maandag 26 november 2012

De Jacht - Metersnoek 21

Bij mijn plaatselijke visboer kan ik goed aan sardines en haring komen. Het is er niet duur, maar de kwaliteit is wisselend. Soms zijn de sardines klein, dan weer groot. De haring wordt in grote zakken geleverd, maar veel van deze vissen zijn kapot.  Zo kapot dat er niet mee gevist kan worden. Voor voeren zijn ze overigens wel uitstekend te gebruiken.  Bij mijn plaatselijke visboer zal ik dan ook vis blijven kopen, maar als ik betere kwaliteit wil hebben en/of andere vissoorten dan komt doodaaskopen.nl om de hoek kijken.
Op deze site vind je allerlei zoet- en zoutwatervissen die geschikt zijn voor het doodaasvissen. Ik heb de ervaring dat de vissen van uitstekende kwaliteit zijn. Naast het aas biedt de site ook materialen aan ten behoeve van het doodaasvissen. Oja, en de door mij zo geliefde zalmolie is er ook verkrijgbaar. Dus, heb je vis, materialen en/of olie voor het doodaasvissen nodig… ik kan je doodaaskopen.nl van harte aanbevelen. 
Prima kwaliteit!
En dan nu het verslag! Want er is weer gevist en niet zonder succes!
 
Het is donderdagavond. Ik zie een auto mijn oprit oprijden. Het is mijn moeder. Ze brengt een pakketje dat ik bij haar heb laten afleveren. Nou ja pakketje! Zeg maar gerust een pakket. Ik til het uit de auto en loop naar mijn vriezer in de schuur. Mijn moeder loopt achter mij aan. “Wat zit er eigenlijk in?”, vraagt ze. “Vis”, antwoord ik. “Vis?”,  reageert ze verbaasd. “Ja vis, lekker toch!”, zeg ik met een lach. Ze heeft natuurlijk door dat ik niet serieus ben. “Het zal wel weer voor je uit de hand gelopen hobby zijn”, reageert ze cynisch. “Klopt, zondag ga ik weer lekker snoeken. Even pas op de plaats en mijn hoofd leegmaken”. Mijn moeder laat een goedkeurende lach zien. Als geen ander begrijpt ze hoe belangrijk mijn hobby voor me is. Het woord hobby zou misschien beter vervangen kunnen worden door passie, maar dat dekt de lading ook niet. Levensstijl dan! Nee, dat  gaat me te ver. Het klinkt zelfs een beetje zielig, alsof vissen het enige in mijn leven zou zijn… gelukkig niet! Maar dat vissen heel belangrijk voor me is staat buiten kijf.
 
Het water kolkt...
Zondagochtend zeven uur. Ik rijd naar de zandafgraving. Het is stil op de anders zo drukke snelweg. Deze keer ben ik van plan een langere sessie te gaan vissen. Ik heb meer spullen bij me dan de laatste korte doodaas-sessie. Het extra sjouwwerk neem ik voor lief. De wind beukt op de auto. Dat het hard zou gaan waaien wist ik, maar dit is gewoon storm! Gelukkig wel één uit zuidwestelijke richting en dat betekent dat ik bij mijn stek redelijk beschut zit.
 
Vissen in de luwte...

Het is al negen uur geweest als ik eindelijk achter mijn pluutje zit en uitkijk over het door de storm kolkende water. De stek waar ik vis ligt in de luwte en zorgt ervoor dat ik de dobbers goed kan zien. Ik heb alle tijd om te genieten. Maar liefst zes uur lang. Want er gebeurt, op het vangen van een vreemd wezen na, helemaal niets.

Een vreemd wezen...


En dan toch… ik rekende er niet meer op… één van de dobbers gaat onder en komt meteen weer boven. Ik snel naar mijn hengel en wacht af. Langzaam verplaatst de dobber zich. Een rustige aanbeet verraadt vaak de aanwezigheid van een grote snoek. Ik wacht niet langer en draai de lijn langzaam op spanning. Dan komt altijd het spannendste moment. Het aanslaan! En wat voelt het toch heerlijk als er dan een situatie ontstaat waarin niemand iets te vertellen heeft. Ik trek, de snoek trekt, maar geen van beide wint terrein. Alleen de grote dames krijgen dit voor elkaar. Ik ken dit touwtrekspelletje zo langzamerhand wel en weet dat deze patstelling nooit lang duurt. Heel langzaam trek ik het gevaarte in beweging. Een logge dril volgt waarbij de slip er vrolijk op los tikt. Net als in de vorige sessie blijft ook deze snoek lang diep en zie ik haar pas vlak bij de kant als ze bijna uitgedrild is. Mijn mond valt open. Weer een metersnoek! Toch is het niet de lengte die zo’n indruk op mij maakt. De brede rug, met daaronder een enorme buik, doet me versteld staan. Wat een beest! Het onthaken en foto’s maken verloopt soepel. Hoe groter de snoek, hoe makkelijker, is mijn ervaring. Als ik de dame weer terug zet hoeft ze nauwelijks bij te komen. Een paar staartslagen en weg is ze. Terug naar de zeven meter diepte waarvandaan ik haar ben komen halen. Het is een fantastische afsluiter van een hele lange dag uitwaaien. Wat een hobby, wat een passie, of hoe je het ook maar noemen wilt…

Oef!
 

13 opmerkingen:

 1. Lekker gevist !!
  En jah wat een bak gefeliciteerd !!

  Groeten Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het monster van Loch Ness, goed bezig Koen.

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mooi hè dat moeders je door en door kent als geen ander. Zo herkenbaar ;)
  Een top beloning voor een dagje uitwaaien... voelt heel goed nietwaar?!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Koen, ademloos je verhaal weer gelezen. Je moet tijd investeren maar wat je daar uit het water haalt is het dan ook dubbel en dwars waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kolere wat een bakbeest weer. Afgelopen zondag hield ik het na anderhalf uur voor gezien, weg en nat gewaaid. Ben overigens nu wel aan het voeren geslagen, hopelijk mag ik dan ook poseren met zo'n monster! Tjonge jongen wat een kop heeft die snoek. Leuke stek, succes verder met de vangsten of denk je dat je de grootmoeder al op het droge had?

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Koen,

  Indrukwekkende vis! Gefeliciteerd!
  Vis jij trouwens alleen met dobbers of gooi je de hengels ook wel op de piepers? Wat vind je de voor/nadelen?

  Groet,
  Bert

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Koenie,Koenie,Koenie.......

  Ik kan eigenlijk niet meer zoveel vertellen.....

  Wat een knaller!!!!! Ga mij eens gauw die kieuwgreep leren(geintje uiteraard ;-))

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een bak vol passie! Ik vind het wel bijzonder dat je dit kan. Stomweg omdat ik het niet kan. Een halve dag op een karper wachten? Geen probleem! Maar na 20 minuten doodazen begin ik me af te vragen of er überhaupt wel vis zit! Ik heb er gewoon de rust niet voor.

  Hobby, passie, levensstijl, religie, whatever. Je doet wat je leuk vindt en je doet dat bovenmatig goed! Ik zeg 'Vis hard, Dril zacht!'... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie vis hoor Koen, lekker dat je zo snel succesvol bent op dit water. Maar de grote vraag... wat gaat er nog meer volgen? :)

  Ben benieuwd!

  Gert

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hell yeah! Wat een beest Koen! Je volhardendheid, je inzicht, je inspanningen, het begint zich uit te betalen. Lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Sander: Dank je Sander :) Ben er erg blij mee…

  @Bjorn: Ja, vooral niet vissers schrikken als ze beseffen dat dit soort beesten gewoon in ons (zwem)water leven, haha.

  @Tsak: Even over het herkenbare: dat soort gevoelsdingen haal jij toch altijd maar uit mijn teksten. Dat vind ik leuk hoor! En het zegt iets over jou... iets positiefs bedoel ik dan hè :) Het uitwaaien was heerlijk, ook als ik niks vang gedurende zo’n dag geniet ik…

  @Belasius: Leuk te horen dat je ademloos het verhaal hebt gelezen! Het doodaasvissen kost soms veel tijd, maar als ik die heb besteed ik het graag op deze manier. Deze keer was de tijdsinvestering het qua vangst meer dan waard, maar vang ik een keer niks dan geniet ik op een andere manier ook wel. Het voelt eigenlijk helemaal niet als investeren, snap je? :)

  @FER: Goed dat je ook aan het voeren bent, maar vergeet niet dat de stek toch het belangrijkste blijft. Zit er geen snoek dan lok je ze er denk ik niet zomaar naar toe. Ik hoop echt dat ik je binnenkort zie met ook zo’n bak! Ik gun het je in ieder geval wel!

  Of dit al de grootmoeder is? Nou, qua omvang zou je dat denken, maar qua lengte weet ik het niet. Ze zitten er vast nog groter… niet dat ik hier ontevreden mee ben hoor ;)

  @Bert: Nou, in het verslag hiervoor (De Jacht – Metersnoek 20) vertel ik waarom ik op deze stek met dobbers vis. Normaal gesproken deed ik dat op groot water nooit, maar het bevalt me wel heel goed. Het is toch wel heel spannend om de aanbeet op een dobber te zien. Overigens leg ik de hengel voor de zekerheid meestal wel op een beetmelder. Mocht ik de aanbeet op de dobber missen dan hoor ik (hopelijk niet te laat) nog iets. Natuurlijk is dit niet de bedoeling en houd ik de dobber altijd goed in de gaten. Een voordeel van de beetmelderopstelling is dat je met meerdere hengels verschillende richtingen op kan vissen. Met dobbers is dit lastiger omdat je dan continu van links naar rechts moet kijken. Alsof je naar een potje tennis aan het kijken bent ;) Maar goed, beide systemen werken, afhankelijk van waar je vist.

  @Dale: Ik zou het je met veel plezier leren. Niet gaan oefen op karpers hoor… das zielig ;)

  @Rolf: Ik heb er de rust niet voor!!! Mooi voor op een T-shirt met glitters ;) Tja Rolf, karakters verschillen. Ik heb een bijna oneindig geduld. Soms is dit fijn, maar soms houd ik (achteraf bekeken) te lang vast aan een plan. Maar bij doodazen gaat het er wel om of de snoek wil eten. Als je een paar uur niets vangt dan zegt dat nog niks over of er wel of geen snoek zit. Met kunstaas kun je beter verleiden/uitlokken onafhankelijk van of de snoek zin heeft in eten. Maar goed, daar weet jij alles van. Ik typ dit dan ook meer voor de meelezers en niet zozeer voor jou als ervaren visser :)

  @Gert: Inderdaad, dat is de grote vraag! Ik ben altijd heel voorzichtig na zo’n succesvolle start. Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat het zo blijft doorgaan. Maar ach, ook al blank ik een paar keer… deze winter zal er vast nog wel een keer iets spectaculairs gebeuren! Kwestie van doorgaan en blijven genieten :)

  @Boudewijn: Leuk dat je, in deze periode, toch nog even mijn blog hebt bezocht! Als het zich begint uit te betalen, dan komt er dus nog meer! Jij kijkt er zo tegenaan blijkbaar en ik ga graag mee in die gedachte ;) We zullen zien Boudewijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat is een lekker vet hangbuikzwijntje Koen :p Feli en Keep up the good work !!!

  Grtz!

  BeantwoordenVerwijderen