maandag 29 december 2014

Penvissen in de winter met Björn

De afgelopen weken heb ik mijn doodaastuig tijdelijk even opzij gelegd. Ik ben geregeld lekker mobiel op stap geweest met de penhengel. Dit leverde mij uiteindelijk een paar flinke Drentse winterkarpers op. Ik wilde hier nog een update van plaatsen, maar hier is het niet van gekomen. Nu zittend achter mijn laptop willen mijn vingers daar ook niet meer over typen. Er zit iets anders in mijn hoofd... gisteren, na een zeer koude nacht reisde ik af naar de polder waar een andere visgek op mij stond te wachten.
Björn en ik hadden wel zin in een dagje koukleumen. Het ging ons om de gezelligheid en de wintersfeer met natuurlijk de hoop op een echte ijskarper!
Onderweg begroette ik de zonsopkomst en de inmiddels niet meer weg te denken windmolens.

Op de afsluitdijk keek ik naar het klotsende water, maar hoe zouden de slootjes erbij liggen? Kon er wel gevist worden? Het IJsselmeer lag natuurlijk nog open, maar de slootjes... zouden ze allemaal dicht liggen? Ik had een oud schepnet mee en Björn zou een hark meenemen. Met de hark konden we het ijs stukslaan en het ijs kon met het oude net uit het ontstane wak gehaald worden. We waren dus goed voorbereid. Niets zou ons tegenhouden!

Aangekomen op de eerste stek werd het meteen duidelijk dat het echt ijsvissen zou gaan worden! Het grootste deel van het slotenstelsel lag helemaal dicht. Onder het genot van een bak koffie bespraken we het plan van aanpak. Bij en in de duikers lag het water niet helemaal dicht. Daar zouden we gaan vissen. Op zich geen probleem, maar als we een karper zouden haken (en deze karper zou het in zijn hoofd halen te gaan vechten onder deze omstandigheden), dan kon het wel eens een lastige dril worden!

Aan de andere kant hebben wij de ervaring dat karpers onder deze omstandigheden niet veel weerstand bieden. Veel zorgen maakten we ons daar dan ook niet over.
Zoals altijd met Björn werd het een gezellige dag. Soms zelfs te gezellig waardoor er van serieus vissen tijdelijk even geen sprake was! Niet erg, want het hield ons wel warm. Toch had ik niet alleen voor de gezelligheid een rit van twee uur achter de rug en gelukkig wisten we door ons koppie erbij te houden allebei de dag te versieren met een prachtige ijskarper.
De eerste was voor mij. Na aangeslagen te hebben trok ik de vis als een baksteen naar de oppervlakte. Het beestje wist duidelijk niet wat hem overkwam. Hij zal wel gedacht hebben: "snuffel ik even aan een wormpje, word ik ineens opgetild?". Pas toen Björn het net eronder wilde steken werd de karper wakker en zo ontstond er een spectaculaire dril waarbij de karper vocht voor zijn leven en wij dit van bovenaf door het ijs konden zien. Uiteindelijk kon ik de karper onder het ijs vandaan trekken en was de strijd over. Omdat het zo koud was hielden we de vis kletsnat tijdens het fotograferen. Dit om vorstschade te voorkomen.


De tweede karper van de dag was voor Björn. Voordat deze karper wakker werd lag hij al in het net. Van een dril was dan ook geen sprake, maar daar gaat het bij dit wintervissen ook niet om. Onder deze omstandigheden überhaupt karpers lokaliseren en dan ook nog landen geeft al genoeg voldoening.De rest van de dag vloog voorbij. We visten lekker door en namen geregeld, met een bak koffie en een broodje warme saté, pauze. Af en toe kregen we voorzichtige aanbeten door, maar wisten deze helaas niet te verzilveren.Het deerde ons niet, de buit was immers al binnen! De dagen in de winter zijn kort en de zon ging dan ook eerder onder dan ons lief was. Het was tijd om te stoppen.We schudden elkaar de hand om afscheid te nemen. Vervolgens raakten we in gesprek (alsof we daar deze dag geen tijd voor hadden gehad) over visplannen voor het voorjaar. Droombeelden van grote graskarpers vulden onze netvliezen. Björn, kom ze maar halen hoor... die graskarpers! Voor nu bedankt voor deze fantastische sessie! De volgende keer weer bij mij. Maak je borst maar nat!

Tot slot: Dit is het laatste verslag van 2014. Hierbij wil ik iedereen die ook maar iets met dit blog te maken heeft het allerbeste wensen voor 2015. Tot volgend jaar!

13 opmerkingen:

 1. Ha, Koen!!

  Was inderdaad weer een gezellige en leuke dag!! Aan je verslag hoef ik geen woorden meer toe te voegen! De foto's zeggen genoeg!! Dat het een koude en taaie dag zou worden wisten we allebei! Wat me nog wel op het netvlies staat is die dril van jouw met die karper die onder het ijs schoot!! Fantastisch!!! Als dat geen wintervissen is dan weet ik het niet meer. Bedankt man!! Van het voorjaar als het ijs weer is verdwenen kom ik jouw kant weer op :) Ik heb nog een appeltje te schillen met een graskarper ha,ha. Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En natuurlijk de allerbeste wensen voor 2015!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Björn, het was echt een topdag! Bedankt voor je gastvrijheid! Voor jou ook de allerbeste wensen!

   Gr Koen

   Verwijderen
 3. Gezelligheid kent geen tijd, tenminste die vloog voorbij zo te lezen. Gents voor 2015, tight lines!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij ook de beste wensen FER! En veel succes met je blog... ik blijf er van genieten :)

   Gr Koen

   Verwijderen
 4. Leuke winterdag heren!

  Ook voor jullie heel veel moois, geluk en gezondheid in 2015.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn niet de buffels waar je daar op kunt rekenen, maar wat een visserij daar in de polder. Zo in de winter was het helemaal genieten.

   Ook de beste wensen Andres!

   Verwijderen
 5. De beste wensen en vangsten voor 2015 Koen! Een goed voornemen heb je al: graskarper plagen met een vismaat. Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of het graskarper plagen of vismaat plagen wordt moeten we nog afwachten. Blijft een goed voornemen natuurlijk ;)

   Ook jij de beste wensen en vangsten Frank!

   Verwijderen
 6. Lekker gevangen jongens. Leuk om te lezen.
  Je blog is en blijft leuk om te lezen Koen. Ik kijk uit naar je verhalen in 2015.

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor jouw blog geldt hetzelfde! 'k Hoop in 2015 weer veel moois van je te lezen :)

   Beste wensen!

   Verwijderen
 7. Lekkere wintersessie mannen. Al het beste voor komend jaar en de jaren erna ook natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was een heerlijke dag. Ook het allerbeste voor jou Boudewijn!

   Verwijderen