woensdag 1 mei 2013

De sloot - deel 4

Ik was er even aan toe. Het ‘statisch’ vissen is prachtig om te doen, maar heeft ook zo zijn beperkingen. Ik schreef het woord statisch al tussen aanhalingstekens, want ook op die manier kun je inspelen op situaties. Zie ik honderd meter verderop karperactiviteit dan ga ik echt niet zitten wachten tot ze naar mij toekomen.  Echt statisch hoeft het vissen met de beetmelderopstelling dus niet te zijn. Toch kan wat mij betreft niets het vrije gevoel van het penvissen overtreffen. Gewapend met een minimale uitrusting sluip je van het ene plekje naar het andere. Ieder tikje op de pen vertelt iets over de onderwaterwereld. Plotseling schiet de pen weg en haak je een mooie ruisvoorn. Terwijl je de vis terugzet zie je verderop wat rietstengels bewegen. Zo diep mogelijk in elkaar gedoken benader je die plek. Onder het eigen kantje, vlak achter het riet, laat je het pennetje zakken. Weer bewegen de rietstengels. Het in stealth benaderen van de plek heeft gewerkt. De karper is er nog. En dan, heel langzaam, wordt de pen na een paar korte tikjes weggetrokken. Je slaat aan. Precies op het goede moment. Het water explodeert. De soepele penhengel buigt tot aan het handvat door. Een ervaring die iedere karpervisser, naar mijn mening, een keer meegemaakt moet hebben...  
 
Voordat ik bij de sloot ben rijd ik door meerdere pittoreske dorpjes. Overal is het feest, het is namelijk Koninginnedag. Voor sommige mensen een gezellige drukte. Voor veel mensen een goede reden om iets dieper in het glaasje te kijken dan normaal. Ook ik heb daar wel eens aan meegedaan. Vandaag kan het mij allemaal gestolen worden en ben ik liever alleen aan het water met mijn penhengel. Als ik een zeelt vang ben ik tevreden. Vang ik een karper dan zal dat de kroon spannen.

Ook zonder zeelt of karper is het genieten bij de sloot...
Ik heb vandaag een lokvoertje aangemengd met tot puree gemalen blikmaïs. Daar doorheen nog wat in stukken geknipte wormen plus enkele hele korrels mais. Dit laatste gebruik ik vandaag ook als haakaas. Telkens als ik een nieuw stekje bevis strooi ik een beetje van dit lokvoer om het haakaas. De gepureerde blikmaïs zorgt voor een mooie ‘stof’wolk. Er blijken flinke blankvoorns in deze sloot te zitten. Ook vang ik een grote ruisvoorn. Het voertje doet telkens goed zijn werk en ik heb het idee dat een zeelt niet ver weg kan zijn. Telkens als ik opschuif naar een volgend stekje voer ik even flink voor op het te verlaten stekje. Op de terugweg vis ik die stekjes dan stuk voor stuk nogmaals af. Wie weet is dan de zeelt gearriveerd. Of misschien zelfs wel een karper!  Ik vermaak me opperbest maar de tijd begint te dringen. Het sein om te beginnen aan de terugweg. De aangevoerde stekjes worden voor de tweede keer systematisch afgevist. Veel meer dan vijf minuten per plekje vis ik niet. Als ik uiteindelijk op het plekje aankom waar ik eerder de two-tone ving (zie verslag: De sloot – deel 3) en ik het pennetje rustig onder de eigen kant laat zakken, is het een kwestie van aftellen. Net zoals ik in de inleiding beschreef krijg ik een paar tikjes op de pen. In een langzame vloeiende beweging wordt de pen vervolgens weggetrokken. Na aanslaan voel ik meteen de kracht van een karper. Het drillen van dit soort karpers op de penhengel is een spannend feest. De opluchting is groot als ik na de zoveelste mislukte poging eindelijk de vis in het net kan loodsen. 
 
Ik leg (een beetje kitsch) de penhengel over mijn schouder en maak een paar foto’s. Vanuit de onthaakmat glijdt de vis langzaam terug het water in en zwemt, alsof er niets is gebeurd, rustig weg. Een prachtig einde van een mooie pensessie, tijd om naar huis te gaan. Als ik thuiskom vliegt mijn jongste dochtertje in mijn armen. Niet omdat ze zo vrolijk is… ze had namelijk net een heel eng liedje gehoord. Iets met Duits bloed. Tja, het Wilhelmus is ook nooit mijn favoriete liedje geweest…
Tot slot: terwijl ik dit typ is het de ochtend na Koninginnedag. Nog steeds geniet ik na, en dat zonder kater…

9 opmerkingen:

  1. Hoi Koen,

    Even lekker pennen! En als "bekroning" van de dag een mooie schubkarper. Met gepureerd blikmais voer ik ook wel eens i.c.m gemalen hennep en gekiemde hennep. Het "wolkt" inderdaad lekker. Goed voertje!

    Groet, Bjorn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk om even te struinen en weg te zijn van die drukte. In spanning turen naar het pennetje en dan in een flits aanslaan wanneer je m ziet wegschieten. En dan de voorlopig laatste Koninginnedag afsluiten met een mooi gouden rand, subliem!~

    Ik 'mocht' ook even de mrs vergezellen om spulletjes te verkopen op de vrijmarkt, maar kreeg er weer wat extra visuurtjes voor terug in de middag/avond. Eindelijk ook mn eerste op het matje weten te krijgen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi verhaal weer. Het is ook gewoon heerlijk om je tijd op die manier te besteden. Mooie lap vis.
    Dat aasje heb ik nog nooit gebruikt. Een van de redenen dat ik vaak kies voor bix is het stofwolken effect. Deze tip ga ik dus zeker eens gebruiken.

    Groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi beeldend beschreven Koen. Als je zoiets leest begint het vissersbloed alweer te borrelen en te hunkeren naar mooie vissen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Koen,

    ik weet nooit zo goed wat ik moet zeggen als ik jouw verslagen lees... Meestal zit ik met mijn bek vol tanden ;-). Je verhalen zitten bomvol emotie en dat is wat mij zo aantrekt.. Wat ik denk,zeg/tik jij,in feite!

    De prachtige vis die jij hebt gevangen lijkt mij een wat oudere strijder. Hij straalt wat uit...Een vis die net iets meer respect verdient. Uiteraard verdienen alle vissen respect.... Maar deze net dat beetje meer.
    Zondag mag ik weer. Ik ga er een lekkere vroege sessie van maken. Ik ga 2 hengels meenemen. Eentje met de pen en eentje met schuiflood,stuitjes en onderlijn op de steunen. Dit omdat er vaak vis aan de overkant zit. Niet te bereiken met de pen en ook niet te bereiken via de overzijde. Ik denk hier al een tijdje over na,maar laat dat plannetje vaak liggen vanwege het gesjouw. En gesjouw,op die stek ,betekent onrust..en ik heb een hekel aan onrust ;-)

    Groet,
    Dale

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geniepig en heel slim die gepureerde blikmais. Heb die tip ooit eens aan het begin van mijn visserscarriere gekregen van een oude baas. Altijd veel actie van allerlei vissen op gehad, maar toen mijn oppervlaktevisserij begon te overheersen is het op de een of andere manier naar de achtergrond verdwenen. Toevallig las ik laatst ook iemand die de mais zo inzette en toen kwamen die sessies van vroeger weer terug.
    Op naar deel 5!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Bjorn: Zo fijn dat pennen! Gemalen hennep gebruik ik vaak in mijn deegjes. Ook een perfect lokkertje :)

    @Tsak: Hé, goed te horen dat je ook één op je mat had! Gefeliciteerd! En wat mij betreft moeten er nog veel meer karpers bij je op het matje komen ;)

    @Michael: Bedankt voor het compliment! Ben benieuwd hoe het aasje je zal bevallen. Waarschijnlijk lees ik er wel iets over op je blog…

    @Frank: Ik vind het leuk als ik andere mensen kan aanmoedigen/motiveren/inspireren. Fijn ook om dan zo af en toe een compliment te krijgen. Bedankt!

    @Dale: Tjonge jonge Dale! Nu zit ik hier met mijn bek vol tanden ;) Wat een reactie! Maar wel een hele leuke. Bedankt man! :)

    Succes zondag! Je manier (schuiflood en stuitjes) gebruikt Martin Bowler ook veel in zijn filmpjes. Inspirerende filmpjes zijn dat. Ook voor penvissers. Als het lood maar van de lijn kan komen bij eventuele lijnbreuk vis je goed.
    Als de omstandigheden het toelaten (geen wier/vuil in het water dat om knopen en leaders kan gaan zitten) gebruik ik ook veel de freedom safety leadclips van Rigsolutions (Piet Vogel). Of je gebruikt deze clips met een doorlopende mono-/fluorcarbonlijn zonder knopen. Vuil kan zich dan niet ophopen en zo blijft het systeem werken. Overigens wordt bij dit systeem de wartel niet aangeknoopt en kan een karper na lijnbreuk meteen alles (op het rigje na) kwijtraken. Maar goed, beetje lastig om in een korte reactie compleet en duidelijk te zijn. Ik laat het je wel een keer zien Dale :) Bovendien vind ik het belangrijk dat ‘meelezers’ ook op de hoogte zijn van dit systeem.

    @Boudewijn: Inderdaad, het trekt allerlei vissoorten aan. Ik zie dat als een voordeel (jij vast ook) tijdens het penvissen. Leuk als zulke herinneringen naar boven komen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hi Koen,

    Mooie avonturenroman weer. Dank voor de tip over mais, ga ik zeker uitproberen.

    Grtx,
    FER

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ha FER,

    Dank voor het compliment en veel succes met de tip!

    Gr. Koen.

    BeantwoordenVerwijderen