zondag 16 december 2012

De Jacht - Metersnoek 23

Het is woensdagavond en ik sta bij de pinautomaat in mijn dorp. Achter me stopt een auto. Als de man uitstapt spreekt hij mij aan. “Ik weet waar jij naartoe gaat!”, zegt hij. “Vispas!”, zeg ik. Allebei moeten we lachen, want er zullen toch niet veel mensen zijn waarvan andere mensen precies weten wat ze gaan doen als ze aan het pinnen zijn. Ik pin dan ook eigenlijk nooit in het dorp, behalve in december. Dan staat er altijd een aankondiging in het plaatselijke krantje, genaamd: Oes eig’n kraantien. Met vetgedrukte letters is te lezen:  Let op “Vissers” Let op – Uitgifte Visvergunningen van de Vrolijke Vissers. Ik houd er wel van. De kneuterigheid van een dorp. Ik sluit aan in de rij van voornamelijk oude mannetjes. Er gebeurt iets in het dorp. We krijgen een nieuwe vispas!

Thuis lees ik het boekje door. Achterop mijn vispas zit een hologramsticker met twee drietjes, twee maantjes en het getal 13. Dit betekent dat ik op veel wateren in het jaar 2013 met drie hengels en ’s nachts mag vissen. In de gezamenlijke lijst van Nederlandse viswateren is precies te zien waar. Ik heb een groot meer in gedachten waar ik in de zomer wil gaan karpervissen. Het blijkt zo te zijn dat ik daar ’s nachts met drie hengels mag vissen en ook een schuilmiddel mag gebruiken. Perfect! Op Google Maps ziet het er fantastisch uit. Binnenkort ga ik kijken of het water in het echt ook zo mooi is. Maar goed, daarover later meer… Ik ben blij met de duidelijkheid die het boekje biedt, maar zie ook een regel waar ik niet zo blij van word. Op blz. 6 bovenaan staat de volgende regel: De afstand tussen de twee buitenste hengels mag ten hoogste 5 meter bedragen. De lijn moet zoveel mogelijk haaks ten opzichte van de oever, dus recht voor de hengel, in het water liggen.
De woorden zoveel en mogelijk bieden stof tot discussie bij een eventuele controle. Maar van discussiëren houd ik niet zo tijdens het vissen. Ik vis voor mijn ontspanning en niet voor kleinburgerlijk gedoe. Aan de andere kant begrijp ik de regel wel, want hoe vaak gebeurt het niet dat een karpervisser een groot gedeelte van een water claimt. Helemaal nu er op veel plaatsen met drie hengels gevist mag worden. Voor mij persoonlijk betekent deze regel helaas wel een beperking in het creatief vissen.
Voor zover ik weet geldt de bovenstaande regel nu nog niet. Deze zaterdag tijdens het doodaasvissen besloot ik te gaan vissen bij de zandafgraving. Weer in de hoek met de dobbermontage, maar ook met één hengel iets verder weg meer richting het open water.
Stenen en lege schelpjes bij de zandafgraving.
Welk dier doet dit?
Na het uitpeilen van een strook van 10 meter breed durfde ik het aan er te gaan vissen met de beetmelderopstelling waarbij de lijn grotendeels over de bodem ligt. Ik had in deze strook geen mosselbankjes gevoeld en andere gevaarlijke obstakels die zouden kunnen leiden tot lijnbreuk.  Als ik een aanbeet zou horen op de receiver, dan kon ik met onthaakmat, tangen en camera binnen een paar tellen bij de hengel zijn om aan te slaan. Als haakaas gebruikte ik een makreeltje zonder kop, volgespoten met zalmolie. Aan de dobbermontage hing een grote haring. De dobbermontage lag zo’n 20 meter uit de kant op zes meter diepte, de makreelmontage een stuk verder en een stuk dieper. Overigens schijnt het zo te zijn dat het op grote diepte vangen van snoeken geen (extra) gevaar oplevert voor een snoek. Bij bijvoorbeeld snoekbaars is dit anders. Check de mail waarin Ed Stoop mij antwoord geeft op een vraag hierover:
 
Beste Koen,

In tegenstelling tot baars en snoekbaars, wat in de evolutie moderne
vissen heten die geen directe verbinding hebben tussen het
maagdarmkanaal en de zwemblaas, hebben snoek en karper wel zo'n
verbinding. Daardoor kunnen ze meteen gassen uitwisselen als ze
plotseling van diep naar ondiep worden gehaald. Met andere woorden: er
is geen maximale veilige visdiepte voor snoek en karper.

visgroet, Ed Stoop
Ik tuur de gehele dag naar mijn dobber. Soms zie ik een trilling, dan weer verschuift de dobber een stukje, telkens sta ik op scherp, maar een echte aanbeet blijft uit. Bij de beetmelderopstelling is het een ander verhaal. Omdat deze niet voor mijn neus staat ben ik minder met mijn gedachten bij die hengel. Het gepiep van mijn receiver zal dan ook extra onverwacht komen. Het is midden op de dag, volgens de gegevens op mijn mobiel is het tussen de 8 en 10 graden Celsius. Warm voor de tijd van het jaar en ik zit compleet ingepakt in mijn warmtepak. De receiver geeft een piepje. Ik schrik op, grijp mijn spulletjes bij elkaar en ren naar de verre hengel. Ik hoor nog een piepje en zie de lijn langzaam weglopen. Meteen draai ik strak en sla aan. De snoek vecht hard. Even denk ik aan een metersnoek, maar daarvoor worden er te weinig meters lijn van de spoel getrokken. Uiteindelijk land ik een mooie stevige onbeschadigde snoek. Prachtbeest! Na het onthaken en fotograferen doe ik opgelucht de jas van mijn warmtepak uit. Ik heb het snikheet! Een flashback brengt mij terug naar de tijd dat ik pakwerk deed voor politiehonden. Toen kon ik beter niet mijn jas uit doen als ik het zo warm had…
Prachtbeest!
Het makreeltje zit, na de vangst van de snoek, nog aan de bovenste dreg vast en is maar licht beschadigd. Ik spuit er weer wat olie in en werp opnieuw in.
Een tweedehands makreeltje...
Mijn bezwete lichaam koelt snel af en daarom doe ik mijn warmtejas weer aan. Tijdens het drillen, onthaken en fotograferen heb ik vanuit mijn ooghoeken de hele tijd de dobber van de andere hengel in de gaten gehouden. Bovendien ligt ook die hengel op een beetmelder. Maar zoals jullie al wisten kreeg ik deze dag op de dobbermontage geen aanbeet. Als ik op mijn stoel ‘geniet’ van een alcoholvrij biertje en een zilverreiger voorbij zie vliegen, moet ik plotseling in beweging komen. De receiver piept. Voor de tweede keer, weer met het te warme pak aan, trek ik een sprintje naar de verre hengel. Ik haak een driftkikker. Als een krokodil tolt de snoek om zijn eigen as. De onderlijn van ruim zestig cm wikkelt zich om de snoek. Had ik de onderlijn korter gemaakt dan was de snoek met zijn tandjes bij de nylonlijn gekomen. Heel rustig breng ik de uit balans gebrachte snoek richting mijn linkerhand en schep hem uit het water. Na de foto zwemt de karaktervolle vis met krachtige slagen de diepte in.
Een snoek met karakter...
Ik ben tevreden voor vandaag. Twee mooie snoeken, maar niet de meters waar ik op jaag. Maar ach, ook al doen de titels van deze verhalen misschien anders vermoeden, ik  geniet van iedere vis die ik vang tijdens het doodaasvissen. Anderhalf uur later ben ik thuis. Ik stink naar opgedroogd zweet en stap verplicht onder de douche. Pas daarna mag ik op de bank genieten van een biertje. Deze keer niet zonder alcohol. Er moet balans zijn en daarom kies ik een lekkere zware. De Leffe Tripel  smaakt heerlijk. Ik knijp mijn ogen een beetje samen en kijk naar de lampjes van de kerstboom. Het was een fijne dag…

11 opmerkingen:

  1. geweldig weer koen! ik zat er weer helemaal in!
    mijn stekkeuze heb ik gemaakt door goed te lezen en voor me te zien waar jij vist en zo zit ik nu ook in een hoek met veel vogels te vissen de laatste tijd. jammer genoen vang ik niks maar daar komt nog wel.
    succes met je volgende sessies op je stek!

    groetjes Dylan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel leuk Koen,

    Ik weet (nog) niet veel van het snoekvissen. Ik weet inmiddels wel dat je niet zomaar een snoek vangt. Helemaal top dus als je er 2 vangt.
    Groet, Michael

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie vangsten weer Koen! Die mosselen kunnen van meerkoeten komen. In het najaar zie je ze die al opduiken en op plekken verzamelen. Is niet gezegd dat dit hier het geval is, maar zou zeer goed kunnen.
    Wat een gigantische staart trouwens die tweede!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi Koen,

    Wow man, telkens weer een snoek(en) op het droge. Niet de gewenste meter maar inderdaad prachtvissen. En dat met maar twee hengels ;-)
    Leuke cliffhanger, over de nieuwe karperstek.

    Grtx,
    FER

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gaat lekker Koen, weer een hoop actie!
    Ik heb net de karperhengels in het vet staan...

    die meerkoeten zijn slimme beesten. ze zoeken/duiken eerst stenen op, daarna mosselen duiken en openmaken op de steen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lekker verhaal weer Koen en dito vangsten. Ik heb afgelopen weekend weer heerlijk geblankt, dat doodaasvissen blijft een vak apart, maar wel ontzettend spannend. :)

    Groet,
    Gert

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Koen The Pikeman lekker bezig man. Mijn gevoel zegt daar er nog meer snoek uit de zandafgraving komt. We zullen het zien.

    Groet, Bjorn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Koen...jij helpt mij de winter door ;-) Ga zo door,mien jong!~Ik heb weinig foto's van snoeken gezien,die hun vinnen aanspannen.. Is dat een verwilderde snoek? Hahahahah....

    Groet,
    Dale

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Dylan: Goed dat je tips uit mijn verhalen kunt halen! Dat het nog niet de gewenste snoek heeft opgeleverd is jammer, maar blijf doorzetten Dylan! En laat je het wel even weten als je zo’n groene rakker hebt gevangen?

    @Michael: Er wordt inderdaad over snoeken soms een beetje makkelijk gedaan, maar net als bij het karpervissen kun je kiezen voor (relatief) makkelijke stekken of juist voor een uitdaging. Telkens als ik naar de zandafgraving ga houd ik er rekening mee dat ik een blank ga maken. Met deze twee snoeken was ik dan ook enorm blij :)

    @Boudewijn: Ah, meerkoeten… dat zou best kunnen. ‘k Zie ze veel zwemmen bij de zandafgraving. Bedankt voor de info…

    @FER: Hahaha, inderdaad met maar twee hengels. Knap hè ;) En ja, die nieuwe karperstek is een mooie cliffhanger… Ik ben zelf ook heel nieuwsgierig naar het vervolg daarop!

    @Martijn: Ja, op het midden van de dag in een korte tijd was er een hoop actie voor doodaasbegrippen. Mijn karperhengels gaan niet in het vet… ik kan er ook prima mee snoeken :)

    @Gert: Precies zoals je zegt… een vak apart, maar wel ontzettend spannend! In vergelijking met het kunstaasvissen is het vaak niet de manier om aantallen te vangen, maar deze manier past goed bij mij en ik ben best tevreden met de hoeveelheid snoeken tot nu toe. Ik hoop voor jou dat je de volgende keer iets vangt, maar ik merk aan je reactie dat je ook zonder iets te vangen kan genieten. Een echte visser…

    @Bjorn: Dat gevoel heb ik ook wel hoor, maar toch bezoek ik binnenkort denk ik ook nog een ander diep water. Een water waar in de zomer door karpervissers veel gevoerd wordt en dat voer wordt niet alleen door karpers opgegeten. Witvis doet het (door al het voer) daar ook heel goed en wie weet wat voor positieve invloed dat op de snoek heeft…

    @Dale: Nee joh! Dat is een echte boerensnoek ;) Hehehe… en tja, jou de winter doorhelpen is ook een stukje eigenbelang hoor. In het voorjaar wil ik toch echt even bij je komen pennen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ha Koen,leuke snoekies weer toch? Heb laatst ook een dag gezeten op groot water met sardines,1 op 9 meter en 1 op 12 meter maar helaas geen interesse gehad...ook niet gevoerd dus wellicht een weekje voeren in het vervolg of een andere hoek proberen.En zo is het uitproberen altijd natuurlijk,maar wellicht even een vaartje pakken binnenkort want dat is iets makkelijker in principe.En het voeren is gemakkelijk vanaf de kant.Maar jij hebt je draai gevonden wel gevonden daar zo te zien ,toppertje! Ben ook benieuwd wat der nog meer uit gaat komen bij jou,vaak valt er wel weer wat te zien op je blog dus goed beseeeeeg !

    Grt Dennis

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Dennis,

    Leuk dat je ook de grotere diepere wateren aandurft! En tja, een keertje blanken hoort er dan bij hè? Maar goed, ik begrijp ook wel dat je binnenkort een vaartje gaat bevissen. Hopelijk vang je dan wel een mooie snoek :)

    Door de feestdagen heeft het even geduurd, maar ik plaats zo een nieuw verslag van een sessie met lekker veel actie! Een momentje graag ;)

    Groet,

    Koen.

    BeantwoordenVerwijderen