woensdag 30 januari 2013

Meer dan vissen alleen…

Eventjes iets anders… even niet doodaasvissen, maar heerlijk schaatsen. Samen met het gezin zijn we afgelopen weekend in Giethoorn geweest. De vrijdag ervoor op mijn werk raadde iedereen het af. Het gaat dooien! Het zal wel weer net zo druk worden als afgelopen donderdag! Straks rijd je helemaal voor niets! Het wordt vast weer afgelast!  ’s Avonds gaat het ijzelen hoor!  Allemaal goed bedoelde waarschuwingen, maar ik heb ze netjes naast mij neergelegd.
Toch ben ik niet zomaar afgereisd naar Giethoorn.  Zaterdag tot een uur of half twaalf ’s ochtends heb ik geregeld gecheckt of de toertocht niet afgelast werd. Dit bleek niet het geval. Rond twaalf uur reden we daarom rustig richting Giethoorn. Ik hoopte dat bij aankomst de grootste verkeersdrukte voorbij zou zijn. Mijn gedachte bleek te kloppen. Zonder problemen konden we midden in Giethoorn parkeren. Een paar meter lopen en we stonden op het ijs. Even later schaatsten wij, d.w.z. ik, mijn partner en onze twee oudste dochters (de jongste mocht een dagje bij oma spelen) een heerlijke maar verrekt koude toertocht. Ik houd van dit soort activiteiten. Het kan mij niet ruig genoeg, maar wat ik nu zo leuk vind is dat mijn dochters er ook ontzettend van genoten. Geen gezeur, gewoon schaatsen, schaatsen en nog eens schaatsen. En striemt de ijzige sneeuw iets te hard in je gezicht dan doe je toch gewoon je hand ervoor! Dappere meiden… ook mijn partner natuurlijk ;)
 
Niet zeuren, maar schaatsen...
Soms hielden we even pauze. Even opladen. Genieten van een boterham met pindakaas en een pakje appelsap. Jaja, ook in 2013 zijn kinderen nog steeds blij met dit soort ‘gewone’ dingen.  Tenminste… mijn kinderen wel!
En dan eindelijk zijn we weer terug in Giethoorn.  Zo reed ikzelf als kind ook lange tochten met mijn ouders. Nooit vergeet ik dat! Ik hoop dat mijn kinderen deze ervaring ook meenemen als één van de leukere jeugdherinneringen.
Eindelijk weer terug...
We duiken samen nog even een kroeg in en bestellen een Duveltje en drie koppen warme chocolademelk met slagroom. Het Duveltje is voor mij en landt heel fijn. Het laat me nog meer genieten. Doodaasvissen? Ik denk er even niet aan…
Een uurtje later nemen we plaats aan een tafeltje van de plaatselijke pizzeria. We hebben gereserveerd en dat blijkt een goede zet. Het is gezellig druk. Een restaurant vol met nogal vreemd geklede mensen. De één loopt op zijn gele klompen rond, een ander houdt een gebreide wollen muts op en weer een ander komt met de schaatsen nog aan binnenklunen. Er hangt een sfeertje waar alles kan en mag! Wat nou etiquette! 
Genieten!
Laat in het donker rijden we weer naar huis. De wegen zijn goed begaanbaar. De kinderen vallen achterin in slaap en voorin zijn we stil. Het enige wat we horen zijn de op en neer gaande ruitenwissers en het brommen van de motor. De sneeuwvlokken komen in het schijnsel van de koplampen op ons af.  Het werkt hypnotiserend. We doen toch maar de radio aan en nemen samen de dag hardop door. Dit houdt ons scherp en dat is belangrijk in het verkeer. Zeker onder deze omstandigheden. ’s Avonds op de bank mogen we instorten. En dat doen we goed. Het was een top dag! Er is meer dan vissen alleen…
Dikke pret op licht materiaal...
Een paar dagen later. De sneeuw is weg en het ijs grotendeels ook. Ik heb een half uurtje over. Een spinhengeltje en een slootje is genoeg om mijn inmiddels toch weer aanwakkerende visdrang eventjes te stillen. Een klein snoekje knalt op de plug. Op het lichte spinhengeltje geeft zo’n visje dikke pret. Maar het is alweer lang geleden dat ik een grote snoek ving. Aankomend weekend... dan ga ik weer naar de visplas. Daar ligt een enorm hongerige dame aan het eind van het talud te wachten. Ik ga haar voeren…

11 opmerkingen:

 1. he koen,
  gewoon genieten van de kleine dingen,heerlijk!
  zie dat je ook al weer gevist het na de kleine ijstijd.
  ik nog niet;had zat te doen en ook niet zo'n drive.
  ik teer nog op de goede resultaten van net voor de ijsperiode.in twee keer vissen hadden we idioot veel gevangen.twee weken voor het ijs m'n record aangescherpt naar 111 cm.ook nog 2x 98cm en een 99cm!!een week later met bijna overal al een vlies ijs ving ik eerst een snoekbaars van 72cm en een snoek van half 60.
  nog twee gemiste beten later ving m'n vismaat er een van 106cm.
  waarschijnlijk vissen wij weer volgende week.
  als jij weer gaat succes!
  groet,patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Koen,

  Leuk verslag en inderdaad lekker genieten van dat soort dingen , ik ben niet zo'n schaatser en voor dat je het weet zijn ze de deur al weer uit???
  Mijn dochter is vorige week al gaan samenwonen(19jaar) dus blijf dit gewoon doen en als je gaat van het weekend veel succes ik lees je verslagen wel.

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. IJs is om te eten, niet om op te lopen. Sommige vrouwen wassen hun haar met bier, beter is het te drinken. Vissers klunen het hele jaar door, op zoek naar nieuwe mogelijkheden glijden wij door kuilen en gaten, kruipen we door bosjes en brem. IJs is mooi en kan ook heel leuk zijn. Toch ben ik vooral in de winter blij dat ik in het westen woon. Dan kan ik schaatsen én vissen, net wat ik wil. De vissen zijn dik nu Koen, en hongerig. Ik reken op je! Doe je best!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Patrick: Ja joh, de kleine dingen… eigenlijk draait het daar allemaal om. Wie dat door heeft kan pas echt genieten, toch?
  Gefeliciteerd met je record en wat mooi dat het zo lekker liep voor de ijsperiode. Nou, ‘k hoop voor jullie dat het nu na de ijsperiode weer net zo lekker gaat lopen. Succes!

  @Marcel: Ik vind het altijd leuk als mensen zoals jij een beetje vertellen over hun situatie. Blijft het allemaal niet zo oppervlakkig. De tijd gaat zo snel… mijn oudste dochter gaat nog lang niet het huis uit, maar ik vind haar nu al zo groot. Hoe zou het zijn als ze 19 is? Vriendjes, samenwonen… ik moet er nog even niet aan denken. Hoewel ik er tegen die tijd vast ook wel weer de charme van kan inzien ;)

  @Rolf: IJs is om te eten… en om op te schaatsen! Als er tochten zijn vergeet ik het vissen (tijdelijk) graag om vervolgens vol energie het weer op te pakken. Je kan op me rekenen hoor! Komt goed :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De duvel is onwijs op een lege maag weet ik. Maar dat is een ander verhaal... Familiedag is te gek en goed voor de herinneringen. Een vriend van mij zei ooit eens:"alles is altijd leuk...voor later". Klopt!

  Groet, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie tochten schaatsen met het hele gezin, puur genieten.

  Maar na het schaatsen worden de haken geslepen:)

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Michael: Hahaha, je hebt ervaring met Duvel. Ja dat is niet zomaar een biertje. Je moet goed voorbereid zijn! Een lege maag hoort daar niet bij…
  Die vriend van jou heeft helemaal gelijk hoor :)

  @Bjorn: Ja ja, maar die van mij zijn al weer bot. Een goed teken… binnenkort een verslag :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lekker Duveltje ,proost !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Proost Dennis! Op ons mooie vissersleventje...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een super dagje gehad zo te zien... En stoere meiden heb je. Er is inderdaad meer dan vissen alleen. Het jaar is wat stroef begonnen voor mij en zet toch een hoop dingen in perspectief. Zo is familie en samen van elkaar genieten er één. Toch heb ik stilletjes het gevoel dat vissen helpt om van andere dingen, met name de kleine, intens te kunnen genieten.

  Geslepen haken die alweer bot zijn he. Dat belooft wat moois in je volgende verslag ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Tsak,

  Het één versterkt het ander en gelukkig ook in positieve zin. Ik hoop dan ook voor je dat de stroeve start van het jaar inmiddels achter de rug is en ben het overigens helemaal met je eens dat vissen op allerlei manieren helpt. Zeker wat betreft het kunnen genieten van de kleine dingen.

  Het verslag komt eraan en er is zeker iets moois in te zien/lezen :)

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen