donderdag 21 juli 2011

Oppervlaktevissen (deel 2)

Nadat ik de vorige keer een mooie karper ving tijdens het oppervlaktevissen - zie verslag: Oppervlaktevissen (opnieuw ontdekt) – had ik mezelf voorgenomen vaker op deze manier te gaan vissen. Het was mooi zonnig weer met een matig windje. Ideaal voor het oppervlaktevissen. Ik reed naar hetzelfde water waar ik de vorige keer succesvol was geweest. Na een uur zoeken vond ik een groepje karpers. Deze vissen leken groter dan de groep die ik de vorige keer had gespot. De kattenbrokjes en broodkorstjes werden stroomopwaarts in het water gegooid. Langzaam dreven deze richting het groepje karpers. Daar aangekomen werd al snel het eerste kattenbrokje naar binnen gezogen. Opvallend was dat het brood niet werd gegeten. De karpers zwommen er wel naartoe, maar op het laatste moment schoten ze snel de diepte in. Het leek alsof ze ervan schrokken. De kattenbrokjes werden wel goed gegeten en daarom besloot ik hier ook mee te gaan vissen. Ik viste met één kattenbrokje op de haak, meerdere kattenbrokjes op de haak, de lijn verstopt achter waterplanten, ik liet het geheel meedrijven tussen andere kattenbrokjes, van alles probeerde ik. De karpers hadden het allemaal door. Bijna nooit zie ik iemand op dit water oppervlaktevissen. Toch gedroegen de karpers zich alsof ze het klappen van de zweep al kenden. Nog even heb ik het geprobeerd met een fel, aan de oppervlakte drijvend, pop-upje. Op de bodem vang ik ze er wel mee op dit water. Aan de oppervlakte dus niet! Mijn vistijd zat er bijna op en ik wilde nog foto’s maken en filmen. De hengel legde ik weg en ik voerde nog wat kattenbrokjes. Het brood liet ik achterwege. Deze middag is een blank geworden, maar wat was het spannend en mooi om te zien. Mocht iemand nog tips hebben over hoe jij denkt dat ik deze karpers de volgende keer wel kan vangen, schroom niet en laat een reactie achter of stuur een berichtje. Alvast bedankt! Geniet in ieder geval even van het filmpje.

4 opmerkingen:

  1. Wow Koen, mooie film. Prachtig om die azende karpers in dat heldere water te zien. Maar zeker ook frustrerend dat ze jou kattebrok niet wilden pakken. De vraag is wat schrikte ze af, de haak of de lijn of dreef de brok anders door haak en/of lijn (dieper, sneller, langzamer). Hier lijkt een zogenaamd rootcause onderzoek op zijn plaats. Succes met de speurtocht.
    Grtx,
    FER

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie film Koen, die vragen inderdaad om kattenbrokjes (met een haak erin). Ik kan hier uren naar kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Schitterend Koen! Er zitten echt hele mooie foto's ook tussen. Wat Boudewijn zegt;ik kan hier ook uren naar kijken!Helaas kan ik je geen tips geven v.w.b het oppervlaktevissen. Hier,bij mij,pakken ze niks van het oppervlakte.....

    Jij bent vindingrijk genoeg.....je redt het wel;-)

    Groet,
    Dale

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @FER: Prachtig hè, dat heldere water. Toch is dat misschien ook meteen het probleem. Er groeien ontzettend veel planten doordat het zonlicht diep in het water kan doordringen. Dunner/lichter vissen vind ik niet verantwoord i.v.m. het verspelen van vissen. Maar ja, nu zagen ze inderdaad mijn lijn, haak of iets dergelijks. Ik ga er mee stoeien en vind vast wel een oplossing :)

    @Boudewijn: Bedankt! De volgende keer hoop ik er één te vangen, hoewel het filmen ook veel voldoening gaf hoor.

    @Dale: Bedankt voor het compliment! Dat soort wateren ken ik ook. Je kunt van alles proberen, maar van de oppervlakte pakken ze niks.
    Ik ben al volop aan het nadenken over een andere aanpak. Heb al wat ideetjes ;)

    BeantwoordenVerwijderen