zondag 10 juli 2011

Oppervlaktevissen (opnieuw ontdekt)

In een vorig verslag (Vissen met Michiel) schreef ik al even over het oppervlaktevissen. Nadat ik een paar dikke vissen aan de oppervlakte had zien zonnebaden, had ik besloten dit jaar de oppervlaktevisserij weer eens te gaan beoefenen. In het verleden heb ik met veel plezier deze tak van onze sport bedreven. Naar mijn mening één van de spannendste, interessantste  en meest leerzame tak.
Ik reed naar een water waar met mooi weer geregeld de karpers in het zonnetje liggen. De temperatuur die de thermometer in mijn auto aangaf was 21 graden Celsius. Ik twijfelde of dit warm genoeg zou zijn, maar omdat het windstil was zou het mogelijk zijn dat ik toch een aantal karpers kon gaan spotten. Rustig liep ik langs het water. De voorntjes lagen al te zonnen. Een goed teken. Dan zie ik een karper. Deze is niet aan het zonnen, maar zwemt in een rustig tempo vlak onder het wateroppervlak. Vijf meter voor de vis gooi ik een handje kattenbrokken op het water. Als ik zie dat de karper er gewoon onderdoor zwemt, en de brokjes negeert, denk ik dat deze karper op dit moment niet vangbaar is.

De kattenbrokjes negerend...

Ik wil doorlopen maar zie nog net dat de karper, die waarschijnlijk iets geroken heeft, zich omdraait. Zonder aarzeling zwemt hij op een brokje af. De bek gaat wijd open en weg is het brokje. Nog een paar brokjes worden naar binnen gezogen. Ik maak snel mijn nieuwe hengel gereed.
Ik heb een Grauvell, Specialist Barbel Action 2lb, gekocht. Eigenlijk een barbeelhengel, maar ook geschikt voor het pennen. Deze hengel is ook te koop in de 1,75lb versie. Ik koos voor de 2lb omdat ik geregeld grote karpers moet blokken i.v.m. het vissen in de buurt van obstakels. De 2lb heeft net dat beetje extra power dat ik nodig heb. Aan de hoofdlijn bevestigde ik een dobber bedoeld voor het oppervlaktevissen, namelijk de Kruiser Surface Controller 10 gram van Korda. M.b.v. deze dobber kan ik beter werpen en als ik, tussen al het andere voer, eventjes niet kan zien in welk brokje of welk korstje mijn haak zit, kan ik aan de dobber toch een eventuele aanbeet zien. Als haakje gebruikte ik een maatje acht MIXA, ook van Korda.


Mijn nieuwe hengel.
De karper die ik gespot had was nog steeds van de brokjes aan het eten. Ik gooide mijn montage achter de karper en trok daarna de paar brokjes die ik aan de haak had geregen, handig die gaatjes in het midden,  richting de vis. Voordat de karper een kans kreeg toe te happen was een grote ruisvoorn hem voor. Ik takelde de ruisvoorn naar de kant en keek ondertussen naar de karper. Langzaam verdween deze in de diepte en kwam niet meer terug.
Tijd voor een nieuwe stek. Ik reed met de auto  verder richting een kanaal. Daar aangekomen kon ik, langzaam rijdend, grote delen van het kanaal observeren. Vanuit mijn ooghoeken zag ik ineens een karper in het zonnetje liggen. Ik reed rustig door, parkeerde de auto en liep vervolgens langs de kant van het kanaal waar het meeste verkeer langskwam, terug richting de karper. Het voordeel van de drukke kant is dat de karpers minder snel van mij schrikken. Dit omdat ze de hele dag al verkeer langs zien komen. De opwinding werd bij mij alleen maar groter toen ik niet één karper zag liggen, maar wel een stuk of tien! Ik nam de gok en wierp zonder eerst te voeren mijn montage, nu met een korstje brood, richting de karpers. Eventjes schrokken ze, maar al snel lagen ze weer lekker te zonnen. Het korstje werd totaal genegeerd. Ik voerde ook een handvol kattenbrokken en nog wat korstjes. Nog steeds hadden de karpers geen interesse totdat, zeker een halfuur later, ik achter een plompeblad een bek omhoog zag komen. De eerste karper was aan het azen. Mijn hengel had ik een tijdje terug al ingehaald en ik keek toe of er nog meer karpers zouden gaan azen. Het duurde niet lang totdat nog een karper overging tot azen. Ik hield me in en wierp mijn montage nog niet in. Wel gooide ik er nog wat brokjes bij. Steeds meer karpers gingen azen. Er was nu echt sprake van voedselnijd. Dit was het moment om weer in te werpen! Binnen tien seconden had één van de karpers mijn haakje met korstje naar binnen gezogen. Wat een lol had ik daar aan de waterkant. Oppervlaktevissen, ik kan het echt iedereen aanraden! Helaas sloeg ik deze eerste aanbeet mis. Opnieuw deed ik een korst aan de haak. Blijkbaar waren de karpers wel een beetje geschrokken want de voedselnijd was niet meer zo heftig. Toch wierp ik in. Na een paar minuten wachten had ik weer een aanbeet. Weer sloeg ik mis! Misschien had ik langer moeten wachten met aanslaan. Voordat ik aan de derde poging begon voerde ik eerst weer wat kattenbrokjes. Ik moest tien minuten wachten totdat er weer een paar karpers aan het azen waren. Opnieuw wierp ik in. Een onderhands worpje was genoeg om mijn korstje een meter voor een karper te plaatsen. De karper zag het korstje in het water vallen. Langzaam zwom de karper richting de korst. Op het laatste moment kwam zijn bek uit het water en omsloot de korst. Ik wachtte langer dan de vorige twee aanbeten. Mijn oppervlaktedobber zag ik bewegen en ik sloeg aan. Hangen!!

19 pond, aan de oppervlakte.
I.v.m. het vele wier moest ik stevig drillen. Ik ben tevreden over mijn nieuwe hengel want deze ving de klappen goed op.  Ook de 30/00 nylonlijn hielp een stukje mee. Zo vlak onder de top drillen doe ik het liefst met een nylonlijn die voldoende rek bezit. Een uitgescheurde karperbek is zo te voorkomen. Bovendien is de trekkracht van nylonlijnen tegenwoordig zo goed dat, zolang de lijn niet tegen iets scherps aan schuurt, deze niet snel door de karper kapot getrokken wordt. Uiteindelijk weet ik de vis te landen en blijkt deze toch nog 19 pond te zijn. Superblij ben ik met deze vis, vooral ook omdat ik hem op zo’n prachtige manier gevangen heb. Oppervlaktevissen heeft mijn hart opnieuw veroverd. Dit ga ik zeker vaker doen!

En weer terug.

4 opmerkingen:

  1. Magnifiek Koen!
    Schitterende vis zeg! Dat oppervlaktevissen is voor mij echt al heel lang geleden. Spannend is het zeker!

    Groet,
    Dale

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie vis. Ik ben ook fervent oppervlaktevisser en zodra ik weer kan ga ik ook weer op die manier op pad.
    Gr. Boudewijn

    BeantwoordenVerwijderen
  3. jahoor, kneiter na kneiter blijf je vangen. Super!

    Grtx,

    FER

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Dale: Bedankt Dale! Uit de groep vissen die ik zag was dit één van de betere qua formaat. Het was zo spannend! Je zou bijna vergeten adem te halen :)

    @Boudewijn: Ik heb je artikel (Oppervlaktevissen) nog een keer gelezen. Een goed, duidelijk en leerzaam verhaal! Dus, voor diegene die dit leest… Kijk even op boustails.blogspot.com. Bovenaan zie je de link Oppervlaktevissen. Boudewijn, bedankt voor je reactie!

    @FER: Jaja, het gaat lekker! Ik hoop dat het nog even op deze manier doorgaat. We zullen zien…

    BeantwoordenVerwijderen