zondag 15 april 2012

De boerenbrug 4 (geen weg terug)


Ik zit aan het water. Mijn laptop op schoot. Gisteren zat ik ook aan het water. Bij de boerenbrug zat ik. Even een paar uurtjes proberen. Nu zit ik bij een ander water. Een gesloten water. Het water is klein maar prachtig en bezit een paar kapitale vissen. Zeker de moeite waard om er een nachtje te zitten. Op dit moment gaat de zon onder. Het water voor me kabbelt een beetje. Kringen van witvis geven me hoop. Ik voel een heerlijke spanning…

Gisteren reed ik naar de boerenbrug. Bij aankomst zag ik een deining in het water. Een deining zoals een karper die maakt. Het voelde dubbel. Aan de ene kant verwachtte ik zo half april wel een keer  wat meer karperactiviteit bij de boerenbrug, aan de andere kant was het nog erg koud. De plompenbladeren bijvoorbeeld reikten daar in het ondiepe water nog niet tot aan de oppervlakte.  In de zomer  is de sloot helemaal dichtgegroeid.
Nu ik hier zit te typen, over de plompenbladeren bij de boerenbrug, zie ik dat op dit kleine gesloten water de waterplanten ook nog niet tot aan het oppervlak reiken. Er springt een klein visje paniekerig uit het water. Wel activiteit van vis. Een goed teken. De lucht is prachtig. Ik zie roze wolken. Voor me ligt een uitgestrekt natuurgebied. Ik hoor het mysterieuze aanzwellende geluid van een wulp.  Het leven is goed.
Bij de boerenbrug maakte ik gisteren snel mijn hengels in orde. Ik had nog maar een half uurtje voordat het donker werd. Ik moest opschieten en liep daardoor iets te luidruchtig langs het ondiepe water. Een boeggolf schoot door het midden van het water. Ik was ervan overtuigd dat dit karper was. Misschien een karper die het hele jaar in de sloot leeft, of toch al een opportunistische karper die als eerste naar de paaigronden is getrokken? Onwaarschijnlijk met deze temperaturen.
Gisteren. Ik denk terug aan de dril. Het was een sterke vis. Wel vier keer probeerde ik de vis te scheppen. Telkens opnieuw een krachtexplosie weg van het net. Ik genoot, maar wat aan de andere kant van de lijn aan het trekken was leek niet op 'gewone' karper. Ik begin zo langzamerhand te hunkeren naar een volle fluiter. Een fluiter zoals alleen een karper die maakt. Daarom zit ik vandaag hier. Hier waar geen graskarper zit. Als ik iets vang is het karper. Of een brasem, maar die gedachte zet ik liever uit mijn hoofd.

De graskarper kan er ook niets aan doen dat hij bij de boerenbrug rondzwemt. Ik had liever een karper gevangen, maar de graskarper leverde wel het nodige spektakel en een fotootje vond ik wel op zijn plaats.

Bij de boerenbrug blijf ik doorvoeren. Er is nu geen weg meer terug. Ik ken alleen maar eenrichtingsverkeer. Vannacht  probeer ik hier bij dit afgesloten watertje mijn karperdrang een beetje te stillen, zodat ik het geduld kan blijven opbrengen om bij de boerenbrug door te gaan. Het uiteindelijke succes gaat mierzoet smaken. Dat kan niet anders…
Ik ben klaar met typen. Het is nu bijna donker. Tijd voor een warm kopje thee. Een uurtje in het donker staren en dan slapen… totdat… pieieieieieiep!!!!!!Het is ochtend. Koud. Mijn net ziet wit. Geen piepje gehad. Ik pak in en rijd naar de boerenbrug. Even voeren en naar huis. Bij de brug is het mooi. Er hangt een mystieke sfeer. Heb ik toch maar weer even meegemaakt…

10 opmerkingen:

 1. Een fotootje is zeker op zijn plaats...mooie vis ondanks dat je een ander doel op het oog hebt.Hier in de buurt heb je ze nooit als bijvangst maar weet wel een polder waar je er gericht op kan vissen ,toch maar eens gaan struinen met de penhengel vd zomer :) Succes met de aankomende fluiters (alleen de temperaturen zullen nog even mee moeten gaan werken ).

  Groet,

  Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sfeervolle beelden Koen!
  Mooi dat je verschillende wateren tot je beschikking hebt,op die manier worden de kansen gespreid en succes kan niet uitblijven.

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, het is het allemaal net niet op dit moment met de temps. Afgelopen weekend was het evntjes goed hier maar met die regen in aantocht zal het wel weer over zijn... Toch een mooie vis Koen en een frisse neus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Koen,

  Temperaturen zijn inderdaad ruk! Wie zit er momenteel niet op het voorjaar te wachten waarbij de vangsten hopelijk naar angstvallige hoogten stijgen.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Koen,
  vanaf nu noem ik je "De graskarpervisser"...:-P.
  Wat een bult heb jij daarvan in jouw contreien zeg!
  Tja,het wordt een beetje eentonig om te zeggen,maar ik kan heerlijk wegdromen bij die stukjes van je.
  Graskarper blijft toch een aparte vis,die er een zeer bijzondere vechtstijl op na houden. Zeer verrassende vissen.

  Ik heb vorig jaar een filmpje kunnen maken via mijn fototoestel van een graskarper, die een paar flinke rietplukken aan het verorberen was. Uniek,omdat ik dat nog nooit "live" had meegemaakt. Wat ging dat beest tekeer zeg! Als ik nu maar eens wist hoe die te plaatsen op mijn blog. Ik ga het binnenkort weer eens proberen.
  Nou,(gras)karperspecialist,met 2 weken haal jij je gram bij de Boerenbrug!

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Dennis: Als ik gericht op graskarpers jaag vind ik het een fantastische sportvis. Ook erg leuk om met warm weer met de broodkorst te vangen. Als je het gaat proberen wens ik je veel succes!

  @Hans: Dank je! Was ook een sfeervol avondje. Het kan nu niet lang meer duren hè? De temperaturen gaan iets omhoog de komende tijd…

  @Rolf: Ik geniet altijd hoor. Vis of geen vis op de kant. Die frisse neus halen is het allerbelangrijkste en is weer heel goed gelukt :)

  @FER: Het moet ook weer niet te snel en te lang achter elkaar warm blijven. Het liefst een temperatuur die de karpers goed doet azen, maar nog net te koud voor het paaien. Oh, oh, oh, wat kijk ik daar naar uit!!

  @Knollenkoning: Hier antwoord van de graskarperspecialist! Hahaha. Altijd nog beter dan de brasemspecialist, toch?
  Ben best benieuwd naar dat filmpje. Als je het upload naar bijvoorbeeld youtube, kun je het heel makkelijk op je blog zetten hoor. Mail maar als je vragen hebt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hhahahaha...Knollenkoning......
  Even zonder gekheid... Ze doen mij ietwat denken aan de wat meer verwilderde karpers. Ze scheren van links naar rechts,dicht langs de oevers en duiken graag de kant in. Tenminste,zo ging het bij mij vaak.

  Ik heb getracht het filmpje te uploaden via youtube,maar dat lukte niet.
  Nou,ik ga het nu voor de laatste maal zeggen; IK VERWACHT ZONDAG MIJN EERSTE KARPER.Gevaarlijk om dat te zeggen,maar het voelt nu echt goed....Anders ga ik gewoon overuren draaien ;-)
  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Dale,

  Bedoel je de vechtstijl van de graskarpers of van de karpers die jij vangt? Als je het over de karpers hebt die jij vangt dan begrijp ik je denk ik wel. Dit soort karpers vind ik prachtig en de ponden doen er dan minder toe. Vanaf nu ben je gewoon weer een goede penvisser voor mij hoor ;) Overigens ben ik nog steeds graskarperkoning hoor. Binnenkort een verslagje daarover...

  Vreemd dat het niet lukt met youtube?

  Ik wens je heel veel succes zondag. Ben zeer benieuwd :)

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Koen.
  ik heb het over de vechtstijl van de karpers in de breedste zin des woord!
  Hoezo 'vanaf nu'? Hahaha
  Ben zeeeeer benieuwd naar je verslag!!!

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hahaha, zo kun je het ook lezen. Alsof je een tijdje geen goede penvisser bent geweest, hahaha. Nee, zo bedoelde ik het natuurlijk niet ;)
  Even geduld nog w.b. mijn verslag. Heb het nu nog te druk met andere dingen.

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen