zondag 8 september 2013

Kort maar krachtig met de 'vast'loodmontage

Alweer een paar maanden geleden zat ik op een van mijn stekken te experimenteren met mijn onderwatercamera.  Het water was allesbehalve helder, maar helder genoeg om toch het een en ander te kunnen registreren. Een leuke manier om kennis te vergaren over wat er allemaal op mijn voerplekje gebeurde. Die middag zag ik van bovenaf geen enkel signaal dat duidde op de aanwezigheid van karpers. Thuisgekomen bekeek ik de opnames in versneld tempo terug. En wat bleek! Tja, het antwoord kun je zien op het plaatje hieronder...De maanden na deze opname had ik andere wateren die mijn aandacht opeisten, maar nu de winter in rap tempo nadert werd het wel weer eens tijd terug te gaan naar de stek waar ik dit prachtige beest filmde.
Gewapend met niet meer dan één hengel, opgetuigd met een simpel vastloodsysteempje, nader ik de stek. De dag ervoor, het was prachtig weer, had ik een kilootje boilies voorgevoerd.Voorzichtig laat ik het vastloodsysteempje op  de stek zakken en voer wat bij. Ik houd de hengel gewoon in de hand. Onderwaterfilmen doe ik niet, daar is het nu echt te troebel voor. Het is een kwestie van aftellen voordat de lijn zich strekt, mijn hengel diep doorbuigt en de slip begint te ratelen. Er is onweer op komst, regendruppels raken mijn gezicht, maar ik voel ze niet. Al mijn aandacht  is gericht op de dril. Even later land ik een prachtig gekleurde schubkarper. Een parel! Thuisgekomen bekijk ik de foto's en vergelijk ze met de karper van de onderwaterfilm. Het is niet dezelfde karper. Daarvan ben ik overtuigd. Een goede reden om binnenkort weer terug te gaan naar deze stek.

12 opmerkingen:

 1. Wel een dikkie weer Koen, en de winter mag er ook wel weer aankomen want ik kijk al lange tijd uit naar de doodaas verslagen.
  Karper is nooit echt mijn ding geweest maar check toch elke 2 dagen effe je blog puur en alleen omdat je zo lekker schrijft!

  Groetjes Dylan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, wat een overtuiging dat er op moment van vissen karper zat. Waardoor was je zo overtuigd? Overigens inderdaad een prachtige vis, vind persoonlijk dit de ultieme karper. Mooi vol, mooi schubbenkleed, markante kop, grote staart en aardig buikje.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad een hele mooie vis Koen en er zit dus nog meer in! Goed vooruitzicht.
  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is inderdaad waar dat er meer gebeurt onderwater dan je piepers ooit zullen registreren, veel meer! Toffe vis Koen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat een visser behoorlijk schrikt als die wist hoeveel vissen je NIET hebt gevangen die wel degelijk op je voerplek zaten...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Dylan: Ja ja, ik begin ook alweer zin te krijgen in het doodazen. Bedankt voor het mooie compliment!

  @FER: Nou, je hebt van die stekken waar eigenlijk altijd wel karper in de buurt zwemt. Leuk om korte sessies te draaien. Natuurlijk lukt het vangen niet altijd dus deze aanbeet kwam ook voor mij verrassend snel hoor.

  @Michael: Ja prachtige hè! Nu moet ik nog tijd vinden om weer te gaan vissen. Ik klaag niet hoor, maar heb het erg druk op het moment…

  @Rolf: Ja, dat weet jij, maar het blijft toch bijzonder hoe snel mensen denken te weten wat er onder water gaande is. Met de grootste overtuiging beweren ze van alles… soms bijna lachwekkend om naar te luisteren of het te lezen.

  @Frank: Dat denk ik ook ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig, Koen :-D Wat een mooie vis en heerlijk verhaal...

  Wel vreemd; bij je vorige verslag had ik een reactie geplaatst. Helaas niet meer terug te vinden :-(.
  Prachtig, je reactie op Rolf's posting....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste, ik ben een beginnende karpervisser van 15 met de pen, maar het zit niet zo goed mee, mijn materiaal is als volt: stuitje, engelse dobber, loodje die ik zo aanhang dat het topje van dobber juist bovensteekt, nylon hoofdlijn van 0.25mm, een wat te zware hengel maar lukt wel, en peilen lukt ook aan geen kanten, ik bak er eigenlijk bijna niets van nog maar 2 karpertjes mee gevangen. ik vis alleen met mais.

  Grtn

  Mooie website trouwens

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heb je tips of advies ? want bij dat peilen enzo als ik een loodje bv 20 cm van de haak zet als zinklood gaat mn dobber plots onder door de oneffenheden op de bodem, denk dan altijd dat ik beet heb, balen.

  (ben de beginnede karpervisser van 15)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste anoniem,

   Je bent gewoon goed bezig hoor! Je hebt immers al twee karpertjes gevangen en dat lukt niet zomaar... ik blank ook vaak genoeg. Met je systeem op zich is niets mis. Scherp vissen (je pen net boven water) is als de karpers voorzichtig azen goed. Maar goed, bij stroming, wind en oneffenheden kun je de aanbeten misschien minder goed onderscheiden van de niet aanbeten. Als de karpers niet al te voorzichtig azen zou je kunnen overwegen minder scherp te vissen, dus de pen meer boven water laten uitsteken. Verder gewoon blijven oefenen en doorzetten. Succes!

   Gr. Koen.

   Verwijderen
 10. Dank u maar ja, ik ben een visser die alleen maar vist als ik echt weet dat m'n aanpak goed is, ik zou gewoon willen weten als ik aan de waterkant sta hoe diep het is zonder de stek te verstoren, is het noodzakelijk om een zinkloodje te gebruiken ?

  Grtn van Anoniem

  BeantwoordenVerwijderen