dinsdag 20 december 2011

De Jacht - Metersnoek 8

Nadat ik een grote brute snoek had gevangen - zie verslag: De Jacht – Metersnoek 7 - was ik er klaar voor. Nieuwe stekken checken! Vorige week op mijn doordeweekse vrije middag heb ik gevist bij een grote plas. Ik had maar twee uurtjes de tijd. Wel erg weinig tijd, maar stel dat ik een hotspot gevonden zou hebben, dan is twee uur genoeg om een aanbeet te mogen verwachten. Helaas was het een blank. Maar goed, met de brute snoek nog vers op mijn netvlies had ik er geen moeite mee. Volgende keer beter.

Afgelopen weekend had ik tot twee uur 's middags de tijd.
Stiekem rekende ik op een visje...

Afgelopen weekend had ik op zondag tot twee uur ’s middags de tijd. Als om acht uur ’s ochtends de hengels in zouden liggen, had ik dus zes visuren.  In zes visuren mag je stiekem toch wel op een visje rekenen. Alhoewel? Werkt het wel zo? Is het zo dat als je langer vist je vangstkansen ook gelijkmatig toenemen? M.a.w. geeft vier uur vissen twee keer zoveel kans op het vangen van snoek als twee uur vissen?  Stel je zet in een grafiek op de x-as het aantal visuren van een snoeksessie en op de y-as de vangsten. Krijg je dan een rechte stijgende lijn? Je hebt ook van die dagen dat het gewoon niet wil. Langer blijven zitten heeft dan vaak geen zin.  Wat dat betreft is vaak en kort vissen misschien wel veel rendabeler qua vangsten. Maar goed, ook al zou dit zo zijn… wat dan nog! Ik heb wel vaker gezegd dat vissen voor mij niet alleen vangen is. Ik wilde lekker zes uur gaan vissen. Of ik nu iets zou vangen of niet…

Vissen met een ledger stem...
Ik viste het afgelopen weekend in een zandgat waar ik al eerder over heb geschreven (zie verslagen: De Jacht - Metersnoek 3 en De Jacht –Metersnoek 4).
Ik kan kort zijn. Geen opbouwende spanning in dit verhaaltje. Ik heb geblankt. Ik heb drie verschillende stekken bevist. Telkens twee uurtjes vissen en dan weer verkassen. Op iedere nieuwe stek had ik weer hoop op een aanbeet. Het bleef helaas stil. Was het weer te wisselvallig? Op één dag heb ik namelijk heerlijk in het zonnetje gezeten, heb ik moeten schuilen voor een hagelbui en regende het geregeld.

Wisselvallig weer...
Of was er al te veel gevist de afgelopen periode? Ik zag behoorlijk veel sporen van andere vissers, waarschijnlijk ook roofvissers. Ik dacht een paar weken geleden dat dit zandgat in de winter weinig bevist werd, maar het begint erop te lijken dat dit niet het geval is. Hoe dan ook, na de eerste snoeksessie op dit water waarin ik relatief eenvoudig twee mooie snoeken wist te vangen had ik stiekem op meer gehoopt.  Dat ik geblankt heb wil niet zeggen dat ik niet genoten heb. Een vogelaar gaat bijvoorbeeld spontaan kwijlen als hij/zij gezien zou hebben wat ik allemaal zag deze dag. Om maar wat op te noemen: ik zag een zilverreiger, meerdere buizerds, ganzen in alle soorten en maten en als toetje een ijsvogel. Ik denk dat het doodaasvissen zo goed bij me past doordat je zoveel dieren ziet. Als je langere tijd heel stil op één plek zit, zien ze je niet meer. Je ziet ze i.p.v. vluchtend op een andere manier. Ze komen heel dichtbij. Ik zag bijvoorbeeld een buizerd op minder dan 20 meter een muis vangen. Prachtig gezicht. Als ik struinend met kunstaas op stap ga zien de dieren mij vaak eerder dan ik hen. Hoe vaak heb ik niet meegemaakt dat een fazant een paar meter voor mijn neus plotseling met veel lawaai opvloog. Het beest had mij waarschijnlijk al heel lang in de smiezen, totdat ik te dichtbij kwam en het wel moest vluchten. Dit zijn natuurlijk ook leuke ervaringen en ik heb dan ook weer zin gekregen in het struinend kunstaasvissen. Alles heeft zo zijn charme. Een kolk van een agressieve poldersnoek die net naast je kunstaas heeft gehapt is heel erg spannend.  Ik schreef er in het vorige verslag al over, maar nu weet ik het zeker. De volgende keer vis ik met kunstaas…

P.S. Doodaasvissers hoeven niet te schrikken. Blijf ademen ;) Ik maak even een zijstapje en richt mij vervolgens weer op het doodaasvissen.

5 opmerkingen:

 1. Hi Koen,

  Nadat ik weer even gestruind heb met kunstaas ga ik het dit weekend weer proberen met doodaas. Af en toe wat anders en telkens andere doelen waardoor vissen nooit zal vervelen. Zeker ook door, zoals jij beschrijft, al het moois in de natuur.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Koen,mooie foto...daar past wel een flesje wijn bij hehe .Zo zie je maar geen vis maar toch een mooie foto,ik zat gisteren een filmpje te bekijken op you tube van 2 kunstaas vissers in de polder.De vaarten prachtig in beeld gebracht,de ganzen etc etc maar niks gevangen...nu stond er een reactie bij waarom het filmpje geplaatst is terwijl er geen aanbeten waren te zien.Die mensen missen dus echt totaal de beleving die bij het vissen thuishoort.Ben erg benieuwd wat het kunstaasvissen je op gaat leveren en op welk water je aan de slag gaat,zelf vis ik momenteel niet op grote snoek maar ben lekker aan het kunstazen in de polder.Een dikke 80`er is dan echt toppertje,maar ook in de polder(bij ons wel)kun je een verassing verwachten.Lekker struinen is zeker leuk en ook nog eens gezond zou ik zeggen,veel succes!!! groet Dennis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @FER: Het is precies zoals jij het zegt. Wat mij betreft is vissen een heel ruim begrip. Een geweldige hobby die op veel verschillende manieren uit te voeren en te beleven is. Succes komend weekend!

  @Dennis: Ik ben het helemaal met je eens Dennis. Iedereen mag natuurlijk op zijn eigen manier het vissen beleven, maar gelukkig bestaan er ook nog heel veel vissers die het beleven zoals jij en ik :)
  Inmiddels ben ik al met de spinhengel op stap geweest. Was weer genieten. Ik heb er ook een filmpje van gemaakt. Binnenkort plaats ik het hier. Jij ook succes met het kunstazen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oke Koen,ik bedoelde trouwens niet op welk water maar op wat voor soort water...polder,vaart of groot water etc haha.Beetje ongelukkige woordkeuze nu ik het teruglees...maar een filmpje is in aantocht he ,dus dan zien we het vanzelf;) 1 goedenavond!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben bijna zover. De volgende update plaats ik vanavond al, maar ik verklap nu al dat ik in een smal slootje heb gesnoekt. Ik ben dus van groot water naar zeer klein water gegaan. Lekker groot contrast, hehe.

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen