maandag 28 maart 2016

Twee maartse buffels

'k Word wakker en kijk naar de druppels aan de binnenkant van mijn paraplu. De eerste nacht vissen aan een groot water zit er op. Het is nog maart en op de radio had ik gehoord dat deze maand kouder is dan de maanden december, januari en februari. Misschien verklaart dat de blank, hoewel... op een ander water was ik een paar dagen geleden wel succesvol...
 

dinsdag 22 maart 2016

Natuurbeleving - vogels kijken

Als buitenmens vind ik het heerlijk om op pad te gaan, vaak met hengel maar niet altijd! Ik woon in een mooi gebied waar ik geregeld een uurtje rondwandel. Een paar jaar geleden trainde ik nog fanatiek politiehonden, maar die passie heb ik even achter me gelaten. Ik mis de honden, toch heeft ieder nadeel zijn voordeel. Alleen in de natuur kan ik de dierenwereld makkelijker benaderen en kan ik rustiger foto's maken. Af en toe ga ik hier een update van plaatsen. Ik weet het... het gaat niet over vissen in de puurste vorm van het woord, maar vissen is in mijn beleving een heel ruim begrip. Voor de liefhebber dus...



Als kind wandelde ik ook al rond in dit gebied, maar ooievaars kwamen daar toen nauwelijks voor. Door een herintroductieprogramma gaat het nu weer heel goed met de ooievaars. Hierboven een paartje nog geen kilometer vanaf mijn huis.


De veldleeuwerik brengt mij juist terug naar mijn jeugd. De uitbundig klinkende zang kan op mooie dagen in het vroege voorjaar van grote hoogte gehoord worden. Als kind hoorde ik dit geluid ook al. Ik wist alleen niet welk vogeltje dit maakte! Ook bovenstaande leeuwerik was zeer luid hoorbaar, maar zonder vergroting maar een heel klein stipje in de lucht.


Buizerds komen in groten getale voor bij ons, maar hier dacht ik even een ruigpootbuizerd te zien. Na zoeken op internet blijkt dat de hele poten bevederd moeten zijn. Hier is dat niet helemaal het geval. Toch een gewone buizerd dus.



Is dit nu een graspieper of boompieper? Wel een mooi vogeltje. 

Dit is simpel... een pimpelmeesje, maar daarom niet minder mooi!
 
En ook dit muisachtige vogeltje, de boomkruiper, is voor degene die oog heeft voor detail heel mooi. Met de kromme spitse snavel worden kleine beestjes uit de boombast gepeuterd.


Dit torenvalkje (vrouwtje) kon ik stapje voor stapje steeds dichter benaderen. Na het schieten van zo'n foto voel ik me eigenlijk precies hetzelfde als na het vangen van een mooie karper. Zoveel verschilt het plaatjesjagen voor mij niet met het vissen. 

De blauwe kiekendief (mannetje). Een niet alledaagse vogel die ik toch maar mooi even heb weten vast te leggen. Laag zwevend, boven open terrein, zag ik deze vogel al op zeer grote afstand. Door heel stil te blijven zitten kwam hij steeds dichter naar mij toe. De foto had mooier gekund, maar ik ben hier voor nu heel tevreden mee. Wie weet krijg ik binnenkort een herkansing.

dinsdag 15 maart 2016

In DÉ KARPERWERELD

Er is weer een nieuwe editie van Dé Karperwereld uit! Een editie met zoals altijd prachtige artikelen, waaronder een van onze medeblogger Boudewijn! En uhhh, je kunt hem bijna niet zien achter die grote vis op de cover, maar ook dat is Boudewijn!

Verder moet ik mezelf natuurlijk niet vergeten, want ook ik sta er weer in. Deze keer met het verhaal Vervlogen tijden aan een Drents kanaal.

Voor degenen die nog niet lid zijn, snel een abonnement nemen of anders toch maar weer naar kiosk of boekhandel... 


Veel leesplezier!

donderdag 10 maart 2016

De Jacht - Metersnoek 57

Alweer de laatste snoekupdate van dit seizoen. De winterperiode is voorbij gevlogen, hoewel van winter niet altijd echt sprake is geweest. Toch hebben we in januari wel eventjes een witte wereld gezien. Ik heb daar optimaal van genoten. Ik ving in die periode niet extreem grote snoeken, maar lekker veel actie is ook leuk als het zo koud is!


Zoals hierboven beschreven vond ik de actie leuk, maar stiekem had ik gerekend op meer grote vissen. Vorig jaar ving ik op deze stek namelijk de ene na de andere metersnoek... blijkbaar zaten ze dit jaar ergens anders.