zondag 16 november 2014

Van karperen naar snoeken en weer terug...

De overgang van karpervissen naar snoeken gaat dit najaar niet van het ene op het andere moment. Het doodaasvissen zit wel in mijn kop, maar het weer van de afgelopen periode paste er wat mij betreft minder goed bij. Elke vissessie was het weer twijfelen... ga ik snoeken of karperen? Het besluit dat ik dan nam was niet altijd de juiste. Zo heb ik geregeld met mijn doodaasuitrusting bij het water gestaan... zwetend... net iets te koud voor oppervlaktevissen... veel te warm voor mijn manier van doodaasvissen!
 Doodaasvissen kan natuurlijk altijd. Ook in de zomer is er met een dode vis prima snoek te vangen, maar als ik aan doodaasvissen denk, dan denk ik aan logge thermolaarzen, bomen bedekt onder een laagje rijp, koude handen opwarmen aan een warme bak koffie en deze vervolgens in de ijskoude kieuw van een snoek steken... dat soort dingen... heerlijk!  

Een tijdje terug kwam ik thuis van zo'n te warme doodaassessie. Het had me wel goed gedaan, maar niet goed genoeg. Snel wisselde ik mijn doodaasspullen om voor licht pengerei, zwaaide even door het raam naar mijn vrouw en was weer weg. Onderweg kwam ik erachter dat ik iets te snel had gehandeld. Mijn schepnet zat nog in het foedraal van de doodaashengels. Teruggaan zag ik niet zitten en dus besloot ik een eventuele vangst met de hand te landen. 
Het pennen gaf me in deze weersomstandigheden een prettiger gevoel. Het zonnetje streelde mijn rug die vervolgens weer zorgde voor een brede schaduw op het water. Ik bleef rustig zitten zodat de karpers niet zouden schrikken van mijn schaduw. Het pennetje was goed te zien in mijn eigen schaduw, tenminste... totdat deze rustig onder getrokken werd. Het eerste karpertje was een feit! Ik had gelukkig laarzen aan en kon in de ondiepe sloot prima aan/in de waterkant staan. Met mijn hand onder de buik van de karper tilde ik hem op en met mijn andere hand wipte ik het haakje uit de bek. Natuurlijk hield ik de karper tijdens dit proces wel boven het water. Ik maakte even een foto en zette de vis snel weer terug. 
 
Een half uurtje later was het weer raak. Weer zo'n prachtig schubje en weer met de hand geland. Genieten!


De middag werd afgesloten door een mooie zonsondergang. Eindelijk voldaan...

 En laat nu het koude winterweer maar komen. Ik heb zin in doodaasvissen!

14 opmerkingen:

 1. Iedereen heeft zo'n zijn moment om de 'overstap' te maken... Ik ben al begonnen, maar ik had een andere reden, ik was stomweg het karperen beu. En aangezien ik nog steeds voor mijn lol vis, ben ik wat anders gaan doen, doodazen dus... Vooralsnog heb ik daar veel plezier in, de vangsten helpen daarbij. De ervaring leert dat het karperbloed toch weer gaat kruipen straks... Zit ik weer met blankgarantie te blauwbekken achter de piepers in januari. Tot die tijd lekker op tanden jagen... Hatsee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vissen en de manier waarop is te plannen, maar het gevoel van het moment niet…

   Verwijderen
 2. We willen van alles, maar ja, we kunnen niet alles tegelijk. Door de variatie krijg ik ook telkens weer een extra boost. De variatie in de manier van vissen op een soort is voor mij ook stimulerend. Die laatste karper lijkt wel een edelkarper, mooi beest.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap het geswitch in je hoofd wel. Je denkt het één, doet het ander, om daarna weer terug te keren bij het eerste.
  "Gelukkig" ben ik geen roofvisser, maar langs de kust zijn wel weer de gullen, wijtingen en de scharren gearriveerd. Dat word waarschijnlijk mijn twijfel.Anyway,wel weer leuk gevist Koen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig heb ik geen kust in de buurt. Zou ik nog meer gaan twijfelen ;)

   Verwijderen
 4. We zitten er allemaal wel op de een of andere manier mee geloof ik. Wintervissen is het gevoelsmatig nog niet echt, al schommelt de watertemperatuur rond de 10 graden momenteel. Zelf heb ik nog niet het gevoel klaar te zijn met karperen, maar als ik de roofvisactiviteit zie en de vangsten die door sommigen al worden geboekt... Daarom is het lekker als je snel van de ene visserij naar de ander kunt overstappen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Snel overstappen is dan inderdaad de kunst… Ik kan dat wel, maar ‘k moet nog iets doen aan de afronding.

   Verwijderen
 5. Leuk verslag Koen. De wisseling en het met de hand "scheppen" geeft wel aan hoe het er allemaal aan toe gaat. Iedere visser z'n eigen verhaal. Mooi.

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Michael! Jij ook succes met het ‘schrijven’ van je eigen verhalen… ik lees ze overigens graag :)

   Verwijderen
 6. Hey Koen! Ik had al een reactie geplaatst maar die is niet aan gekomen in Drenthe :) Enfin, lekker gevist en van 2 walletjes gegeten lees ik. Snoek en karper!! Wel lef trouwens, thuiskomen van het vissen en dan gelijk weer gaan vissen :)

  Gr, Björn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, ik had eigenlijk het plan om reacties van jou niet meer goed te keuren. Maar vooruit dan maar!!! ;);)
   Er is veel begrip thuis hoor. Ik kan behoorlijk wat maken zonder in de problemen te geraken :)

   Verwijderen
 7. Vindt die afwisseling wel weer leuk, lukt het niet dan gewoon wat anders,
  Ps mooie plaat die laatste man !

  Groet

  BeantwoordenVerwijderen