dinsdag 22 maart 2016

Natuurbeleving - vogels kijken

Als buitenmens vind ik het heerlijk om op pad te gaan, vaak met hengel maar niet altijd! Ik woon in een mooi gebied waar ik geregeld een uurtje rondwandel. Een paar jaar geleden trainde ik nog fanatiek politiehonden, maar die passie heb ik even achter me gelaten. Ik mis de honden, toch heeft ieder nadeel zijn voordeel. Alleen in de natuur kan ik de dierenwereld makkelijker benaderen en kan ik rustiger foto's maken. Af en toe ga ik hier een update van plaatsen. Ik weet het... het gaat niet over vissen in de puurste vorm van het woord, maar vissen is in mijn beleving een heel ruim begrip. Voor de liefhebber dus...Als kind wandelde ik ook al rond in dit gebied, maar ooievaars kwamen daar toen nauwelijks voor. Door een herintroductieprogramma gaat het nu weer heel goed met de ooievaars. Hierboven een paartje nog geen kilometer vanaf mijn huis.


De veldleeuwerik brengt mij juist terug naar mijn jeugd. De uitbundig klinkende zang kan op mooie dagen in het vroege voorjaar van grote hoogte gehoord worden. Als kind hoorde ik dit geluid ook al. Ik wist alleen niet welk vogeltje dit maakte! Ook bovenstaande leeuwerik was zeer luid hoorbaar, maar zonder vergroting maar een heel klein stipje in de lucht.


Buizerds komen in groten getale voor bij ons, maar hier dacht ik even een ruigpootbuizerd te zien. Na zoeken op internet blijkt dat de hele poten bevederd moeten zijn. Hier is dat niet helemaal het geval. Toch een gewone buizerd dus.Is dit nu een graspieper of boompieper? Wel een mooi vogeltje. 

Dit is simpel... een pimpelmeesje, maar daarom niet minder mooi!
 
En ook dit muisachtige vogeltje, de boomkruiper, is voor degene die oog heeft voor detail heel mooi. Met de kromme spitse snavel worden kleine beestjes uit de boombast gepeuterd.


Dit torenvalkje (vrouwtje) kon ik stapje voor stapje steeds dichter benaderen. Na het schieten van zo'n foto voel ik me eigenlijk precies hetzelfde als na het vangen van een mooie karper. Zoveel verschilt het plaatjesjagen voor mij niet met het vissen. 

De blauwe kiekendief (mannetje). Een niet alledaagse vogel die ik toch maar mooi even heb weten vast te leggen. Laag zwevend, boven open terrein, zag ik deze vogel al op zeer grote afstand. Door heel stil te blijven zitten kwam hij steeds dichter naar mij toe. De foto had mooier gekund, maar ik ben hier voor nu heel tevreden mee. Wie weet krijg ik binnenkort een herkansing.

13 opmerkingen:

 1. Hey Koen,

  Mooie reportage, ik kan er ook altijd zeer van genieten. Is naast me vissen ook zeker een zeer grote liefhebberij van me.

  Groet Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie plaatjes, lekker struinen met de camera ipv met de hengel op zoek naar ander type wild.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies! Ander type wild, maar bijna dezelfde ervaring...

   Gr Koen

   Verwijderen
 3. Altijd leuk ooievaars. De eerste keer dat ik er drie in het wild zag vertelde mijn vismaat dat ie papa ging worden. Nog niet wetend dat mijn vrouw op dat moment al zwanger was van twee stuks. Elk kleintje zijn eigen ooievaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha! Leuk verhaal :) Ik zeg er net ook nog een vliegen... oeioei... als dat maar geen nakomertje wordt ;)

   Verwijderen
 4. Leuk Koen, Gewoon kwaliteit van de vrije tijd. Die foto van de buizerd vind ik erg mooi.

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kwalitatief niet de beste foto, maar qua beleving misschien wel...

   Gr Koen

   Verwijderen
 5. 'Gewoon' zo rondlopen- of rijden met de camera in de hand, wijst mij er altijd weer op dat het leven in al zijn simpelheid ontzettend mooi kan zijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit zijn de dingen die ik nodig heb om de leuke kanten te blijven zien... zeker in deze tijd...

   Gr Koen

   Verwijderen
 6. Mooie foto's koen. Met wat voor camera heb je dit geschoten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik maak gebruik van een Canon 700d met een Canon EF 100-400mm F4.5-F5.6 L IS USM.

   Verwijderen