zondag 9 december 2012

Een dagje freewheelen…

In het vorige verslag, De Jacht – Metersnoek 22, gaf ik aan dat ik behoefte had aan even iets anders. In dat verslag bedoelde ik doodazen bij een nieuw water, maar dat heb ik niet gedaan.
Achterin mijn stationcar legde ik mijn spinhengeltje, één karperhengel voor het statisch vissen en mijn penhengel. Wat was het plan? Dit vraag je je misschien af… nou dat was er dus niet! De hele werkweek had ik lopen nadenken over wat ik zou gaan doen in het aankomende weekend, maar mijn hoofd bleef leeg. Gebrek aan motivatie? Te druk gehad misschien? Het kan ermee te maken hebben. In ieder geval moet de boog niet altijd gespannen zijn. Deze visdag knipte ik het koord door. Het terugveren van de boog voelde goed. Vandaag zou ik gaan freewheelen… een beetje van alles wat… lekker een dagje prutsen…
 

En zo reed ik eerst naar een brug waar ik met mijn statisch karpermateriaal en de penhengel wilde gaan vissen. Erg logisch is dit niet na de tot nu toe koudste nacht van deze winter, maar als ik een karper zou vangen en daarmee in een witte sprookjeswereld op de foto kon gaan zou dit geweldig zijn! Alleen het gevoel van een poging wagen is al prettig. En onmogelijk is het niet, zoals je in het verslag Winterkarper kunt lezen. Het water was door de stroming niet helemaal dichtgevroren en onder de brug lag het helemaal open. Ik had de hengels thuis gemonteerd. Ook het aas zat er al aan. Binnen een paar tellen was ik aan het vissen. Dit ging een half uurtje goed totdat ik uit de witte sprookjeswereld werd gerukt. Ik hoorde een paar piepjes. Het klonk als een voorzichtige aanbeet zoals dat in de winter kan gaan. De opwinding was snel over toen bleek dat er een pluk wier tegen de lijn was gedreven. Ik wilde opnieuw inleggen maar zag dat ook de lijn van mijn penhengel wier aan het opvangen was. Ik liep een stuk stroomopwaarts en constateerde dat dit nog maar het begin van de ellende zou zijn. Het door de kou aangetaste wier zat met de bovenkant vast in het ijs. Doordat de temperatuur flink aan het stijgen was brokkelde het ijs, geholpen door de stroming, in vlot tempo af. Het zwakker geworden wier werd meegesleurd. Het spelletje was over. Spullen inpakken en wegwezen hier…
Terwijl ik in mijn auto over een asfaltpaadje glibber, ben ik op zoek naar smalle boerenslootjes. Ook deze blijven door de stroming vaak open en de snoeken, die daar in de zomer vooral van muizen en kikkers leven, zijn  in de winter erg hongerig en daardoor gretig. Deze kleine magere snoekjes hebben niets te maken met de jacht op metersnoeken. Toch geven ze aan een spinhengel een hoop plezier! Ik vis meerdere slootjes af. Twee keer krijg ik een aanbeet, maar het zijn felle rakkers die slootsnoekjes. Ik ben niet scherp genoeg en dankzij mijn geklungel ontsnappen allebei de snoekjes voordat ik ze fatsoenlijk uit het water kan pakken. Lekker zo’n middagje prutsen…
Ik merk dat ik totaal niet meer gefocust ben. Het vissen is op deze manier nauwelijks vissen te noemen. Ik kan beter stoppen. Een goed besluit, maar van het buiten zijn en het inademen van de frisse sneeuwlucht heb ik nog niet genoeg. Ik sluit daarom de middag af met een wandeling dwars door het veld. Alle paden worden vermeden. Zo deed ik dat als tienjarig jochie ook. Ik besef dat, ondanks alle jaren die voorbij zijn gegaan, ondanks alles wat ik heb meegemaakt, ondanks alle veranderingen om mij heen, ikzelf niet werkelijk veranderd ben. Wat ik ook heel goed besef is dat dit melancholische gevoel opgewekt wordt door miljarden ijskristallen. Zo nuchter ben ik dan ook wel weer. De winter, de kou, de sneeuw… het doet iets met me… en ik laat het lekker gebeuren…

8 opmerkingen:

 1. Tja, ik herken het. Wel willen maar niet echt een plan. Ik ga wel eens 'vissen' zonder hengel. Gewoon kijken, zoeken, neuzen, ruiken. En dan steevast balen dat ik geen hengel bij me heb. Maar uiteindelijk maakt het niet uit, buiten zijn is al beloning genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die keren dat je aanrommelt en/of besluiteloos ronddwaald zijn voor mij ook altjd van belang. Zoals je weet heb ik jaren niets anders gedaan. Het fet dat je ook daar voldoening uit kan halen vind ik al heel belangrijk omdat het bevestigd dat vissen nog steeds meer is dan vissen vangen. Ik weet dan weer dat het nog steeds goed zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Even lekker eruit en mooie winterkiekjes. Ik denk dat er in jouw regio meer sneeuw is gevallen dan in Noord-Holland! Jammer geen vissticks.

  Groet, Bjorn.


  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg herkenbaar Koen. Afgelopen weekend ben ik ook 2 keer gaan vissen met de pen. Ik had al 2 weken gevoerd op een water maar...geen vertrouwen op die stek met die kou. Wat dan? Dan maar uh ergens anders waar het dieper is. Ok dus wel een plan. Tijdens het inladen van mijn auto vraagt de buurman wat ik in godsnaam aan het doen ben. Ik ga vissen vertelde ik. Alsof die uitleg nog nodig was met een hengel en een schepnet in mijn handen. Maar de sloot is dichtgevroren vertelde de buurman terwijl zijn hond aan de lijn aan een stukje sneeuw zat te likken. Ik legde hem uit dat even verderop de plas onder de brug nog net een stukje open was en dus warmer en dus kansrijker enzovoorts. In werkelijkheid wist ik dat het vrij kansloos was maar ook ik verlang erg naar een koude karper in mijn handen met een witte achtergrond voor de foto. Daar kan je namelijk nog velekoude momenten op teren. Tof dat je dat zo open benoemt in je verhaal. Helaas was mijn weekend ook blank maar goed de natuur is erg gul geweest met het tonen van schoonheid en dat maakt ook een hoop goed.
  Succes de volgende keer!

  Groeten,Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dennis - doodaasvisserdinsdag, 11 december, 2012

  Mooie platen Koen! Een bak van een snoek erbij vangen zou "teveel" zijn. Blijft er niets meer over om van te dromen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Rolf: En zo is het maar net! :) Een echte visser kan zelfs zonder hengel vissen…

  @Boudewijn: Klopt! Ik weet het… jarenlang heb jij het andere vissen beleefd. Vissen is bij mij nog steeds veel meer dan vangen. Maak je geen zorgen het gaat uitstekend met mij :)

  @Bjorn: Het was een fijn dagje hoor! De hoeveelheid gevallen sneeuw was hier per gebiedje verschillend. Soms lag er bijna niets, maar waar ik gevist heb en gewandeld heb lag er een mooie laag. Echt genieten vind ik dat! En ach, de volgende keer is het misschien wel weer tijd voor vissticks ;)

  @Michael: Erg leuke reactie Michael! Je weet het leuk te omschrijven en ik kan daardoor precies voor me zien hoe jij daar met je buurman stond :) Ik heb gezien dat jij ook een blog hebt. Leuk! Ik ga het in de gaten houden. Wie weet zie ik je deze winter nog op een foto in de sneeuw met in je handen een prachtige karper! Het zou fantastisch zijn. Succes!

  @Dennis: Ha! De man achter doodaaskopen.nl. Leuk dat je even reageert Dennis. Je hebt gelijk dat de droom nu blijft bestaan. En misschien is het dromen wel het allermooiste gedeelte van het hele avontuur. Aankomend weekend ga ik waarschijnlijk weer naar de zandafgraving. Nog drie nachtjes dromen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dennis - doodaasvisservrijdag, 14 december, 2012

  Hoi Koen,

  De jacht (lees: dromen) is vaak beter dan de vangst. Al is de vangst op een koude donkere winterdag op sommige momenten meer dan welkom :) Succes aankomend weekend! Ik zal je blog in de gaten houden.

  Gr. Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Dennis,

  We zullen zien of het deze keer bij dromen blijft. Alle doodaasspullen zitten weer in de auto. Morgen, als iedereen hier nog slaapt, rijd ik zo stilletjes mogelijk weg :)
  Als jij nog gaat vissen wens ik jou ook veel succes!

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen