donderdag 18 april 2013

De sloot – deel 3


Zondag 14 april: Het is zonnig weer en ik sta bij de sloot bovenop een brug. Ik probeer door het water heen te kijken. Het water is erg troebel, maar hoe langer ik blijf kijken hoe meer ik zie. Voorntjes trekken aan de oppervlakte voorbij. Naast een brugpijler zie ik het silhouet van een snoekje. Een schaduw in de vorm van een vogel trekt over het water. Ik kijk naar boven en zie een buizerd. Vissen is mooi! Maar dan zie ik een deining in het water. Onder drijvende plantenresten beweegt iets. Het puntje van een staart prikt door de planten heen. De vis verlaat de beschutting en ik kan eindelijk zien wat het is. Nu is vissen nog mooier! Ik zie een karper…
Voorzichtig strooi ik wat gebroken boilies voor de karper. De karper schrikt niet en lijkt zelfs op het aas af te gaan. Snel maak ik een hengel in orde. Een vastloodsysteempje met aan de hair een stukje boilie. De karper is nog steeds zichtbaar. Ik laat de montage zo’n 20 cm voor zijn neus zakken. Hij schrikt niet en zwemt zelfs een stukje richting haakaas. Ik verwacht ieder moment een strak lopende lijn. Dit gebeurt niet. De karper vertrouwt het zaakje blijkbaar toch niet helemaal en zwemt rustig weg. Ik kwam alleen om even te observeren en wat te voeren. De tijd is op. Ik moet naar huis.

De volgende dag ben ik terug. Veel tijd heb ik niet, maar soms is dat genoeg. Ik stel twee statische hengels op. Dit doe ik zodanig dat de toppen ver over het water steken. Krijg ik een run onder de brug door, dan raakt de lijn op deze manier de pijlers niet. Binnen een half uur is het zover. Een knetterende run, maar helaas maar een korte. De top van de hengel veert terug, de lijn valt slap. Gelost!
 
Dinsdagavond 16 april heb ik het geluk weer een paar uurtjes voor mezelf te hebben. Wat zou ik eens gaan doen?  Ik weet niet meer hoe lang ik erover nagedacht heb… 1/10, misschien 2/10 seconde. Als vissen je hobby is verveel je je nooit en dus reed ik even later richting de sloot. Alvorens in te leggen check ik vanaf de brug of ik weer een schim van een karper zie. En ja hoor, een donkere schim verplaatst zich langzaam van mij af. Ik voel de opwinding zoals een visser die kan voelen en blijf nog even kijken. De schim zwemt onder bijeengedreven plantenresten. Ik verwacht dat de schim aan de andere kant weer tevoorschijn komt. En dat komt ie, maar niet alleen. Nu zie ik twee schimmen! Mijn bloed begint te koken. Geweldig! Snel mijn hengels in orde maken!
Net als de vorige keer leg ik twee vastloodsysteempjes in. Bij de één gebruik ik als aas een brokje boilie, bij de ander een ‘snowman’ waarbij de drijvende boilie pelletvormig is en fel oranje. Zelf ga ik aan de waterkant in het gras achter de brug zitten. Voorbijgangers merken mij zo niet op (dezelfde avond blijk ik wel een teek te hebben, maar dat terzijde…). In de hoek die mijn gezichtsveld nu maakt t.o.v. het water kan ik de schimmen niet meer zien, maar wel zie ik geregeld een deining in het water zoals alleen karpers die kunnen maken. Ik sta op scherp en als dan, een uur later, de lijn van de snowmanmontage zich begint te strekken hang ik onmiddellijk in de hengel nog voordat er een piepje heeft geklonken. Het drillen van deze vis, die mij alle hoeken en gaten van de sloot laat zien, is een feest. Toch ben ik blij als het feest is afgelopen en ik het net om de karper kan sluiten.
Tijdens het maken van de foto’s stopt er een fietser. “Zo! Wat voor een vis is dat?”. “Een karper mevrouw”, probeer ik fatsoenlijk te antwoorden. Ieder ander mens had de irritatie in mijn stem kunnen horen, maar deze mevrouw niet. “Heeft u die hier gevangen?”. Ik kon het niet laten… “Nee, mevrouw”, is mijn antwoord. Ik probeer nog geïrriteerder te klinken, maar blijkbaar komt het niet binnen. “Laat u de karper wel weer zwemmen?”. “Ja, mevrouw maar nu wil ik even foto’s maken. Prettige fietstocht verder!”. Eindelijk begreep ze het en vervolgde ze haar route. Kwalijk neem ik het haar niet. Wat kan zij eraan doen dat ze mijn fotosessie verstoorde? De vis en zijn trotse, soms zelfs ijdele, visser… misschien is het ook wel een beetje vreemd voor een buitenstaander? Maar ach, ik heb weer een brute vis te pakken. De sloot, misschien mag het de naam - De droomsloot - wel dragen, want wie weet wat er nog meer rondzwemt!

14 opmerkingen:

 1. Je gaat als een speer Koen!

  Gefeliciteerd met deze fraaie Two Tone.

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie vangst Koen! De onnozele passant stelt meestal ook nog de vraag of de vis lekker smaakt. Die vraag is je mooi bespaard gebleven haha. Even opletten met die tekenbeet trouwens. Een rode ring rond de tekenbeet is een indicatie voor de ziekte van Lyme. Is goed te behandelen als je er vroeg bij bent.

  Groet,

  Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 3 keer is scheepsrecht, schitterende Two-Tone! Je harde werken en inzet worden aardig beloond. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zo he de pan kan op en meer van die onnozele opmerkingen!
  ga je nu ook een bordje achter je neerzetten zoals thomas lont in z'n boek penvissen?
  mooie kleuren op die skup.
  doe je goed goed,JONGUH!!!

  groet,patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie two-tone en leuke start plaat. Tja vissen als hobby, dus continue bezig met wanneer en waar kan je tijd maken om te vissen. Ik ken deze hersenspinsel maar al te goed, telkens denk ik dat het minder wordt als ik weer meer tijd heb om te vissen maar dat lijkt ook alleen maar te stimuleren. Ik zou zeggen 'dream-onm!'.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige vis Koen!
  @ Frank, een rode kring hoeft niet altijd te verschijnen! Gewoon na elke visdag jezelf even controleren en met beleid eventuele teken verwijderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeetje koen, wat een prachtvis weer!
  Je aanpak loopt lekker zo te zien.

  gr Andries

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Koen,

  Prachtige vis man, echt mooi!
  Ik hoop dat je ze blijft vangen. Succes.

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Koen,
  prachtige vis en een prachtig verslag! Wat kan jij 'vissen',zeg...

  Ik moet zeggen dat ik een paar vragen had en ook heeeeel veeel herkenning(niet omtrent vangsten ;-),toen ik je verslag las. Maar de antwoorden volgden al snel. Bijvoorbeeld toen ik je hengelopstelling zag...antwoord volgde direct.

  En ook dat fanatieke van een visser. Dat is idd vreemd voor een buitenstaander.Dat merk ik ook vaak,als ik over vissen begin te praten..

  Koen,gefeliciteerd kerel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Hans: Dank je Hans! Leuk weer iets van je te horen :) Ik wens je veel visplezier de komende tijd.

  @Frank: Ja, die vraag had ze ook nog kunnen stellen haha. En ja die tekenbeet… goed dat je er nog even over begint Frank, want niet alle vissers zijn zich bewust van het gevaar. Ik weet precies hoe het werkt met de tekenbeten. In de praktijk geleerd. ‘k Heb namelijk al meerdere kuren gehad in mijn leven en ik controleer mij (de laatste jaren) in de warmere maanden van het jaar dagelijks. Voor iedereen die nog niet helemaal op de hoogte is, check: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen/T/Tekenbeten_en_lyme/Een_tekenbeet

  @Tsak: Ja, het is hard werken hoor. Het heeft me heel wat uren ‘gekost’ voordat ik deze plek had gevonden. Misschien lijkt het in zo’n verhaal allemaal heel simpel, maar dat is het echt niet. Mooi dat je dat ziet :)

  @Patrick: Hé bedankt man! Tijdens het vissen verstop ik me al aardig goed. Dan heb ik geen last van nieuwsgierige mensen. Ik moet nog even een plekje zoeken waar ik tijdens het foto’s maken iets meer uit het zicht zit ;)
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het boek van Thomas Lont niet heb gelezen. Is dit een schande? Zo ja, dan moet ik het alsnog maar eens gaan lezen. Bedankt voor de tip dan :)

  @FER: Dank je FER! Veel herkenning dus. Leuk! :)

  @Boudewijn: Bedankt! Heb het zelf meegemaakt. Geen rode kring maar wel de klachten, dus een kuur. Overigens doet niet iedere huisarts hier even makkelijk over.

  @Andries: Vind het zelf ook een prachtvis :) Bij de sloot werkt mijn aanpak inderdaad goed tot nu toe. Ben ook bezig met andere projecten en daar loopt het allemaal (nog) wat stroever. Erg vind ik dat niet. Ik houd wel van een uitdaging en uiteindelijk zal het ook daar gaan lopen… hoop ik.

  @Bjorn: Het is een sloot met mooie vissen is gebleken, maar aan het kleine aantal schimmen te zien barst het er niet van de karpers. Of ze laten zich nog niet allemaal zien… dat kan ook. Ik hoop de komende periode nog heel wat vissen uit de sloot te vangen, maar ik ben bang dat de bron snel opgedroogd zal zijn.

  @Dale: Dank je voor het mooie compliment!
  Mooi dat je antwoorden in mijn verslagen kunt vinden, maar vind je ze een keer niet… stuur gerust een mailtje hoor :) Wie weet kan ik je ergens mee helpen.
  Ik moet mij altijd inhouden als een niet visser vraagt hoe mijn weekend was. Ze stellen meestal deze vraag voor de vorm. Eigenlijk zou ik juist wel serieus en uitgebreid antwoord moeten gaan geven. Hadden ze die vraag maar niet moeten stellen, hahaha!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hele mooie vis Koen. Irritatie door anderen tijdens het vissen. Je zou er een boek over kunnen schrijven. Zelf kan ik goed geïrriteerd raken als mijn vrouw whatsappt of belt tijdens het vissen. SSSssst nu even niet...ik wil rust en niet bellen. Ik moet dan namelijk reageren en nog mijn best doen om niet te klagen, anders hoor je weer zo'n teleurgestelde "nou ik hoor het al, laat maar". Zucht!

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wordt wel een irritant boek dan! Maar je hebt gelijk, het zou kunnen ;)
  En tja, gebeld worden tijdens het vissen… je mobiel niet aan kan ook niet hè. Stel dat er wel iets aan de hand is thuis…

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hahaah nee mevrouw,ik laat mijn karper altijd uit bij deze brug whhoeha opvallend is dat meer mensen deze vraag stellen ,je lacht je gek :p Toch wel weer op de snowman ,kikken man ! Du bist auf dem richtigen weg !


  Herzliche grüße

  Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hahaha! Ik laat mijn karper altijd uit bij deze brug, haha! Die ga ik voortaan gebruiken. Bedankt man!

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen