donderdag 24 oktober 2013

De Jacht - Metersnoek 33

Tim vindt het leuk om af en toe met mij te vissen. Ik vind het leuk om af en toe met Tim te vissen. Eén en één is twee… dus, je begrijpt het al, Tim en ik gaan af en toe samen vissen. Deze keer op snoek. Tim mag bij mij aanschuiven. Oftewel, hij mag gebruik maken van mijn doodaasmaterialen. Als hij alleen gaat vissen doet hij dit met de vaste stok en dan is een brasem op zijn tijd al heel wat! Een snoek heeft Tim nog nooit gevangen. Tijd om daar verandering in te brengen…
 
 
We zitten aan een smal kanaal dat toch nog twee en een halve meter diep is. Aan een hengel met bodemmontage knopen we een klein dood voorntje. Aan een andere hengel, ook met bodemmontage,  hangen we een grote haring. Aan de derde hengel maken we een dobbermontage. Als de twee bodemmontages inliggen bekommer ik me om de dobbermontage. Het is de bedoeling een sardine, vlak over de bodem, mee te laten driften op de stroming. Terwijl ik dit doe begint Tim ernstig aan mijn deskundigheid te twijfelen. Blijkt dat ik een sardine heb gekozen die niets anders wil dan drijven. “Het komt door het ijs dat er nog om zit”, is mijn eerste argument. Als het ijs gesmolten is, en de sardine ‘vrolijk’ verder drijft, stap ik over op argument twee. “Er zit lucht in!”. Ik knijp de sardine luchtledig en gooi weer in. Terwijl ik door Tim wordt uitgelachen verschijnt er een groot vraagteken boven mijn hoofd. Nog steeds drijft de sardine! Hoe kan dat? Tijdens dit gehannes krijgen we een aanbeet op de bodemmontage waar het voorntje aan zit. Gelukkig, ik kan mijn deskundigheid gaan bewijzen. Omdat het allemaal nieuw is voor Tim sla ik aan. Meteen voel ik een flinke weerstand en geef de hengel door aan Tim. Er ontstaat een mooi gevecht waarbij de snoek de 2,75 lb hengel tot in het handvat kromtrekt.
Uiteindelijk landen we de vis en blijkt het een flinke te zijn. Daar ligt ie dan… in de mat. Tim bekijkt het monster bedenkelijk. Het zijn de enorme tanden waarover hij zich zorgen maakt. Ik weet hem te overtuigen van het vriendelijke karakter dat deze snoek bezit en voorzichtig tilt Tim de vis op. Op de foto komt de snoek in z’n geheel niet helemaal tot z’n recht, maar op onderstaande foto kun je goed zien dat Tim onder de indruk is van dit prachtbeest!
 
 
Ik besluit de snoek terug te zetten en vlak voordat ik dit doe weet Tim, met mijn camera,  nog een foto te schieten waarop goed te zien is wat voor een prachtige vis Tim heeft gevangen.
 
Terwijl er een regenbui op ons pluutje landt en wij er gebroederlijk onder zitten, maak ik de visspullen weer in orde. Aan de bodemmontage komt een nieuw voorntje te hangen en ook aan de dobbermontage bevestig ik een voorntje. Dit natuurlijk i.v.m. de nog steeds drijvende sardine!?
Als de regenbui voorbij is kom ik in actie met de dobbermontage. Ik laat het voorntje vlak over de bodem driften. Tim kijkt mee. Op het moment dat ik even de andere kant opkijk waarschuwt Tim me. “Ja!!!”, schreeuwt Tim. Ik zoek de dobber en zie deze 20 cm onder de waterspiegel stilstaan. Er zit geen beweging in. Toch maar aanslaan. Dit blijkt de juist beslissing, want ik dril een mooie snoek van zo’n 75 cm waarbij de enkele dreg mooi in het scharnier van de bek zit.
 
  
Zo hebben we binnen een uur allebei een snoek gevangen en kan onze middag niet meer stuk. We vissen nog een paar uur door, maar het is over en uit. De snoeken zijn niet meer actief. Wij vinden dat helemaal niet erg, want het geeft ons de gelegenheid eens even lekker bij te kletsen. Soms praten we serieus, maar meestal komen we niet verder dan een paar woorden, gevolgd door een lachsalvo. Vooral de zware lach van Tim bulderde telkens over het water. Misschien dat de snoeken daarom niet meer beten? Hoe dan ook… Tim, het was weer gezellig. Zeker voor herhaling vatbaar!

13 opmerkingen:

 1. En de 2`de mooie pike kan alweer bijgeschreven worden op de bodemmontage,deze vorm van snoeken ligt je wel vind ik.Maar dat van die drijvende sardine herken ik wel,want als ik met hele sardines ga voeren doe ik ze altijd eerst in een emmer water tot ze op de bodem leggen.Maar soms blijft er wel eens 1 drijven ook en die bewerk ik dan maar met een schaar of mes tot hij naar de bodem zakt...Ps mooie actie in de hengel boven!

  Groet Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk weer wat van je te lezen Koen. Vismaten als Tim zijn een verrijking voor je hobby. Overigens nog het mysterie van de drijvende sardine opgelost?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gezellig en ongedwongen vissen met een makker en ook nog eens een snoek de man... 't leven kan soms zo eenvoudig maar o zo mooi zijn. Toffe action-foto die met een tot het vat gebogen twee-drie-kwarter! Thumbs up ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke 'kieuw greep' past Tim toe. Begrijp helemaal dat ie onder de indruk is, ben ik zelf ook nog steeds al vang ik ze vaak een stuk kleiner. Wellicht een moddervette sardine, vet is lichter dan water?
  Vissen is top, samen vissen nog topper!


  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Dennis: Ja de bodemmontage… ik vind het een mooie manier van vissen en tot nu toe heb ik daar de grootste snoeken mee gevangen. Die Fox-hengels zijn fijne hengels. Mooie actie en toch kun je er prima grote zware aasvissen mee wegzetten.

  @Boudewijn: Leuk dat je het leuk vindt! Ik vis ook graag alleen hoor, maar zo af en toe met iemand vissen is inderdaad een verrijking. Het mysterie is niet opgelost. De sardine leek wel van plastic ;)

  @Tsak: Zo voelde het ook die middag. Lekker makkelijk, eenvoudig, gezellig en ongedwongen en inderdaad ook nog eens ieder een snoek. Nou weet jij natuurlijk niet dat Tim als bijnaam Guus Geluk heeft. Hij is als het ware een soort levende mascotte. Je mag hem wel een keer lenen ;)

  @FER: Zelfs in kleine stukjes geknipt bleef deze sardine drijven. En tja… vet drijft, maar waarom drijven die nog vettere haringen dan niet?? Ik snap het nog niet helemaal hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoeveel betaal je voor een penhengel (incl. degelijke molen)

  Mvg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk zo'n 100 à 150 euro. De volgende keer graag dit soort vragen via het contactformulier stellen. Hier worden over het algemeen reacties geplaatst over de visverslagen. Gr. Koen.

   Verwijderen
 7. @Tim: Van harte! Je eerste snoek is altijd speciaal!

  @Koen: de altijd drijvende vis is me ook eens gelukt met een spiering... En precies dezelfde gedachtegang als jij: bevroren, lucht en dan ?????? En ook nog uitkijken dat de meeuwen het niet zien...

  Gr,

  Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om samen te vangen. Mooie vissen heren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Samen vangen is leuk. Vooral als iemand, zoals Tim in dit geval, zijn eerste snoek vangt :)

   Verwijderen
 9. @FER: Zelfs in kleine stukjes geknipt bleef deze sardine drijven


  Zo bont heb ik het nooit gezien zeker kurk gegeten ?

  grt Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, heb al heel wat sardientjes te water gelaten. Dit was een bijzondere ;)

   Verwijderen