zondag 27 februari 2011

Snoeken (verslag 5: slot)

Een tachtiger.
Het snoekseizoen zit er weer op voor mij. Van 1 maart t/m 30 juni mag er niet meer doelgericht op snoek gevist worden. Wel mag er nog op snoekbaars en baars gevist worden. Voor deze twee vissoorten geldt namelijk een gesloten tijd van 1 april tot de laatste zaterdag in mei.  Nu heb je ook nog te maken met  een gesloten tijd voor bepaalde aassoorten. Van 1 april tot de laatste zaterdag in mei geldt een verbod voor sommige aassoorten. Er mag in die periode niet gevist worden met: slachtproducten, worm, een dood visje of een stukje vis (ongeacht hoe groot) of enig kunstaas met uitzondering van kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm. Ik zou er,  de komende maand, dus voor kunnen kiezen om gewoon door te gaan met doodaasvissen en bij eventuele controle zou ik kunnen zeggen dat ik op snoekbaars vis. Niemand die mij iets kan maken, maar ik doe dit niet. In de afgelopen weken ben ik met mijn gedachten weer steeds vaker bij het karpervissen. Ik heb alweer een voorraadje boilies gedraaid en ben nu bezig met het in orde brengen van mijn karpermaterialen. Hierbij moet je denken aan onderlijntjes maken, nieuwe lijn op de molens zetten, etc.  Karperen, ik heb er weer zin in!
Nu weer even terug naar de afgelopen snoeksessies. Ik ben tevreden, zeker na de metersnoek beschreven in het vorige verslag (Zie snoeken (verslag 4)). Na die metersnoeksessie heb ik nog twee keer gevist met doodaas. De eerste middag vissen, na de metersnoeksessie, was het verschrikkelijk koud en verwachtte ik niet veel actie. Toch ving ik die middag twee snoeken.  Een mooie tachtiger gevolgd door een felle kleine rakker. Voor doodaas-begrippen een leuke score, maar wel aan de kleine kant. De tweede vis, de felle rakker,  is zelfs de kleinste snoek die ik deze winter met doodaasvissen heb gevangen. 

Felle rakker.

De tweede keer snoeken, na de metersnoeksessie, was het warmer en erg mistig. Ik was die dag vroeg uit de veren en stond, na een autorit en een lange wandeling, al vroeg met al mijn spulletjes op de stek. Het was nog pikdonker en ik had mijn hoofdlampje niet bij me!  Ai, beetje verkeerde timing, maar ook wel weer lekker.  Geen gehaast, lekker een bakje koffie drinken en luisteren naar de vogels die langzaam aan het ontwaken waren. Dit zou mijn laatste snoeksessie worden van dit seizoen. Een heerlijke dag in een mistige kleine wereld. Ik had de hele dag de tijd en had het gevoel dat ik een goede kans maakte op een mooie afsluiter in de vorm van misschien wel weer een metersnoek. De hele dag heb ik op dat ene verlossende piepje gewacht, maar deze kwam niet. Dit klinkt als vervelend, maar dat was het niet. Laat mij 5 minuten bij een bushalte wachten en ik ben al gefrustreerd. Of lange rijen bij de supermarkt, verschrikkelijk! Of nee, nog erger, de wachtkamer bij de tandarts!! Iedere minuut duurt dan een uur. Maar zit ik aan het water, negen uur lang te wachten op een piepje, dan vliegt de dag om. Natuurlijk doe je tijdens het wachten op dat piepje wel iets. Een beetje filosoferen over van alles en nog wat, bakje koffie zetten, broodje eten, vogeltje kijken, aan een blaadje prutsen, poppetje snijden met mijn zakmes, even heen en weer lopen, en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.  Het komt erop neer dat ik op zo’n dag even het hectische leven los kan laten. Aan het eind van de dag nam ik dan ook met een groot gevoel van voldoening afscheid van ‘mijn’ water. Gelukkig niet voorgoed. Tot volgend jaar…
Het afscheid.

Let op! Binnenkort kun je op deze site een leuk snoekfilmpje zien met daarin een aantal mooie vangsten. Houd het in de gaten! 

4 opmerkingen:

 1. Hoi Koen,
  Het is jammer dat het snoekseizoen is afgelopen, want ook al was ik zelf niet zo actief, ik heb je snoeksessies met plezier gevolgd. Top!

  Laat nu het voorjaar maar komen. Ik ben persoonlijk wel klaar met de winter. Lekker tussen het riet zitten, zonnetje op je bol. Dat is waar ik erg naar uitkijk. Ik ga de jacht op je zoetwaterbuffels natuurlijk weer volgen. Kijk er al naar uit.

  Groet,
  MarcelP

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marcel,

  Leuk dat je, ook al was jij zelf niet zo actief qua doodaasvissen, mij met plezier hebt gevolgd.

  Ik heb het voorjaar ook al helemaal in mijn bol. Met een beetje geluk heb ik de eerste zoetwaterbuffel binnenkort in mijn handen :)

  Groeten,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Koen,het is nog erg koud nu natuurlijk maar de dagen worden langer en dat in combinatie met een krachtiger schijnende zon, kan zeker alweer vis op gaan leveren op sommige wateren.Succes met de karpers,ben benieuwd.

  Groet Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Dennis,

  Super dat je hier reageert!!

  Binnenkort begin ik weer met het 'statisch' karpervissen. We zullen zien, spannend! Daarnaast zal ik de penhengel af en toe nog even pakken. Ik vind het erg leuk om de kleinere karpers in de smalle slootjes op die manier te belagen.

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen