gevaarte op gang. Meters lijn werden door de strak afgestelde slip getrokken. Wie beweert dat snoeken niet kunnen vechten heeft het helemaal mis. Zeker de grootwatersnoeken kunnen goed vechten en trekken een karperhengel met gemak krom. Nu is dit niet de eerste grote snoek die ik gedrild heb en de controle verloor ik dan ook niet. Krachtig en toch met beleid kon ik de vis steeds dichterbij pompen. Voor de kant kwam de snoek even boven. Deze snoek was waarschijnlijk niet echt gecharmeerd van de grijns op mijn gezicht en nam nog een flinke run. Weer werden er meters lijn van de spoel gerost. Uiteindelijk kwam de vis weer boven en moegestreden trok ik haar naar me toe. De bek was opengesperd en ik kon goed zien dat de vis redelijk diep gehaakt was. Gelukkig sloeg ik snel aan. Had ik langer gewacht dan was één van de dreggen het keelgat in verdwenen en had ik niets anders kunnen doen dan de onderlijn doorknippen. Even later lag de snoek op de mat. Met mijn lange tang verwijderde ik de dreggen met plat geknepen weerhaken. Vervolgens bekeek ik de vis eens goed en zag dat het een oude bekende was, genaamd Drieënvijftig. Marcel (zie: www.vispomp.nl) wees mij er vorig jaar op. Check de anaalvin!

Check de anaalvin...
Nog steeds vang ik voor mij onbekende vissen op deze stek, maar deze bekende heb ik graag voor een tweede keer in mijn handen. Met 105 cm een machtige snoek. Zo, nu kan ik weer een tijdje blanken. Nieuwe stekken checken dus… hoewel… binnenkort ga ik misschien ook weer eens met kunstaas aan de slag. Ook leuk!


-Heb je het oude verslag over Drieënvijftig nog niet gelezen? Klik dan hier!

10 opmerkingen:

 1. hallo koen,
  vette vis weer.
  was ze groter dan de laatste keer?
  zo te zien wel zwaarder(winterspek)
  wij hebben zomaar weer eens een blank gescoord...
  volgende keer beter
  suc6,patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo, da's een flinke dikke Koen! gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Werkelijk een buffel van een snoek Koen,TOP!
  En wel heel scherp opgemerkt van MarcelP dat deze snoek een RDW teken met zich meedraagt..Ook mooi om te lezen dat jij veiligheid belangrijker vind dan zekerheid.
  Ga zo door Koen.

  PS:Het "nieuwtje" van Fox werd 30 jaar geleden al verkocht door de Firma Schreiner en Zoon
  Het bestond uit een arlesey bomb loodje waarin een stukje gedraaid verenstaal in werd bevestigd.De 2 uiteindes werden voorzien van kurken balletjes waar de hoofdlijn doorheen liep.

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Koen, prachtige sessie weer zeg en mooie platen. Geweldig dat je de 53 weer hebt gevangen.Mooie brute vis wordt ze!

  Ik ken trouwens het gevoel hoor :)
  Een vis geeft mij zelf weer wat extra vertrouwen en de ruimte om tijdelijk naar een nieuwe stek te verkassen. Wil het niet? Ga ik weer terug :)
  Het is soms moeilijk kiezen met zo weinig tijd, want dat monster zal maar op die nieuwe stek liggen. Dit is dan een goed alternatief. Op deze vis kun je nu gewoon weer ff op teren. Lekkerrrrrrrr Koen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie snoek Koen.
  Inderdaad een mooie dikke.
  groeten Tim

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Koen,

  Klassebak, wat een bruut beest! Ik zag dat ik je vanaf de 53 snoek ben gaan volgen. En nog altijd met veel plezier. Succes met de nieuwe stekken.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Patrick: Ik heb de vis niet gewogen, maar ik ben ervan overtuigd dat ze zwaarder was dan de vorige keer. Qua lengte was ze maar één cm gegroeid, namelijk van 104 cm naar 105 cm. Jammer dat jullie hebben geblankt, maar dat hoort er af en toe bij hè :)

  @Boudewijn: Bedankt! Ik was er erg blij mee.

  @Hans: Ja, veiligheid vind ik veel belangrijker. Als ik een vis vang wil ik er wel een goed gevoel over hebben. Dan maar af en toe misslaan…
  Inderdaad erg scherp van Marcel. Iedere snoek heeft natuurlijk wel iets waar je hem/haar aan kunt herkennen, maar zo’n nummer is wel heel erg handig, haha.

  Wat leuk dat jij weer zo’n feitje weet te vertellen. Tja, en volgens mij gebeurt dit wel vaker. Iets wordt als nieuw geïntroduceerd, hoewel het eigenlijk al bestaat of bestaan heeft. Leuke info Hans! Bedankt!

  @Marcel: Vind het ook een brute vis. Als je haar zo op de foto ziet lijkt ze langer dan 105 cm. Wat dat betreft is lengte niet alles. Ik heb liever een brute vis dan een lange dunne worm, hehe. Hoewel iedere snoek natuurlijk welkom is :)

  Ik ben volop aan het teren op deze vis. Is ook wel nodig. Je weet hoe het op het moment gaat op de nieuwe stekken van mij ;)

  @Tim: Geloof je me de volgende keer wel in één keer als ik het je vertel, hahaha. Zie je morgen.

  @FER: Had ik ook gezien. Leuk hè!! Bedankt voor de succeswensen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mij mist de marine nu een duikboot.
  Jesus wat een snoek zeg !!!

  Nice catch.
  MVG Sander Kunst

  BeantwoordenVerwijderen
 9. een mooie snoek moet er een filmpje van maken

  BeantwoordenVerwijderen