vrijdag 21 oktober 2011

Van karper naar snoek (de overgang).

Er is weer gevist en met een prachtig resultaat. Toch ga ik deze sessie nu niet uitvoerig beschrijven. Ik heb daar een hele goede reden voor die ik hier niet publiekelijk kan gaan uitleggen. Hier vraag ik jullie begrip voor. De volledige foto’s ga ik waarschijnlijk verwerken in mijn geplande karper-2011-jaaroverzicht-filmpje. Voordat dit filmpje klaar is zitten we waarschijnlijk al in 2012. Even geduld hebben dus…
Op dit moment zit ik in de overgang. Op zeer irritante momenten heb ik het ineens gloeiend heet, begin ik te zweten en moet ik afkoeling zoeken. Nee mensen, ik ben geen vrouw op leeftijd. Ik ben een visser die moeite heeft de stap te maken van karperen naar snoeken. Aan de ene kant heb ik ontzettend veel zin in snoeken, maar als ik daar nu al mee begin weet ik dat ik over twee maanden weer ontzettend veel zin heb in karperen. Ik kan ook nu nog even doorgaan met karperen en pas in december beginnen met snoeken. Ik kan het ook allebei tegelijk doen, maar is dat wel verstandig? Je ziet het, ik twijfel. Ik besluit nu maar ter plekke dat ik geen besluit neem. Ik laat het op mij afkomen. Het komt zoals het komt en ik bekijk het van dag tot dag. Ik ga een paar weekjes rommelen. Hier ben ik aan toe. Misschien ga ik zelfs wel even niet vissen en begin ik over een paar weken vol goede moed aan een nieuw project genaamd: De Jacht – Metersnoek 1. Voor dit project heb ik een mooi nieuw karretje gekocht. Deze ga ik gebruiken voor het doodazen. Je weet op grote wateren nooit helemaal zeker waar de snoek ligt. Het karretje gaat ervoor zorgen dat ik op één dag heel makkelijk meerdere stekken kan afvissen zonder me het apezuur te sjouwen.


Ik rond dit verhaaltje nu af. Tijd om de schuur in te duiken en mijn doodaasmaterialen te gaan checken. Ergens onderin de vriezer liggen waarschijnlijk nog haringen en sardines. Heb ik nog genoeg dreggen en onderlijnmateriaal? Oei, oei, waarschijnlijk moet ik weer wat gaan bestellen! Heb ik daar nog genoeg geld voor? Of zal ik het bestellen maar even uitstellen en gewoon gaan karperen… Getver, wat heb ik het weer warm zeg! Even buiten afkoelen…

7 opmerkingen:

 1. 1 remedie;twee weken vrij nemen en eerst 1 dag karperen en dan 1 dag snoeken.hierna 1 dag karperen en dan 2 dagen snoeken.dan 1dag karperen en 3 dagen snoeken enz.
  langzaam afwennen dat karperen;coldturkey gaat nooit goed!!!!!!
  suc6,patrick ijmuiden

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha lachen man :D Ik ken dat gehannes wel van afgelopen jaren maar zelf word ik steeds meer alroundvisser ,dus omschakelen gaat dan ook steeds makkelijker...vanmiddag wou ik ook het doodaasgerei eens bekijken hoe compleet het nog is en of er eventueel weer dingen bijbesteld moesten worden.Ware het niet dat ik opeens bedacht dat een paar uurtjes karperen op een doordeweekse avond in dit jaargetijde nog best leuk kan zijn,dus hé was ik toch aan het twijfelen :P Maar allebei tegelijk dat lijkt me niet echt werken,omdat je dan de aandacht gaat verdelen over 2 visserijen terwijl je mijn insziens beter 100% kan richten op 1 visserij wat het statisch vissen betreft...je kan natuurlijk ook af en toe een uurtje met kunstaas op snoek als gulden middenweg alvorens uren achter je hengelsteunen door te brengen op de roofvis.Nou goed ben benieuwd naar het verhaal over je karpersessie,het is me nogal een bak zo te zien...groet Dennis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Koen, ken het ook wel. Gisteren tijdens een voerdag met de boot gegaan en wat pluggen mee. Pak je van beide wat. Ik vis door op karper tot het water dicht ligt en ga dan snoeken (op de nog open liggende delen). Sterkte met de overgang.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Koen, Kijk weer uit naar de doodaasverslagen man. Kunnen we weer elkaar weer een beetje moed inpraten tijdens de koude uren. Succes met de jacht. We houden contact.

  MarcelP

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Patrick: Leuk reactie Patrick!! De twee weken vrij nemen is al mislukt, hahaha. Ik was bezig met de doodaasmaterialen en kon het niet laten. Achteraf maar goed ook want ik heb me toch een monster gevangen :) Binnenkort een update daarover… Wel ben ik nog van plan te gaan karperen. Moet inderdaad rustig afwennen.

  @ Dennis: Ben het helemaal met je eens hoor. Als je je 100% inzet op één tak van de sport zullen de resultaten vaak beter zijn. Hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid vrije tijd die iemand heeft. Ik ben dus (omdat ik het niet laten kon) toch gaan doodazen en deze keer hoefde ik niet uren te wachten. Ik ving zelfs eerder dan een paar kunstaasvissers die met een bootje voorbij kwamen. Maar goed, dit was wel op een voor mij bekende stek. Ik maak uit je reactie op dat jij ook van plan bent te gaan doodazen. Heel veel succes en laat maar een keer horen of je wat gevangen hebt :)

  @ Boudewijn: Leuk dat je het herkend. Ik ben de laatste tijd niet zoveel met kunstaas bezig, maar heb dit een paar jaar geleden wel veel gebruikt. Op de manier zoals jij het doet is het natuurlijk goed te combineren. Misschien ga ik deze winter ook wel af en toe met de spinhengel op stap. Overigens volg ik het winterproject van jullie met veel plezier. Ik wens jullie dan ook veel succes!

  @ Marcel: Er zitten heel wat kilometers tussen ons als we aan het vissen zijn. Toch vissen we een beetje samen… Grappig hè! Tuurlijk houden we contact :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Koen,
  Twijfels, zekers. Heb ik ook nu ik aan het spinnen op snoek ben en ook geregeld karpers zie zonnen of azen. Misschien ga ik toch nog maar een keertje karperen. Voor de metersnoek moet ik denk ik de ringvaart bij mij gaan aftrollen of me eens verdiepen in het doodaas vissen. Anyway, veel succes met de keuze.

  Grtx,

  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi FER,

  Nou, als je de karpers ook nog ziet zonnen en azen kan ik me helemaal voorstellen dat je twijfelt. Ben overigens heel benieuwd of je deze winter een metersnoek gaat vangen. Alleen het idee dat je een kans maakt op een metersnoek is al een prachtig gevoel vind ik. Het moet bij je passen dat doodaasvissen. Als je het gaat doen mag je me gerust mailen voor tips of vragen. Niet dat ik alles weet hoor ;)

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen