Bijna thuis... |
Steeds vaker krijg ik mailtjes met vragen over hoe en waarmee ik vis. Sommige vragen zijn simpel te beantwoorden. Op andere vragen kan ik wel een antwoord bedenken maar weet ik zelf het antwoord (nog) niet. Want tja, we hebben het wel over vissen! Het is heel verleidelijk om veilig thuis achter de computer een technisch verhaal te typen. Zo op papier lijkt het dan allemaal te kloppen, maar in de praktijk zijn de antwoorden die je vindt (als je ze al vindt) vaak net even anders dan verwacht. Wat mij betreft moet je voordat je antwoord geeft eerst de theorie uitgebreid in de praktijk hebben getest. Of als dit niet is gedaan, geef dan aan dat het een theorie is en niet meer dan dat. Overigens zeg ik dit niet door negatieve ervaringen met mailcontacten. Juist niet, want de mensen waarmee ik de afgelopen week heb gemaild waren nuchtere vissers. Ze bleken open te staan voor het toepassen van nieuwe technieken, maar beseften volgens mij heel goed dat binnen de sportvisserij een pasklaar antwoord bijna nooit gegeven kan worden.
Eén van de onderwerpen waarover ik gemaild heb is de door
mij gebruikte zalmolie. Al jarenlang gebruik ik deze olie. In eerste instantie
voor de karpervisserij. Ik verwerkte deze goede olie, op advies van ervaren
karpervissers, in mijn zelfgedraaide boilies. Ik leerde toen ook dat zalmolie
een olie is die zelfs bij heel koude temperaturen niet stroperig wordt. Binnen
het doodaaswereldje las ik vooral over het gebruik van bijvoorbeeld
sardineolie. Voor zover ik weet, en dit heb ik dus niet in de praktijk getest,
is deze olie bij koudere temperaturen dikker en lekt minder goed uit. Ik
gebruikte daarom de zalmolie en deelde deze informatie met bijna niemand. Maar
goed, tegenwoordig wordt er meer over zalmolie gesproken en heeft het weinig
zin om het te zien als een geheim. Ik
injecteer de olie altijd vlak onder de huid en in de buikholte. Afhankelijk van
het soort aasvis zo’n 5 ml. Op deze manier heb ik al heel wat snoeken gevangen,
maar in hoeverre de zalmolie hierin een rol heeft gespeeld is lastig te
bewijzen. Wat ik wel zeker weet is dat de olie, ook al ligt het water voor de
helft dicht met ijs, heel vloeibaar blijft. Met de manier waarop ik injecteer
blijf je urenlang oliesporen aan de oppervlakte van het water zien. Dit is
mogelijk ook meteen een beperking van het gebruik van olie. Want dat het
verticaal goed uitwasemt is duidelijk, maar hoe zit het met de horizontale
uitwaseming? Hoe dan ook, ik blijf de olie gebruiken maar zie het niet als
wondermiddel. De stek waar gevist wordt is denk ik vele malen belangrijker en
de olie helpt een handje mee. Probeer het eens uit zou ik zeggen! En laat
gerust een berichtje achter over jouw ervaringen met het gebruik van oliën.
Dat wordt smullen! |
...de manier waarop en waar... |
Hé Koen, ik wist niet dat jij een gebruiker bent, ouwe oliejunk ha,ha, Ik zal je dealer even bellen zo'n flesje zalmolie komt mooi van pas bij een deegje maken. Toch weer vis, zit je al je quotum?
BeantwoordenVerwijderenGroet, Bjorn.
Mooi verhaaltje weer,Koen.
BeantwoordenVerwijderenTja,geheimen....totdat het geen geheim meer is. Sommige systemen heb ik van andere karpervissers. Stel dat anderen toevallig dat systeem gebruiken en openbaar maken,dan nog zal ik het niet plaatsen,hahah.... Soms werkt dat belemmerend omdat ik vaak graag wil vertellen hoe ik vis.Maar een reden om dat niet te doen komt door nare ervaringen in het verleden..
Afijn,wat een mooie snoek weer,zeg! En het siert je werkelijk dat jij juist wel bepaalde zaken deelt! Ook blijf ik jouw schrijfwijze zeer mooi vinden. Samen met Hans Koeslag zijn jullie de besten op Blog gebied. Geen oeverloos gelul over systemen en grote vissen. Nee,beleving is het belangrijkst. En dat zijn redenen waarom ik jullie blog blijf volgen.
Ga zo door!
Groet,
Dale
Koen,
BeantwoordenVerwijderenKennis delen en toch heersen, zoals het hoort, prachtig! Ben benieuwd waar je nu weer je slag gaat slaan.
Grtx,
FER
Leuk dat je ons even mee laat kijken in jou keuken Koen. Toch weer een vis kunnen pakken, lekker! :)
BeantwoordenVerwijderenGert
@Bjorn: Ja, ik heb het lang geheim kunnen houden, maar het voelt goed nu ik openbaar over het gebruiken spreek ;)
BeantwoordenVerwijderenDie olie is zeker geschikt voor een deegje. Probeer het eens… maar pas op het is verslavend!
@Dale: Fantastische reactie weer! Bedankt man! :) Overigens begrijp ik heel goed waarom jij bepaalde zaken niet deelt. Ik deel ook niet alles. Vooral het maken van stekfoto’s blijft een beperking bij het bloggen.
@FER: Ik heb even een dagje gefreewheeld. Binnenkort meer daarover…
@Gert: Eigenlijk is er niets leukers dan opgedane kennis delen met anderen. Maar ja, het kan zoals Dale ook aangeeft nare ervaringen opleveren. In het geval van de olie zal dit wel meevallen verwacht ik. En inderdaad, toch weer een vis :)