donderdag 24 januari 2013

De Jacht - Metersnoek 28

Vorig weekend heb ik opnieuw bij het wak gevist. Helaas zonder succes, maar ik gaf het niet op. Het wak hield ik open door er twee keer per dag naar toe te gaan. Telkens hakte ik het opnieuw open met een stuk tuingereedschap en drukte ik de ijsschotsen onder het niet stukgeslagen ijs. Op dinsdagochtend reed ik, voordat ik naar mijn werk ging, weer langs het wak. Het had de dag ervoor veel gesneeuwd en ik zag het wel zitten om deze middag, ik was namelijk vroeg vrij, in een witte wereld te gaan wakvissen. Aangekomen bij de brug zag ik dat een sneeuwschuiver de straat netjes sneeuwvrij had gemaakt. Aan beide kanten van de weg lagen daardoor wel enorme sneeuwheuvels. Waar moest ik mijn auto parkeren? In die sneeuwheuvels zou ik onherroepelijk vast komen te zitten! En in de directe omgeving zag ik ook geen mogelijkheid tot parkeren.  Hmmm… wat moest ik doen? Ik reed maar door naar mijn werk en besloot even geen besluit te nemen…

Het is halverwege de middag en ik ben vrij. Ik zit in de auto op de parkeerplaats voor mijn werk. De motor draait warm en via de ventilator komen er uitlaatgassen de auto in. Ik hunker naar de frisse sneeuwlucht en besluit mezelf niet in de problemen te brengen. Ik neem niet het risico om bij het wak te parkeren, maar rijd naar huis. Daarvandaan  zou ik lekker een lange wandeling gaan maken. Misschien wil mijn jongste dochtertje wel mee met de slee?
 
Terwijl ik rijd baal ik wel een beetje van  het mislukte project wak! Wak, ja dat is een mooie naam voor het project! Als ik het schreeuw klinkt het nog beter. WAK! Met zo’n naam is een project ook gedoemd om te mislukken. Ik lik mijn wonden, maar denk ook terug aan vier jaar geleden. Ook toen had ik een wak gemaakt. Ook toen onder de brug. Er lag geen sneeuw, maar het was verschrikkelijk koud. Toch kreeg ik een trage aanbeet die ik ook nog eens wist te verzilveren. Een prachtige donkere snoek van 75 cm werd even snel op de foto gezet. Check hieronder de ijskoude foto’s van deze belevenis.

Vier jaar geleden..


Het kanaal lag helemaal dicht...
 
Een mooie herinnering...
Terwijl ik naar huis rijd kom ik langs een slootje. Het slootje is maar gedeeltelijk dichtgevroren. In de buurt van het slootje is een carpoolplaats. Het parkeren is daar geen probleem, maar of er in het slootje überhaupt snoek zit? De drang om te vissen in de sneeuw is groot. En zo sta ik even later aan de waterkant. Even een uurtje vissen. De camera draait mee. Check het filmpje…
 
 
Wat was dit een twijfelachtige aanbeet! Nog nooit heb ik zo lang gewacht met aanslaan. Op het moment dat de dobber wegliep durfde ik niet langer te wachten. De snoek bleek niet diep gehaakt  te zijn en schudde zichzelf vrij gemakkelijk los. Ik ben hierna snel naar huis gegaan. Voor het donker kon ik nog even sleeën met mijn dochtertje…

9 opmerkingen:

 1. he koen,misschien teveel weerstand van de toch wel forse dobber voor deze omstandigheden?
  mijn ervaring is hoe kouder hoe subtieler de aanbieding moet zijn.
  ik gebruik dan lichtere en slankere dobbers.
  wel weer gewoon wezen vissen;wat nou omstandigheden gewoon gaan met die banaan!!

  groet,patrick

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Retespannend Koen dat dobbertje dat heen en weer gaat, ik had die hengel al een swieper gegeven ha,ha. Jammer van de snoek maar je had ook niet zoveel plekken om te vissen. Van het weekend gaat het weer dooien en zullen je kansen om weer wat te vangen vergroten.

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Patrick: Nou, ik vis hier met de Loaded Lift Deadbait Pencil van Fox Predator. Als je deze dobber goed afpeilt kun je er heel gevoelig mee vissen. Op de manier zoals ik de dobber hier in dit ondiepe slootje gebruik vis ik er eigenlijk niet op de op de juiste manier mee en geeft de dobber inderdaad mogelijk meer weerstand. Maar goed, op het moment dat de snoek wegzwemt en de dobber aan de oppervlakte meeneemt zal er niet veel weerstand zijn denk ik. Tja, achteraf weet je bijna nooit zeker waarom iets wel of niet is gelukt. Toch heb je denk ik wel gelijk hoor… een andere dobber was waarschijnlijk beter geweest. Op Youtube vroeg iemand zich af of de losser misschien komt doordat de haken niet uit de aasvis raakten. Zou ook het geval geweest kunnen zijn. Een elastiekmontage was dan weer beter geweest. Zo blijven we altijd nadenken over wat we doen hè? En dat maakt vissen ook zo leuk. Bedankt voor je meedenkende reactie Patrick!

  @ Bjorn: Nou, ik zat ook telkens te twijfelen hoor. Wel of niet aanslaan, hahaha. Binnenkort ga ik maar weer eens naar de zandafgraving of de visplas. Daar heb ik wel weer zin in gekregen na het wakvissen en klooien bij het slootje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een goede test idd over wanneer je aan moet slaan,maar ik had hem ook al een swieper gegeven eerder denk ik afhankelijk dan wel van de gebruikte takel/onderlijn...In ieder geval liep ie prachtig weg met een gangetje op het laatst,prettig gezicht :-) Het ijs gaat weer verdwijnen dus tegen het weekend weer eens met kunstaas aan de slag,dat loopt uitstekend bij mij dit seizoen en lekker mobiel!

  Grtz Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Koen,

  Filmpje is super. Had graag mijn dobber in mijn wak zo zien bewegen, mocht bij mij jammer genoeg niet zo zijn.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bloedstollende minuten... ik denk dat ze wel een eeuwigheid leken. Maar ach, je hebt snoek gezien. Scheelde weer een nat net en koude jatten tijdens het onthaken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Dennis MK: Ben zelf ook nog even met kunstaas op stap geweest. Had nog een snoekje ook! Aankomend weekend ga ik denk ik, als ik wat tijd kan vinden, weer op grote snoeken jacht. Eens kijken of de snoeken na een ijsperiode zin hebben in een vette haring :) Mooi dat het kunstaasvissen goed gaat bij jou. Succes de komende periode!

  @FER: Ik heb je verslag gelezen, maar dat wist je al ;) Ik had je graag met een dikke metersnoek op het ijs zien staan. Alhoewel… je vertrouwde het ijs onder je eigen gewicht ook al niet helemaal. Met snoek erbij was je er vast doorheen gezakt, hahaha. Achteraf moet je blij zijn dat je niks gevangen hebt ;)

  @Tsak: Nou, als ik het filmpje terugkijk en de minuten voorbij zie tikken, dan besef ik pas hoe lang het wel niet duurde. Aan de waterkant leek het korter. Verder bekijk je het weer lekker positief Tsak! Het heeft een mooi filmpje opgeleverd en dat zonder koude jatten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi je beloning voor je WAK-project Koen. Moet ook bevredigend geweest zijn na al je effort. Tof filmpje. Voor mij maken de aanbeten bij doodazen het leuk, verder ben ik toch meer een kunstaasvisser hebik gemerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dank je Boudewijn! Het doodaasvissen gaat je goed af. Je hebt meer dan genoeg aanbeten gehad, dus ook genoeg lol :) Kunstaasvissen vind ik ook leuk hoor, maar het doodaasvissen is toch echt wel mijn ding op het moment.

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen